szczerze mowiac to nie wiem jak mozna trenowac cokolwiek nie wiedzac tego co bylo w dwoch czesciach…..
i niech beda,kto ma glowe na karku to poslucha i wyciagnie wnioski kto nie bedzie dalej polykal swoj ogon;) super material dzis robie bialko s serkiem na kolacje w mixerze:)
dobry koleś, jadł po 999 jajek miesięcznie i 10 posiłków dziennie, respekt. Mi by się przydało troche czystej masy, ale najpierw musze troche brzuszka się pozbyć, rady pomocne.
Wielu komentujacych tutaj pozuje na wielkich znawcow, w dziedzinie odzywiania i budowania masy, a jak kiedys jednego goscia (trenujacego kilkanascie lat na silowni i majacego sie za wielkiego experta w tej dziedzinie) poprosilem o sporzadzenie dla mnie planu treningowego to sie wykrecal, ze musi najpierw kolegow popytac
Rady bardzo przydatne. Najbardziej interesuje mnie suplementacja mianowicie okres tych kilku godzin po treningu, kiedy mięsień najbardziej potrzebuje regeneracji. Jak wkomponować najlepiej posiłek i jakiegoś dobrego supla. Jak to jest z tym nasyceniem mięśniowym?. Niecierpliwością czekam na następny odcinek.
RaV ja tam nie jestem ekspertem, ale ponoć dobrze jest zjeść np. jabłko, żeby uzupełnić glikogen w mięśniach. Ja np. nie wiedziałem o tym, że nie powinno sie jeść nabiału jeśli ma się tendencję do zalewania... ale czym to zastąpić ;< przecież kura droga, a ja i tak zjadam po pół kilo na dzień jak jestem na cyklu treningowym...
Twarogi zastąp jajkiem- zwłaszcza na noc (długo się przyswaja). W po treningu twarożek nie zaszkodzi:)
Wolałbym poczytać uwagi na temat diety i suplementacji jakiegoś dietetyka współpracującego np.z kadrą Polski w Judo.Radziłbym wszystkim trzymać zdrowy dystans do tego co mówi pan Borysiuk.Jest to jednak były kulturysta i patrzy na diete z punktu widzenia byłego kulturysty.W sportach walki nie chodzi o to by mieć tkanke tłuszczową na poziomie 6 % Jasne,lepiej nie opychać się frytkami i hamburgerami i batonikami,jednak u zawodnika trenującego 1-2 razy dziennie wydatek energetyczny jest tak duży,że dieta nie musi być aż tak rygorystyczna.
mmafan A kto tu mówił o rygorystycznej diecie? Widzę ze u niektórych są problemy nie tylko z czytaniem ze zrozumieniem, ale i słuchaniem… Dieta o której opowiada prowadzący na pewno nie jest restrykcyjna! Na samym początku mówi o tym ze osoby trenujące mają zwiększone zapotrzebowanie kaloryczne w porównaniu do “zwykłych zjadaczy chleba”. w powyższym spocie zwraca uwagę na kluczową, podstawową sprawę, czyli rozmieszczenie posiłków na przestrzeni dnia. Zaręczam, każdy dietetyk powie Ci to samo. Owszem w sportach walki nie chodzi o minimalizowanie %bf by pokazać muskulaturę, ale o to by ten bf zastąpić tak pożądaną tkanką mięśniową. Jednym zdaniem, przy minimalizacji masy dążenie do masymalnej siły, a właściwie mocy, czyż nie? Oczywiście są wyjątki od reguły, ale głownie w HW. Więc nie deprecjonuj zdania fachowca, bo zarręczam Ci że były kulturysta o budowaniu diety wie nie mniej niz dietetyk z dyplomem, z tym że tą wiedze ma popartą latami praktyki i eksperymentów na własnym ciele.