Polityka

Matczak byłby dobrym sędzią TK.
Daj spokój: temat weksli PSLu przeszedł bez większego szumu -to jest wyznacznik tego ile są warci ci wielcy obrońcy praworządności.
Gdyby na taki pomysł rodem z bananowej republiki wpadł Mentzen z Kaczyńskim to twitter by płonął :robertmakeup:
Chociaż trzeba uczciwie przyznać, że Matczak mówił, że niestety to jest trend światowy, że sędziowie TK/SN orzekają o sprawach których konstytucja nie blokuje/nakazuje wyręczając tym parlament

Jak to się pięknie układa w całość. Polska uratowała kraj przed pislamizacją i z miejsca wróciła praworządność. Rudy chuj szybciutko zostaje bohaterem i zdobywa pierwsze 5 miliardów z KPO czyli takiej pożyczki do spłacenia przez Polaków. 4,5 miliarda pójdzie na energetykę odnawialną. Tüsk nastawia wiatraków. Kto dostarczy turbiny? Nikt inny jak Siemens. Ten Siemens co wierną służbą pewnemu akwareliście stał się potężną firmą. Ten sam siemens, który przez głupich amerykańców, Polaczków i resztę, która wspomogła ukrainę, która miała trzech dni nie wytrzymać w lutym 2022, i inne nordstrimy, kryzysy energetyczne i przerwane łańcuchy dostaw nabawił się kłopotów finansowych, i ma, zupełnym zbiegiem okoliczności, długów na 4,8 miliarda ojro w swojej energetycznej działce.
No to Polaczki, dzięki niewidzialnej ręce skurwiałego rudego folkksdojcza praworządności w tym kraju spłacicie długi szwabskiego molocha. Jak się z tym czujecie?

Screenshot_2023-11-29-01-45-35-134_com.android.chrome.jpg

Jak to się pięknie układa w całość. Polska uratowała kraj przed pislamizacją i z miejsca wróciła praworządność. Rudy chuj szybciutko zostaje bohaterem i zdobywa pierwsze 5 miliardów z KPO czyli takiej pożyczki do spłacenia przez Polaków. 4,5 miliarda pójdzie na energetykę odnawialną. Tüsk nastawia wiatraków. Kto dostarczy turbiny? Nikt inny jak Siemens. Ten Siemens co wierną służbą pewnemu akwareliście stał się potężną firmą. Ten sam siemens, który przez głupich amerykańców, Polaczków i resztę, która wspomogła ukrainę, która miała trzech dni nie wytrzymać w lutym 2022, i inne nordstrimy, kryzysy energetyczne i przerwane łańcuchy dostaw nabawił się kłopotów finansowych, i ma, zupełnym zbiegiem okoliczności, długów na 4,8 miliarda ojro w swojej energetycznej działce.
No to Polaczki, dzięki niewidzialnej ręce skurwiałego rudego folkksdojcza praworządności w tym kraju spłacicie długi szwabskiego molocha. Jak się z tym czujecie?

View attachment 85229

Ale to trzeba być niezłym kretynem żeby postawić wiatraki Siemensa, które okazały się najbardziej wadliwymi wiatrakami w historii. Jak na prawdę będą je stawiać w Polsce to tylko pokaże dokąd ten kraj zmierza.
Tak tylko przypomnę, że oprócz tej straty mają jeszcze do spłacenia pożyczkę 7.5mld euro.

Last edited:
Ale to trzeba być niezłym kretynem żeby postawić wiatraki Siemensa, które okazały się najbardziej wadliwymi wiatrakami w historii. Jak na prawdę będą je stawiać w Polsce to tylko pokaże dokąd ten kraj zmierza.
Tak tylko przypomnę, że oprócz tej straty mają jeszcze do spłacenia pożyczkę 7.5mld euro.
Nie oni mają do spłaty tylko my im to spłacimy.

Kurna, miałem dogrywkę rozmowy "o mysliwych".

W sumie to zrobilo mi sie glupio.

Nie o mysliwych chodzilo - ona "wstydzi sie za gatunek ludzki". Ja tam swoje dyrdymały a tu widze autentyczny problem, te mięsa, polowania, podatko-regulacje to cień czegoś większego: to wstyd być człowiekiem. Niby się to podskórnie czuło, ale jak to zostało zwerbalizowane przez nią samą, to jakoś dziwnie.

Na początku z tego drwiłem, ale to jest autentyczne cierpienie niektórych ludzi, dla nich realne, dla nich racjonalne, dla nich prawdziwe. Nie są i nie będą to pojedyncze przypadki.

Poza "winter is coming" to nie wiem co o tym wiecej myslec, musi się strawić.

Wiem jak wielu fanów ma PZ :) ale całkiem dobry odcinek

Warto posłuchać - o naszej "emeryturze"

XD

XD

:(

Ciekawa dyskusja. Czy Ameryka podda hegemonię? Czy tracącą na znaczeniu Europą w ogole trzeba się przejmować? Czy istnieje potrzeba amerykańskiego balansowania Europy, jeśli wygląda na to, że żadna siła kontynentu nie zdominuje?

View attachment 85229

@szplin @ketraab tutaj dobry wątek o Siemensie, wrzutka sprzed jakiegoś czasu
Pamiętam nasze stocznie

Jak ślinę przełknęła

-Oficerom SB za trud i zaangażowanie w bicie, poniewieranie i mordowanie Polaków należą się godne emerytury i my te emerytury przywrócimy.
View attachment 85179

To jest popierdolone co napiszę ALE PRAWDZIWE. Jest Naród, naród był ciemięzony przez obcy system, który sobie podporządkowywał ludzi, którzy mu służyli, przyszedł nowy system - demokracja a wraz z nim nowa władza która nadała ludziom służącym w starym systemie przywileje (emerytury), nie rozliczono tych ludzi, obecnie w demokracji liczy sie każdy głos nawet ludzi-smieci skazanych za pedofilie w pierdlach. NIE ŁUDŹMY się każdy mozliwy głos do zagospodarowania i każda grupa docelowa przez kogoś zostanie w mniej czy bardziej jawny sposób zaadresowana bo dla tych ludzi celem życia jest zdobycie władzy... Jak dla stolarza wykonanie dobrego , wypoziomowanego i solidnego stołu...

Kurna, miałem dogrywkę rozmowy "o mysliwych".

W sumie to zrobilo mi sie glupio.

Nie o mysliwych chodzilo - ona "wstydzi sie za gatunek ludzki". Ja tam swoje dyrdymały a tu widze autentyczny problem, te mięsa, polowania, podatko-regulacje to cień czegoś większego: to wstyd być człowiekiem. Niby się to podskórnie czuło, ale jak to zostało zwerbalizowane przez nią samą, to jakoś dziwnie.

Na początku z tego drwiłem, ale to jest autentyczne cierpienie niektórych ludzi, dla nich realne, dla nich racjonalne, dla nich prawdziwe. Nie są i nie będą to pojedyncze przypadki.

Poza "winter is coming" to nie wiem co o tym wiecej myslec, musi się strawić.

Wiem jak wielu fanów ma PZ :) ale całkiem dobry odcinek

Warto posłuchać - o naszej "emeryturze"

XD

XD

:(

Ciekawa dyskusja. Czy Ameryka podda hegemonię? Czy tracącą na znaczeniu Europą w ogole trzeba się przejmować? Czy istnieje potrzeba amerykańskiego balansowania Europy, jeśli wygląda na to, że żadna siła kontynentu nie zdominuje?

Mam pewne rozwiązanie tego ciążącego na Twojej prawniczce problemu... :roberteyeblinking:

No i widzisz jak pięknie rząd niemiecki (ten w niemczech i ten w Polsce) ratuje siemensa? Cieszysz się?

Czy bycie nazwanym nienawistnym mówcą może być traktowane jako mowa nienawiści wobec nienawistnego mówcy?

Nie doceniamy wpływu wojny na Ukrainie, na gospodarkę Niemiec. Oni od kilkudziesięciu lat stali na tanim gazie, budowali przewagę ekonomiczną na niższych kosztach produkcji. W tym samym czasie inni musieli być daleko bardziej innowacyjni. Teraz konkurencja będzie dużo już trudniejsza. Na jakiś czas wystarczy im rezerw i będą dotować gospodarkę jak wspomnianego Siemensa (łamiąc przy tym unijne prawo), ale odbije im się to czkawką. Myślę, że w dłuższej perspektywie sobie poradzą, ale będzie bolało.

Nie doceniamy wpływu wojny na Ukrainie, na gospodarkę Niemiec. Oni od kilkudziesięciu lat stali na tanim gazie, budowali przewagę ekonomiczną na niższych kosztach produkcji. W tym samym czasie inni musieli być daleko bardziej innowacyjni. Teraz konkurencja będzie dużo już trudniejsza. Na jakiś czas wystarczy im rezerw i będą dotować gospodarkę jak wspomnianego Siemensa (łamiąc przy tym unijne prawo), ale odbije im się to czkawką. Myślę, że w dłuższej perspektywie sobie poradzą, ale będzie bolało.
Doceniasz wpływ tuska na gospodarkę niemiec?

Bardzo dobra zmiana została przegłosowana. 10 i 17 grudnia niedziele handlowe, a 24 grudnia słusznie dniem wolnym od handlu.

PS: Ogólnie uważam, że 24 grudnia powinien być dniem wolnym od pracy w zamian za jakieś inne święto np. za 11 listopada, który spokojnie mógłby byc dniem, w którym się pracuje.

Bardzo dobra zmiana została przegłosowana. 10 i 17 grudnia niedziele handlowe, a 24 grudnia słusznie dniem wolnym od handlu.

PS: Ogólnie uważam, że 24 grudnia powinien być dniem wolnym od pracy w zamian za jakieś inne święto np. za 11 listopada, który spokojnie mógłby byc dniem, w którym się pracuje.
Odzyskanie niepodległości ma nie być świętem narodowym wolnym od pracy, nieźle...

@Karateka@ poseł Konfederacji jest zwolennikiem leczenia przez polykanie przedmiotów i promuje zaczarowane kamienie
Czy to jest poważna partia?
Jak powinien zareagować Mentzen?

@Karateka@ poseł Konfederacji jest zwolennikiem leczenia przez polykanie przedmiotów i promuje zaczarowane kamienie
Czy to jest poważna partia?
Jak powinien zareagować Mentzen?

Jak się sam tak leczy zaczarowanymi kamieniami to nic Mentzen nie powinien z tym robić. W wolnym kraju ludzie mogą wierzyć w dowolne bzdury. Inaczej gdyby ten poseł chciał zrównać takie praktyki z medycyną. Który to poseł Konfederacji?

No to inny dzień. Może 1 maja powinien być dniem w którym się pracuje, a 24 grudnia wolny od pracy. Taka zamiana już spoko? @szplin
Chuj z tym jaki dzień ma być zamiast.
Bardziej zastanawia mnie dlaczego według Ciebie chrześcijańskie celebracje mają być wolne dla wszystkich a chyba najważniejsze święto państwowe wszystkich Polaków ma być olane moczem?

Chuj z tym jaki dzień ma być zamiast.
Bardziej zastanawia mnie dlaczego według Ciebie chrześcijańskie celebracje mają być wolne dla wszystkich a chyba najważniejsze święto państwowe wszystkich Polaków ma być olane moczem?

Przekonałeś mnie, że popełniłem błąd i 11 listopada powinien zostać dniem wolnym od pracy. Mea culpa

Ja to widzę tak, że kraj roszczący sobie prawo do władzy nad resztą kontynentu (szczegolnie po proponowanych "większościowych" zmianach w traktatach) wielokrotnie podejmował w przeszłości błędne decyzje (zła ocena sił graczy, ryzykowne inwestycje, moralnie zbankrutowarzy "partnerzy" i strategie, wandel durch handel, polityka imigracyjna, polityka wobec krajów południa EU, polityka energetyczna, klimatyczna, you name it), i nadal bez rozliczenia z tych błednych decyzji chce wszystkim przewodzić. W prywatnej firmie manager który wtopił albo leci, albo jest degradowany. A więc zły lider, brak pomysłu, brak siły i sprawczości. No chyba że za "realną siłę" uznamy dostęp do magicznego przycisku EUR-Brrr (a tym jest KPO).

No i to czy sobie Niemcy poradzą jest dla mnie ważne (zbyt bliski, zbyt duży sasiad by życzyć im źle), ale jednak drugoplanowe. To my się dołożymy do ich technologicznego trupa "kupując na wolnym rynku XD" produkt gorszy niż "kupując na wolnym rynku nie-XD". I to nawet w kategorii wiatraków, bo wypada wspomnieć atom.

Pożyczka na (amerykański? francuski?) tenże atom to dla nas wystarczający ciężar, ale na te wiatraki?

To w dużej skali, w mniejszej: czy próba ratowania tej konkretnej upadającej spółki jest - po inzyniersku - dobra? Dla kogo? Europejczyków? Polaków? Kto na tym korzysta?

To nie jest kapitalizm, to jest centralnie sterowana gospodarka.

No i widzisz jak pięknie rząd niemiecki (ten w niemczech i ten w Polsce) ratuje siemensa? Cieszysz się?
Z definicji jestem przeciwny transferowi pięniedzy obywatela do prywatnych spółek. Polskich, niemieckich, jakichkolwiek. To się nazywa prywatyzacją zysków, a uspołecznieniem strat. Ewentualnie uwłaszczeniem nomenklatury, bo przez brrr-łapówki w takich tworach zawsze się gdzieś zaczepią.

Socjalistyczni, etatystyczni politycy ciągną tak całe społeczeństwa w dół - dla swoich zysków.

Ale nadal lewaki płaczą że kapitalizm. Gdzie, się pytam, ten mityczny kapitalizm jeszcze niby jest?

Back