szplin
Vale Tudo Championship
I nic innego Ci nie świta?. Mamy najdroższą energię w UE ze względu na emisje, więc z przyczyn czysto ekonomicznych musimy postawić na wiatraki
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
I nic innego Ci nie świta?. Mamy najdroższą energię w UE ze względu na emisje, więc z przyczyn czysto ekonomicznych musimy postawić na wiatraki
Dalej nie rozumiesz, że rzucasz hasełkami? To się nie spina finansowo i czasowo, a od farm wiatrowych jest tendencja na świecie do odchodzenia jako nieefektywnych w kontekście dostarczania energii dla całego państwa.1. W ich OZE farmy wiatrowe generują najwięcej.
2. Mamy lepsze od Niemców warunki do wiatraków
3. Mamy najdroższą energię w UE ze względu na emisje, więc z przyczyn czysto ekonomicznych musimy postawić na wiatraki
4. Niemcy mają kilkakrotnie większą gospodarkę, więc nie musimy wybudować tyle samo wiatraków co oni.
5. Wciąż wiatraki będą jednym z elementów w miksie, nie jedynym ale bardzo istotnym.
Skąd dane? Zresztą 20% to za mało skoro mamy niecałe 3% ilości farm wiatrowych co Niemcy, gdzie u nich farmy w pierwszym kwartale pokryły zapotrzebowanie na około 25% energii. Nie widzisz, że to kolosalne różnice nie do przeskoczenia?
A może zadaj sobie pytanie czemu jedni nie chcieli, a drudzy nie chcieli zmiany przepisów?Nie mamy więcej bo PiS blokowało budowę farm wiatrowych. To jest skandal że nie mamy więcej i trzeba to jak najszybciej zmienić, bo inaczej nasza gospodarka się załamie pod ciężarem kosztów energii.
To teraz weź pod uwagę ilość i rozmieszczenie, te które są w Polsce są rozmieszczone optymalnie, te w Niemczech ze względu na ilość nie. Zwiększysz ilość, zmniejszysz optymalność rozmieszczenia. Różnica się zmniejszy. Zresztą to 20% to o wiele za mało co już pisałem.Dane od Europejskiej Siec Operatorów Systemów Przesyłowych: Polska średnio 2247 MWh prądu na 1 MW mocy osiągalnej, a Niemcy 1837 MWh na 1 MW mocy osiągalnej. To jest ponad 20 procent różnicy w wydajności na naszą korzyść.
Co przez to rozumiesz?Polska średnio 2247 MWh prądu na 1 MW mocy osiągalnej, a Niemcy 1837 MWh na 1 MW mocy osiągalnej.
Wizjoner
W google tak napisali i dobrze brzmiCo przez to rozumiesz?
Nie mamy więcej bo PiS blokowało budowę farm wiatrowych. To jest skandal że nie mamy więcej i trzeba to jak najszybciej zmienić, bo inaczej nasza gospodarka się załamie pod ciężarem kosztów energii.
W google tak napisali i dobrze brzmi
Tzn to też nie tak. Węgiel i jego wydobycie jest faktycznie w chuj drogie, nie chce mi się teraz szukać, ale chyba tak drogi jak jest teraz to węgiel jeszcze nie był. Natomiast oddzielną kwestią jest, że rozwiązaniem sytuacji nie jest budowanie wiatraków, które magicznie w Polsce będą produkować więcej energii niż gdziekolwiek indziej.No kurwa tydzień temu pisaliśmy debilowi, że 70-80% ceny prądu to podatki. Zero łączenia faktów. Węgiel winny unijnym regulacjom.
Panie, ja kończyłem podstawówkę, nie dziennikarstwo.Taaaa, napisał to na onetowskim business insiderze wybitny ekspert pokroju hałabały. A ja chciałbym aby mi to rzucający tą nomenklaturą @Karateka@ wyjaśnił, wszak szafuje tymi terminologiami, więc chyba jest w stanie mi, prostemu inżynierowi wyjaśnić co przez to rozumie, bo ja za chuj nie wiem o co chodzi w MWh prądu na MW mocy osiągalnej. Jak na moje to prąd się w amperach mierzy według SI, ale co ja tam wiem.
A to ten ekspert:
View attachment 106650View attachment 106649
Witamy w klubieW google tak napisali i dobrze brzmi
Witamy w klubie
W pełni rozumiem.
No ale nie wytłumaczysz. Silni I głupi razem.Tzn to też nie tak. Węgiel i jego wydobycie jest faktycznie w chuj drogie, nie chce mi się teraz szukać, ale chyba tak drogi jak jest teraz to węgiel jeszcze nie był. Natomiast oddzielną kwestią jest, że rozwiązaniem sytuacji nie jest budowanie wiatraków, które magicznie w Polsce będą produkować więcej energii niż gdziekolwiek indziej.
Czyli tak jak z murzynamiskoro w DE nie wychodzi to u nas wyjdzie.
Wielokrotnie wstawialiśmy tutaj reportaż o szkodliwości wiatraków w małej odległości od zabudowań zrobiony przez proPiSowską TV...Nie mamy więcej bo PiS blokowało budowę farm wiatrowych. To jest skandal że nie mamy więcej i trzeba to jak najszybciej zmienić, bo inaczej nasza gospodarka się załamie pod ciężarem kosztów energii.
Dane od Europejskiej Siec Operatorów Systemów Przesyłowych: Polska średnio 2247 MWh prądu na 1 MW mocy osiągalnej, a Niemcy 1837 MWh na 1 MW mocy osiągalnej. To jest ponad 20 procent różnicy w wydajności na naszą korzyść.
A może zadaj sobie pytanie czemu jedni nie chcieli, a drudzy nie chcieli zmiany przepisów?
To teraz weź pod uwagę ilość i rozmieszczenie, te które są w Polsce są rozmieszczone optymalnie, te w Niemczech ze względu na ilość nie. Zwiększysz ilość, zmniejszysz optymalność rozmieszczenia. Różnica się zmniejszy. Zresztą to 20% to o wiele za mało co już pisałem.
Powiedz mi jedno, czemu Niemcy odchodzą od budowania nowych farm wiatrowych, skoro mają ich za mało i skoro niby tak wszędzie można je rozmieszać? Ktoś tam wyżej nawet wklejał Ci konkretny artykuł na ten temat.
On jest jednak sigma. Nikt tak pieknie nie sra do swojego gniazda jak krul.
On jest jednak sigma. Nikt tak pieknie nie sra do swojego gniazda jak krul.
Zgadzam sie. Ja jestem fanem. Ja kibicuje. Ja wierze, ze to dopiero poczatek.Sra? Bo mówi prawdę?
Jak ktoś ma mentalność sekciarską to faktycznie będzie mówił, że deszcz pada, ale nie Korwin, jego charakter umyka zdolnościom poznawczym maluczkich
Jak początek? Korwin nigdy nie zakończył, saga trwa!Zgadzam sie. Ja jestem fanem. Ja kibicuje. Ja wierze, ze to dopiero poczatek.
GW znow prowokacja. Przebrali sie.
Ale wszystkich?Jakby to było muzeum zamordowanych qeerów to mógłbym pójść na kompromis
Ale wszystkich?