Polityka

448867081_1039309887615313_2422801969828500288_n.jpg

Klocuniek musze przyznac, ze jak trzymasz nerwy na wodzy, to jestes bardzo sensownym partnerem do dyskusji. Tak trzymac. Z szacunku dla pracy, ktora wlozyles w odpowiedz przeczytalem wszystko wraz z zalacznikami.
Naukowe podejście polega na tym, by w odpowiednim stopniu prawdopodobieństwa stwierdzić, używając odpowiednich narzędzi badawczych i metodologii, jakie czynniki/czynnik - są przyczyną wystąpienia jakiegoś zjawiska.
Tak, i w naukowym artykule, na ktory fejknewsowala strona Dzihadosa powolywala sie, nie bylo stwierdzonej konkretnej przyczyny, a juz na pewno nie bylo slowa o mRNA, nawet wzmianki.
Twój sarkazm jest całkowicie nieuzasadniony i nietrafiony, bo istnieją naukowe przesłanki (zwróciłem Twoją uwagę na kolejną), świadczące o tym, że prawdopodobieństwo wpływu preparatów na obniżenie płodności jest możliwe w stopniu dalece wykraczającym ponad jakieś zmyślone ad hoc przyczyny typu kosmici.
Moi kosmici maja taki sam wplyw na sperme jak szczepionki mRNA. Na potwierdzenie artykul ze strony Dzihadosa. Oczywiscie jest tez referencja do badan z Harwardu jakby bylo za malo naukowowo. Dodatkowo wszystko jest klepniete(tzw. Factchecking) przez czytajacych portal laczykropkow.

Wyobrażasz sobie jak taki radioaktywny ufok siedzacy obok Ciebie w autobusie musi masakrowac Ci zdrowie? a juz na pewno atakuje sperme.

Jak pisalem wyzej przeczytalem artykul. Nie ma nic o spadku jakosci spermy. Jest za to o spadku urodzen podczas pandemii.

A na spadki urodzen wedlug autorow moglo wplynac

- pandemia :smile:
- izolacja
- bezrobocie
- niepewna przyszlosc
- infekcje coronawirusem i programy szczepien. Niezaszczepieni i ci co sie zaszczepili uwazali, ze nie jest to najlepszy moment na posiadanie dziecka.

W ktorym miejscu jest jakas informacja o szkodliwosci mRNA?

mRNA jest wciaz rozwijana. Moze kiedys pomoze nam zwalczyc raka? Po co szerzyc nieprawdziwe informacje i torpedowac rozwoj nauki bez zadnych dowodow opierajac sie na jakis wyssanych z palca fejknewsowych artykulach?

Jak pisalem wyzej przeczytalem artykul. Nie ma nic o spadku jakosci spermy. Jest za to o spadku urodzen podczas pandemii.

A na spadki urodzen wedlug autorow moglo wplynac

- pandemia :smile:
- izolacja
- bezrobocie
- niepewna przyszlosc
- infekcje coronawirusem i programy szczepien. Niezaszczepieni i ci co sie zaszczepili uwazali, ze nie jest to najlepszy moment na posiadanie dziecka.

Miałem się nie wtrącać, ale w artykule w kontekście szczepień najważniejszy wniosek jest ten "The lack of initial recommendations could have propelled some prospective
mothers to postpone childbearing until after getting a vaccination for themselves."
Nie ma tam ani słowa o działaniu preparatu na płodność. Tak właśnie z reguły wygląda dyskusja i przebijanie się przez tony materiału po to tylko, żeby się na końcu okazało, że to nawet tego tematu nie dotyczy w kontekście użytym w dyskusji.

• Like
Reactions: spa

Z racji że pracuje w stali. Tak to już się dzieje.

Czesi zamykają huty i ograniczają pracę. Niemcy starają się jeszcze nie zamykać, ale wprowadzają dużo ograniczeń.

Unia sama się zaora, a uśmiechnięci idoici dalej będą klaskać, bo opłacony Wiech napisał że "planeta płonie". Ci idioci w imię pseudo ideologii dadzą się zubożyć, bo tak kazali w telewizorze.

To samo co z kowidem. Kropka w kropkę. Boże miej ten kraj w opiece.

Z racji że pracuje w stali. Tak to już się dzieje.

Czesi zamykają huty i ograniczają pracę. Niemcy starają się jeszcze nie zamykać, ale wprowadzają dużo ograniczeń.

Unia sama się zaora, a uśmiechnięci idoici dalej będą klaskać, bo opłacony Wiech napisał że "planeta płonie". Ci idioci w imię pseudo ideologii dadzą się zubożyć, bo tak kazali w telewizorze.

To samo co z kowidem. Kropka w kropkę. Boże miej ten kraj w opiece.
Włosi zamykają jedną z największych europejskich hut

@spa i @Uller - oboje popełniacie ten sam błąd. Nie zauważacie (lub nie chcecie tego widzieć), że ani @Dzihados , ani ja, a nawet (!) osoby, które @spa nazywa antyszczepami nie pisali, że za przyczyną patologii plemników, czy zmniejszenia płodności stoją preparaty mRNA przeciw cov. Klasyczny przykład bicia chochoła z Waszej strony i jedyny pozytyw z tego taki, że zapoznaliście się z materiałem naukowym. Drugim błędem jest, przynajmniej w przypadku @spa bo @Uller tego nie wyartykułował - brak/niemożność/niechęć (?) - zaakceptowania faktu występowania korelacji, która wręcz razi po oczach, a którą to jest właśnie zbiegnięcie się w czasie występowania patologii plemników oraz spadku urodzeń z czasem podawania preparatów. Tak więc - @spa - Twój szpagat z kosmitami komentuje się sam.
Tak, i w naukowym artykule, na ktory fejknewsowala strona Dzihadosa powolywala sie, nie bylo stwierdzonej konkretnej przyczyny, a juz na pewno nie bylo slowa o mRNA, nawet wzmianki.
Czy ktoś z wzmiankowanych wyżej neguje ten fakt? Czy brak STWIERDZONEJ przyczyny przekreśla MOŻLIWOŚĆ (prawdopodobieństwo dość wysokie) - przypisania jej m.in. lub tylko i wyłącznie - wzmiankowanym preparatom mRNA? Nie skreśla, co przy występowaniu korelacji, o której wspominałem należy taką ewentualność brać pod uwagę i dokładnie sprawę zbadać (o czym np w drugiej pracy, którą podlinkowałem, problemem tym zajmuje się również kolejny zespół badawczy, który od 4 lat "bada wpływ szczepienia przeciwko COVID-19 na parametry nasienia i określenie, jak długo potencjalne zmiany mogą utrzymywać się po szczepieniu" - link również podawałem).
Moi kosmici maja taki sam wplyw na sperme jak szczepionki mRNA.
Zaorałeś się sam. Wybacz ale to śmieszne, by zrównywać korelację o której wspominałem, na co zwracają również uwagę naukowcy, która to korelacja mocno zwiększa prawdopodobieństwo negatywnego wpływu preparatów mRNA na obniżenie płodności - z kosmitami. Poczytaj czym jest sarkazm, jak na razie błędnie wierzysz, że to wiesz i myślisz, że go zastosowałeś, niestety - obnażyłeś jedynie żenujący sposób myślenia.
A niby w którym miejscu napisałem, że praca ta dotyczy spadku jakości spermy? Nie wiem po co próbujesz dyskutować sam z sobą. W pracy chodzi o wskazanie na korelację czasową o której kilka razy pisałem, a co zwiększa możliwość negatywnego wpływu prep. mRNA na spadek urodzeń i to właśnie doprowadziło naukowców do brania takiej ewentualności obok innych - pod uwagę i sam to wreszcie zauważyłeś:
A na spadki urodzeń według autorów mogły wpłynąć

- programy szczepień.
Poniżej kolejny przykład Twojego bicia chochoła (x2):
1:
W którym miejscu wyżej wymieni przeze mnie (dzihados, itd) - stwierdzają tą szkodliwość?
2:
mRNA jest wciaz rozwijana. Moze kiedys pomoze nam zwalczyc raka? Po co szerzyc nieprawdziwe informacje i torpedowac rozwoj nauki bez zadnych dowodow
Kto z wyżej wymienionych (proszę o wskazanie cytatu), w omawianym kontekście szerzy nieprawdziwe informacje i torpeduje rozwój nauki bez żadnych dowodów?
(...)w artykule w kontekście szczepień najważniejszy wniosek jest ten: "The lack of initial recommendations could have propelled some prospective mothers to postpone childbearing until after getting a vaccination for themselves."
To jest jedna z możliwości, niby dlaczego najważniejsza wg Ciebie? Możliwość ewentualnego, negatywnego wpływu preparatów mRNA przeciw cov - jest niezmiernie ważna i dobrze, że poddana zostaje weryfikacji:

@spa i @Uller - oboje popełniacie ten sam błąd. Nie zauważacie (lub nie chcecie tego widzieć), że ani @Dzihados , ani ja, a nawet (!) osoby, które @spa nazywa antyszczepami nie pisali, że za przyczyną patologii plemników, czy zmniejszenia płodności stoją preparaty mRNA przeciw cov. Klasyczny przykład bicia chochoła z Waszej strony i jedyny pozytyw z tego taki, że zapoznaliście się z materiałem naukowym. Drugim błędem jest, przynajmniej w przypadku @spa bo @Uller tego nie wyartykułował - brak/niemożność/niechęć (?) - zaakceptowania faktu występowania korelacji, która wręcz razi po oczach, a którą to jest właśnie zbiegnięcie się w czasie występowania patologii plemników oraz spadku urodzeń z czasem podawania preparatów. Tak więc - @spa - Twój szpagat z kosmitami komentuje się sam.

Czy ktoś z wzmiankowanych wyżej neguje ten fakt? Czy brak STWIERDZONEJ przyczyny przekreśla MOŻLIWOŚĆ (prawdopodobieństwo dość wysokie) - przypisania jej m.in. lub tylko i wyłącznie - wzmiankowanym preparatom mRNA? Nie skreśla, co przy występowaniu korelacji, o której wspominałem należy taką ewentualność brać pod uwagę i dokładnie sprawę zbadać (o czym np w drugiej pracy, którą podlinkowałem, problemem tym zajmuje się również kolejny zespół badawczy, który od 4 lat "bada wpływ szczepienia przeciwko COVID-19 na parametry nasienia i określenie, jak długo potencjalne zmiany mogą utrzymywać się po szczepieniu" - link również podawałem).

Zaorałeś się sam. Wybacz ale to śmieszne, by zrównywać korelację o której wspominałem, na co zwracają również uwagę naukowcy, która to korelacja mocno zwiększa prawdopodobieństwo negatywnego wpływu preparatów mRNA na obniżenie płodności - z kosmitami. Poczytaj czym jest sarkazm, jak na razie błędnie wierzysz, że to wiesz i myślisz, że go zastosowałeś, niestety - obnażyłeś jedynie żenujący sposób myślenia.

A niby w którym miejscu napisałem, że praca ta dotyczy spadku jakości spermy? Nie wiem po co próbujesz dyskutować sam z sobą. W pracy chodzi o wskazanie na korelację czasową o której kilka razy pisałem, a co zwiększa możliwość negatywnego wpływu prep. mRNA na spadek urodzeń i to właśnie doprowadziło naukowców do brania takiej ewentualności obok innych - pod uwagę i sam to wreszcie zauważyłeś:

Poniżej kolejny przykład Twojego bicia chochoła (x2):
1:

W którym miejscu wyżej wymieni przeze mnie (dzihados, itd) - stwierdzają tą szkodliwość?
2:

Kto z wyżej wymienionych (proszę o wskazanie cytatu), w omawianym kontekście szerzy nieprawdziwe informacje i torpeduje rozwój nauki bez żadnych dowodów?

To jest jedna z możliwości, niby dlaczego najważniejsza wg Ciebie? Możliwość ewentualnego, negatywnego wpływu preparatów mRNA przeciw cov - jest niezmiernie ważna i dobrze, że poddana zostaje weryfikacji:
I na tym zakonczmy watek.

Ty ze swoja korelacja i propagacja nauki, ja ze swoim oszolomstwem i kosmitami.

To jest jedna z możliwości, niby dlaczego najważniejsza wg Ciebie?
Nie według mnie, tylko według tego artykułu w odniesieniu do szczepień.
oboje popełniacie ten sam błąd. Nie zauważacie (lub nie chcecie tego widzieć), że ani @Dzihados , ani ja, a nawet (!) osoby, które @spa nazywa antyszczepami nie pisali, że za przyczyną patologii plemników, czy zmniejszenia płodności stoją preparaty mRNA przeciw cov. Klasyczny przykład bicia chochoła z Waszej strony
Odniosłem się tylko i wyłącznie do artykułu, który sam wkleiles i do tego co jest w nim napisane, to Ty mi przypisujesz co zauważyłem lub nie zauważyłem. Także kto tu bije chochoła?
jedyny pozytyw z tego taki, że zapoznaliście się z materiałem naukowym.
To nie wiem co ma na celu? Jakaś zawoalowana próba wbicia szpilki, czy co?
W sumie może na tym zakończmy, nie mam szczerze ochoty na dyskusje w tym temacie.

Ty ze swoja korelacja
Ja? Ty nie? Nie podzielasz też zdania naukowców w tym względzie, które sam przytoczyłeś? Prezent dla Ciebie:
DON'T KILL THE MESSENGER Mousepad | CafePress

Odniosłem się tylko i wyłącznie do artykułu, który sam wkleiles i do tego co jest w nim napisane, to Ty mi przypisujesz co zauważyłem lub nie zauważyłem. Także kto tu bije chochoła?
To jasne, że Ty i @spa Spójrz:
Ziobro zdziwienia. Z reguły w odpowiedzi dostajesz kilka innych tweetów rzekomo odwłujacych się do badań często właśnie interpretujacych je w taki sposób, żeby autor "artykułu" potwierdził swoją tezę.
Nie ma tam ani słowa o działaniu preparatu na płodność.
A miało być? Przecież to jest właśnie bicie chochoła. Niby jaką tezę autor tweeta wysnuł? O jakich interpretacjach mowa? Tam jest tylko podany FAKT występowania korelacji czasowej (masowe szczepienia i patologia plemników, dodałem później info o spadku urodzeń), nie ma tam mowy o tym, że za ową patologię i spadek odpowiadają preparaty mRNA. Mogą odpowiadać co przyznali naukowcy w tym artykule, nie znaczy to, że ODPOWIADAJĄ. Pożyjemy, być może zobaczymy.
Nie według mnie, tylko według tego artykułu w odniesieniu do szczepień.
To wskaż na słowa z artykułu, w którym mowa, że ta możliwa przyczyna jest najważniejsza lub podaj kryteria na podstawie których TY uważasz, że to NAJWAŻNIEJSZA przyczyna.

Last edited:
Ale jak to? Tylu inżynierów zjechało do roboty, huty powinny aż huczeć! PKB i emerytura itd.!
No co jest? :travolta:
Jak to co?
Wzięli dzikusów z czasu kamienia łupanego,
do epoki stali jeszcze nie dorośli
:beczka:

Może 5te pokolenie pomoże w tych hutach... (jak nas nie wydoją i nie wybiją do nogi...)?

co by nie na pusto i ku pamięci

Last edited:
Jak to co?
Wzięli dzikusów z czasu kamienia łupanego,
do epoki stali jeszcze nie dorośli
:beczka:

Może 5te pokolenie pomoże w tych hutach... (jak nas nie wydoją i nie wybiją do nogi...)?

co by nie na pusto i ku pamięci

Czyli mamy bana :lol:

To wskaż na słowa z artykułu, w którym mowa, że ta możliwa przyczyna jest najważniejsza lub podaj kryteria na podstawie których TY uważasz, że to NAJWAŻNIEJSZA przyczyna.
artykule w kontekście szczepień najważniejszy wniosek jest ten
Ok niepotrzebnie użyłem słowa najważniejszy, powinno być "w kontekście szczepień wniosek jest". W którym miejscu ja zaprzeczyłem korelacji i w którym miejscu w artykule (tym o którym mówimy) jest coś napisane o samym stricte działaniu preparatu? Nie ważne zresztą, jak już pisałem nie mam ochoty tego tematu ciągnąć.

Back