biały pas masz od zawsze. Ja kupiłem po dwóch miesiącach dopiero (aż), jak mi się kasa i pewność, że chcę to robić stworzyła. Nie wyjdziesz, na początku nikt nic nie umie, taki sport, na bjj raczej grupy są zwarte i się trzymają w miarę razem, zatem nie powinieneś czuć się wśród nich jako słabszy. Zależy jaki klub, jednak piszę jak mi się zdaje. Widziałem już w czasie mojego krótkiego pobytu na macie ludzi co przychodzili w nowych szmatach od Manto i raz ich widziałem. Lepiej zaczynać powoli i sukcesywnie się wkręcać. Myślę, że bez problemu możesz iść na pierwszy trening w gi z białym pasem, jak i bez stroju. Chodzi trochę osób bez szmat co robią bjj jako uzupełnienie do mma i raczej nikomu to nie przeszkadza.
Na pewno nie wyjdziesz źle, bo ceni się na macie, jak ktoś nowy przychodzi i chce się w tej dyscyplinie rozwijać, spokojnie nie masz co się martwić o to
------------------------------------------------------------
Nie wszędzie są belki, i tylko na wyższych pasach, przynajmniej na białych nie słyszałem nigdy. Niektórzy stosują belki jako dodatkowe stopniowanie, jednak na start to Cię nie dotknie na pewno. Jest to jakby określanie umiejętności, coś jak za słaby na wyższy pas ale coś tam umie.
-----------------------------------------------
Napisz chociaż jakie miasto to coś więcej może ktoś powie, kto też tam uczęszcza. Dobrze na macie mieć kumpla, który Cię wdroży a nie urwie od razu rękę.