dufia
Shark Fights Featherweight
Witam,
Potrzebuje troche konsultacji teoretycznej. Od razu zaznacze, ze nie jestem tzw "wojownikiem-teoretykiem", pracuje nad pewnym projektem i brakuje mi niestety wiedzy. To moj pierwszy post na forum. Czytam mmarocks od chyba 3 lat i jedyny raz kiedy dalem o sobie znac to przy okazji walki: Jewtuszko vs Njokuani. Ukradlem wtedy video z walki i umiescilem na youtube :)
Wracajac do tematu. Parter dzieli sie na podstawowe pozycje:
dosiad
odwrocony dosiad(na plecach przeciwnika)
garda
pol-garda
pozycja boczna
polnoc-poludnie
"kolano na brzuchu" (nie znam polskiej nazwy z ang. knee-on-stomach)
Gdzie bedac z gory podstawowy kierunek zmian pozycji wyglada tak:
garda -> pol-garda -> pozycja boczna -> dosiad
Mam racje?
Z pol gardy mozna tez zdobyc od razu dosiad, ale chyba trudniejsza akcja?
Wiki mowi, ze garda dzieli sie na wiele odmian. Ograniczmy sie jednak do tej podstawowej. Bedac z gory istnieje mozliwosc podniesienia sie z kolan na stopy. Co raczej zwieksza szanse bedac z gory? Mozna wtedy latwiej przejsc noge i wyladawac od razu w pozycji bocznej?
Moze na razie wystarczy, zobaczymy czy uda mi sie przykuc czyjas uwage. Aha i przepraszam za brak znakow uzywam anglojezycznego oprogramowania...
Pozdrawiam
Potrzebuje troche konsultacji teoretycznej. Od razu zaznacze, ze nie jestem tzw "wojownikiem-teoretykiem", pracuje nad pewnym projektem i brakuje mi niestety wiedzy. To moj pierwszy post na forum. Czytam mmarocks od chyba 3 lat i jedyny raz kiedy dalem o sobie znac to przy okazji walki: Jewtuszko vs Njokuani. Ukradlem wtedy video z walki i umiescilem na youtube :)
Wracajac do tematu. Parter dzieli sie na podstawowe pozycje:
dosiad
odwrocony dosiad(na plecach przeciwnika)
garda
pol-garda
pozycja boczna
polnoc-poludnie
"kolano na brzuchu" (nie znam polskiej nazwy z ang. knee-on-stomach)
Gdzie bedac z gory podstawowy kierunek zmian pozycji wyglada tak:
garda -> pol-garda -> pozycja boczna -> dosiad
Mam racje?
Z pol gardy mozna tez zdobyc od razu dosiad, ale chyba trudniejsza akcja?
Wiki mowi, ze garda dzieli sie na wiele odmian. Ograniczmy sie jednak do tej podstawowej. Bedac z gory istnieje mozliwosc podniesienia sie z kolan na stopy. Co raczej zwieksza szanse bedac z gory? Mozna wtedy latwiej przejsc noge i wyladawac od razu w pozycji bocznej?
Moze na razie wystarczy, zobaczymy czy uda mi sie przykuc czyjas uwage. Aha i przepraszam za brak znakow uzywam anglojezycznego oprogramowania...
Pozdrawiam