1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Pogotowie informatyczne

Discussion in 'Cohones' started by slowik_1991, Jul 17, 2014.

  1. PeSTAo

    PeSTAo KSW
    Light Heavyweight

    Dołączył:
    Dec 19, 2011
    Komentarze:
    5,851
    Zdobyte Lajki:
    7,803
    Punkty:
    1,790
    Tak myślałem :lol:
     
    andrzej_t. likes this.
  2. RaphTaba

    RaphTaba EFC Africa
    Flyweight

    Dołączył:
    Aug 29, 2010
    Komentarze:
    2,658
    Zdobyte Lajki:
    2,045
    Punkty:
    1,790
    Płeć:
    Male
    Miasto:
    Gdańsk
    Pierwszy raz w życiu mam taki problem z pc/laptopem, z którym nie potrafię sobie sam poradzić.
    Laptop (Lenovo Z51-70) zaraz po uruchomieniu się wyłącza:

    Nie da się nawet wejść w bios.

    Jak nie jest podpięty do prądu to nie idzie go w ogóle włączyć, a na kablu jest tak jak na filmiku. Nie ma różnicy, czy bateria jest podłączona, czy nie (więc pewnie też jest do niczego). Niezależnie od tego, czy zasilanie jest, czy nie - diody z przodu się nie świecą.
    Jakieś rady? Jakiś trop?
    Zawsze sobie sam radziłem nie dlatego, że się znam. Po prostu miałem farta i się nie psuło :werdum:
     
  3. bart123

    bart123 UFC
    Flyweight

    Dołączył:
    Apr 17, 2015
    Komentarze:
    7,714
    Zdobyte Lajki:
    7,706
    Punkty:
    790
    Płeć:
    Male
    Może to być dosłownie wszystko. Jak masz coś do niego podpięte(nawet mysz, kartę sd) to wyciągnij. Brakuje pewnie mocy, ale czy dlatego że jest zwarcie, czy wystarczy tylko inną baterię włożyć to ciężko powiedzieć. Sprawdź ewentualnie nawet zasilacz. No i najważniejsze pytanie, czy stało się tak bo widzi mi się, czy upadł, zalany itp?

    Jeśli nie pokazuje diody podłączonej ładowarki to zwarcie/zasilacz/bateria najbardziej prawdopodobne. Nie każdy laptop działa bez włożonej baterii i tylko podłączonym prądzie, nie wiem jak to u ciebie wyglądało.
     
  4. majkelo89

    majkelo89 Moderator Cohones

    Dołączył:
    Feb 22, 2014
    Komentarze:
    13,178
    Zdobyte Lajki:
    36,129
    Punkty:
    3,190
    Płeć:
    Male
    Jeśli masz możliwość sprawdź czy to samo dzieje się na innym zasilaczu.
    Problemem najprawdopodobniej jest gniazdo ładowania w laptopie, z baterii się nie odpala bo jej w ogóle nie ładuje i pewnie jest wyczerpana, a z zasilacza komputer po uruchomieniu nie dostaje dostatecznej mocy i się wyłącza.
     
    RaphTaba likes this.
  5. RaphTaba

    RaphTaba EFC Africa
    Flyweight

    Dołączył:
    Aug 29, 2010
    Komentarze:
    2,658
    Zdobyte Lajki:
    2,045
    Punkty:
    1,790
    Płeć:
    Male
    Miasto:
    Gdańsk
    Nie wiem czemu o tym nie wspomniałem. Sprawdzałem pod inną ładowarką. Zresztą ładowarkę od tego laptopa też sprawdzałem na innym laptopie i działa.
    Można jakoś sprawdzić czy to napewno gniazdo ładowania?
     
  6. majkelo89

    majkelo89 Moderator Cohones

    Dołączył:
    Feb 22, 2014
    Komentarze:
    13,178
    Zdobyte Lajki:
    36,129
    Punkty:
    3,190
    Płeć:
    Male
    Bez woltomierza i rozkręcania obudowy nie. Ale objawy na to wskazują. Taka naprawa w serwisie na szczęście nie jest turbo droga, w 150 złotych powinna się zmieścić, tam na szybko też pewnie potwierdzą czy to na pewno w tym jest problem.
     
    RaphTaba likes this.
  7. Baasteek

    Baasteek UFC
    Light Heavyweight

    Dołączył:
    Jul 16, 2013
    Komentarze:
    15,204
    Zdobyte Lajki:
    11,590
    Punkty:
    1,190
    Płeć:
    Male
    Klawisze w lapku mi sie zacinaja, wcisnac musze mocniej by zadzialal, jak zaniose do serwisu poradza sobie z tym ?

    A dwa z czego sie to bierze taka usterka ?

    Laptop uzytkuje okolo 2 lat.
     
  8. Zajcun1

    Zajcun1 BAMMA
    Middleweight

    Dołączył:
    May 7, 2016
    Komentarze:
    955
    Zdobyte Lajki:
    2,233
    Punkty:
    790
    Tak
     
    Baasteek likes this.
  9. bart123

    bart123 UFC
    Flyweight

    Dołączył:
    Apr 17, 2015
    Komentarze:
    7,714
    Zdobyte Lajki:
    7,706
    Punkty:
    790
    Płeć:
    Male
    Problem typu komp mi się nie chce włączyć, czy w serwisie to zrobią, a może wiecie dlaczego?

    Gumki się wycierają(te pod klawiszami), na płytce jakiś syf itp. Przeczyść je to krok nr. 1.
     
  10. Baasteek

    Baasteek UFC
    Light Heavyweight

    Dołączył:
    Jul 16, 2013
    Komentarze:
    15,204
    Zdobyte Lajki:
    11,590
    Punkty:
    1,190
    Płeć:
    Male
    o stary nie ma mowy, juz raz klawiature taka do kompa probowalem naprawic i trafila do kosza ^^
     
  11. michi972

    michi972 UFC
    Light Heavyweight

    Dołączył:
    Dec 19, 2011
    Komentarze:
    14,299
    Zdobyte Lajki:
    8,438
    Punkty:
    1,790
    Płeć:
    Male
    Jakiś program/zestaw kodeków aby różne formaty wideo odtwarzało, windows 10 ?Do tego jeszcze wskazówki co zrobić jak komunikat 'nie można renderować pliku ' itp.
     
  12. majkelo89

    majkelo89 Moderator Cohones

    Dołączył:
    Feb 22, 2014
    Komentarze:
    13,178
    Zdobyte Lajki:
    36,129
    Punkty:
    3,190
    Płeć:
    Male
    VLC codec pack, VLC media player
     
  13. Tar-Ellendil

    Tar-Ellendil Vale Tudo
    Championship

    Dołączył:
    Apr 28, 2011
    Komentarze:
    25,583
    Zdobyte Lajki:
    27,680
    Punkty:
    1,790
    Płeć:
    Male
    Occupation:
    MMA
    Miasto:
    Krakał
    Home Page:
    Wie ktoś jak naprawić error - 32809 w Excelu?
     
  14. Zajcun1

    Zajcun1 BAMMA
    Middleweight

    Dołączył:
    May 7, 2016
    Komentarze:
    955
    Zdobyte Lajki:
    2,233
    Punkty:
    790
    ja nie.
     
  15. Baasteek

    Baasteek UFC
    Light Heavyweight

    Dołączył:
    Jul 16, 2013
    Komentarze:
    15,204
    Zdobyte Lajki:
    11,590
    Punkty:
    1,190
    Płeć:
    Male
    Mam 2 routery , wzialem do drugiego pokoju drugi router z ktorym sie chce polaczyc przez wifi na lapku ,jak sprawdzic czy sie lacze z tym dobrym routerem, a nie z tym co mam w innym pokoju ?

    Oczywiscie oba routery polaczylem odpowiednim kablem.

    Zrobilem tak bo chce miec lepszą łączność bo mam grube ściany w domu i musze miec drugi router w tym samym pokoju co laptop zeby mi dzialalo dobrze wifi.
     
  16. Zaraza

    Zaraza Legacy FC
    Middleweight

    Dołączył:
    Sep 11, 2009
    Komentarze:
    2,092
    Zdobyte Lajki:
    1,871
    Punkty:
    2,790
    Wylacz 1 router:beczka:
    Albo inaczej, jak sie laczy z tym co jest dalej to zamien je miejscami.
    Jak nie zadziala to sprobuj pozamieniac kable tez
     
    Last edited: Jul 20, 2019
    dawidbebe likes this.
  17. majkelo89

    majkelo89 Moderator Cohones

    Dołączył:
    Feb 22, 2014
    Komentarze:
    13,178
    Zdobyte Lajki:
    36,129
    Punkty:
    3,190
    Płeć:
    Male
    Drugi router masz ustawiony jako Access Point, czy tak sobie je tylko kablem ethernet spiąłeś?
     
    respect likes this.
  18. Baasteek

    Baasteek UFC
    Light Heavyweight

    Dołączył:
    Jul 16, 2013
    Komentarze:
    15,204
    Zdobyte Lajki:
    11,590
    Punkty:
    1,190
    Płeć:
    Male
    kiedys byl uzywany w kawalerce tamten router i w sieci wyszukuje go jak tego w kawalerce
    tu w domu mam od tego samego dostawcy ale na nowo wzialem z nowa umowa i swiatlowod tym razem

    czyli np. IQ dom 10, a tamten drugi router jako IQ dom 12

    Tak sobie tylko je kablem ethernet podlaczylem.
     
  19. respect

    respect Vale Tudo
    Open

    Dołączył:
    Apr 22, 2012
    Komentarze:
    21,048
    Zdobyte Lajki:
    49,827
    Punkty:
    3,790
    Czekałem aż ktoś zapyta i nie mogę się doczekać Bastka odpowiedzi
    :antonio:

    E: Jest!
    :antonio:
     
    dawidbebe likes this.
  20. Baasteek

    Baasteek UFC
    Light Heavyweight

    Dołączył:
    Jul 16, 2013
    Komentarze:
    15,204
    Zdobyte Lajki:
    11,590
    Punkty:
    1,190
    Płeć:
    Male
    tak wgl probowalem cos na wzór filmiku z youtube i przekombinowalem bo przestal dzialac całkiem internet w lapku, musialem dac napraw sieć i mi karte sieciową resetowało w lapku no i działa ponownie, na chwile sie juz przestraszylem
     

Share This Page