Polish Hammer

roy_nelson

Oplot Challenge
Heavyweight
Chris Horodecki walczący w WEC rzeczywiście jest polakiem ? Wg wiki ma 2 obywatelstwa, czy wiecie może coś wiecej na ten temat ? Walczy jako Kanadyjczyk czy jako Polak ? (Tak jak np. Baziak jako Niemiec)

Tidzej

Bellator
Heavyweight
Z trójki polonusów z Zuffie (Pałaszewski, Soszyński) Horodecki chyba najmniej się z Polską identyfikuje. Na ogół walczy jako Kanadyjczyk i nie wiem czy coś po Polsku mówi.

Polska konstytucja chyba nie pozwala na podwójne obywatelstwo. Z tego co wiem Horodecki mówi po polsku, ale formalnie chyba jest Kanadyjczykiem.

Tidzej

Bellator
Heavyweight
OIDP zabrania tego ustawa o obywatelstwie i jakaś umowa międzynarodowa mająca na celu ograniczanie podwójnego obywatelstwa. Obydwie weszły w życie po tym jak Horodecki wyjechał z Polski i nie wiem czy Kanada jest stroną tej konwencji. Więc wcale nie wykluczone, że ma dwa obywatelstwa.

Wreszcie moje studia się na coś przydały.

Nilg

PRIDE FC
Welterweight
Tidżej wybacz ale muszę wyprowadzić z błędu - posiadanie dwóch obywatelstw jest jak najbardziej możliwe i nasze prawo tego nie zabrania. Stanowi jedynie, że obywatel polski wobec prawa polskiego nie może być równocześnie uznawany za obywatela innego państwa - jest to tzw zasada wyłączności obywatelstwa.
Horodecki urodził się w Polsce więc na pewno ma obywatelstwo, ale z tego co mi wiadomo jego więzi z Polską są dość słabe.

pepe

Oplot Challenge
Heavyweight
O proszę:) nie spodziewałem się, że wchodząc na forum zamiast odpocząć to zrobię sobie małą powtórkę przed jutrzejszym kołem z prawa administracyjnego:) sprawa dosyć jasna, tak jak pisał Nilg.