Witam. Może to nie miejsce na takie pytania ale potrzebuje szybkiej i przede wszystkich mądrej odpowiedzi. Tworze (to dobre słowo) konspekt maturalny. Moja literatura przedmiotu i podmiotu wygląda następująco: I. Literatura podmiotu: 1. Żeromski S., Syzyfowe Prace, Kraków 2003. 2. Gombrowicz W., Ferdydurke, Kraków 1997. 3. Sienkiewicz H., Z pamiętnika poznańskiego nauczyciela, Kraków 2000 4. Salinger J.D., Buszujący w zbożu, Warszawa 1961 II. Literatura przedmiotu: [list type=decimal] [*] Drabarek B., Szkolny słownik motywów literackich, Warszawa 1998, ISBN 83-86075-72-4. [*] Januszewski T., Słownik pisarzy i lektur dla szkół średnich, Warszawa 1995, ISBN 83-86698-11-X. Matoszko J., Szkolny słownik tematów literackich, Białystok 1999, ISBN 83-86025-35-6. Grodecka A., Wielkie dzieła, słynni pisarze. Kanon XX wieku, Warszawa 1999 [/list type=decimal] Ktoś kto sie zna może mi poradzić czy jest dobrze zrobiona i czy literatura przedmiotu jest odpowiednia do literatury podmiotu. Sorry ale jestem w tym zielony a to sprawa życia lub śmierci. Z góry dzięki ;)
Temat:Szkoła jako motyw w literaturze. Porównaj różne jego ujęcia w wybranych utworach. I. Literatura podmiotu: 1. Gombrowicz W., Ferdydurke, Kraków 1997. 2. Salinger J.D., Buszujący w zbożu, Warszawa 1961. 3. Sienkiewicz H., Z pamiętnika poznańskiego nauczyciela, Kraków 2000 4. Żeromski S., Syzyfowe Prace, Kraków 2003. II. Literatura przedmiotu: [list type=decimal] [*] Drabarek B., Szkolny słownik motywów literackich, Warszawa 1998, ISBN 83-86075-72-4. [*] Januszewski T., Słownik pisarzy i lektur dla szkół średnich, Warszawa 1995, ISBN 83-86698-11-X. Grodecka A., Wielkie dzieła, słynni pisarze. Kanon XX wieku, Warszawa 1999, ISBN 83-86725-14-1 [/list type=decimal] III. Materiały pomocnicze: 1. Ramowy plan wypowiedzi: a) Określenie problemu: Czym jest szkoła? b) Kolejność prezentowanych argumentów: -edukacja w szkole przygotowawczej w Owczarach; -gimnazjum w Klerykowie jako miejsce indoktrynacji i wynarodowienia młodych Polaków; - • forma • ucznia i nauczyciela oraz schemat • udupiania • w groteskowej placówce Gombrowicza; -Pruski system szkolnictwa i próba • zniemczenia • Polskiego młodego pokolenia ; -zachowanie dyrektora szkoły w stosunku do biednych i bogatych; -grupy uczniowskie zamieszkujące internat. c) Wnioski: 2. Kartka z cytatami.
Widzę, że przepisałeś niemal słowo w słowo motywy literackie odnoszące się do szkoły z jakiegoś z podanych przez Ciebie słowników, także dobrze to jest zrobione. Na pewno musisz poszukać w tych słownikach motywów literackich i znaleźć jakieś utwory do literatury przedmiotu, które będą rozjaśniały dana materię, bo sam słownik to (chyba) za mało. Kilka wariantywnych opcji: 1. Szkoła jako sentymentalne wspomnienie -> "Szatan z siódmej klasy" K.Makuszyński; "Sposób na Alcybiadesa" -> E. Niziurski. 2. Internat -> Tu "Syzyfowe prace" są idealnie dobrane. 3. Miejsce indoktrynacji -> H. Sienkiewicz "Z pamiętnika poznańskiego nauczyciela". Ale "Syzyfowe prace" też super. 4. Szkoła jako dom -> Harry Potter (na maturze nie powinno być problemów, aby to przepchnąć).
Volf znalazłem na mailu mój konspekt z przed 4 lat Temat: Destrukcyjny wpływ wojny na psychikę człowieka, omów na wybranych przykładach literackich i filmowych. 1.Literatura Podmiotu: a) literatura 1. Gustaw Herling-Grudziński: Inny Świat. Warszawa 1998 2. T. Borowski: U nas w Auschwitzu. W: T. Borowski: Opowiadania wybrane. Warszawa 1988, s. 44-86 3. T. Borowski: Pożegnanie z Marią. W: T. Borowski: Opowiadania wybrane. Warszawa 1988, s. 7-44 b) kinematografia 1. Łowca jeleni. Reż.: Michael Cimino. USA 1990 2. The Hurt Locker. Reż.: Kathryn Bigelow. USA 2008 2.Literatura Przedmiotu: 1. Łowca jeleni, recenzje ( wersja elektroniczna ) http://lowca.jeleni.filmweb.pl/ 2. The Hurt Locker , recenzje ( wersja elektroniczna ) http://www.filmweb.pl/f416984/The+Hurt+Locker.+W+pułapce+wojny,2008 3. Ramowy plan wypowiedzi: 3.1. Określenie problemu : Wojna ma destrukcyjny wpływ na psychikę żołnierzy oraz ludności cywilnej. 3.2 Kolejność prezentowanych treści: a) Zdefiniowanie pojęcia wojny, podkreślenie jej bezcelowości. b) Przedstawienie psychiki ludności cywilnej zniewolonej poprzez totalitaryzm: - "Pożegnanie z Marią" jako utwór ukazujący walkę o przetrwanie w czasach okupacji; - • U nas w Auschwitz • : sytuacja więźniów w obozie w Auschwitz: obojętność, zmiana kodeksu moralnego, bierność ludzi w obliczu śmierci. - Psychika więźniów radzieckich łagrów na podstawie utworu "Inny świat" Gustawa Herlinga-Grudzińskiego. Ukazanie okrucieństwa ustroju komunistycznego, niszczenie uczuć i zanikanie ludzkich odruchów; c) Przedstawienie psychiki żołnierzy podczas działań wojennych: - podział żołnierzy ze względu na psychikę ( na podstawie filmów • Łowca Jeleni • oraz • The Hurt Locker • ); - sposoby przeciwdziałania stresowi oraz wzajemne wspieranie się w sytuacjach ekstremalnych (na podstawie filmu • Łowca jeleni • oraz • The Hurt Locker • ); 3.3 Wnioski: - Wojna jest zjawiskiem trwale niszczącym psychikę ludności cywilnej oraz wojskowej; - Wojna jest zdarzeniem niszczącym więzy rodzinne; - W czasie wojny ulega zmianie tradycyjny system wartości ludzi; 4. Materiały pomocnicze:
A chyba że tak ;d Polecam używać literatury która nie była opracowywana w szkole, bo nauczycielki jej poprostu nie czytały. Ja potem jeszcze dodałem Kompanię Braci do mojej literatury. Całą prezentację oparłem na Kompani i 2 filmach. I nie miały mnie z czego pytać.
Ja musze napisać konspekt do mojego tematu. Nie mogę już zmienić ;) Powiedzcie mi lepiej jakie moge napisać wniosk do mojego konspektu?
Volf poczytaj jakieś bryki i poprostu wypisz wnioski jakie ci się nasuwają w odniesieniu do utworów. Ja ci nie powiem nie czytałem lektur szkolnych, są owiele ciekawsze książki niż te szmatławce o niczym. Np jak wyglądał system szkolnictwa kiedyś a dziś coś w tym stylu że kiedyś szkolnictwo było elitarne, lub że nauczyciele napierdalali dzieciaki linijkami.
W tych lekturach chodzi o to że nauczyciele próbowali podporządkować sobie uczniów. Narzucić im coś odgórnie. Tylko jak to moge ubrać w słowa ;)
ja kupilem caly pakiet za 60 zl, plan, bibliografie, prace, przykladowe pytania, kartke z cytatami i inne chuje muje. volf, pamietaj ze ostateczny termin oddania bibliografii to 7 kwietnia
nie ma czegos takiego jak u mnie :) wszedzie jest 7 kwietnia, tylko szkoly sobie "zycza", zeby wszystko bylo oddane:)
Volf Napisz że Pshyko czy jak mu tam zmuszony jest do mówienia podrzednemu magistrowi panie profesorze, to będzie hit ! A tak serio, to poprostu napisz tak. Jak napisałeś , o tych podporzadkowaniach. Ubierz to w ładne słowa i rozbij na kilka wątków. Powinno wystarczyć.
31 marca to niedziela, sprawdź, żeby później nie okazało się, że do piątku masz oddać. Wujek, Wujek...twoja błykotliwość jest porażająca.
Skoro piszesz, że "jesteś w tym zielony", to proponuję powtórzyć klasę maturalną, może jeszcze rok i się czegoś nauczysz. Życzę niezdania.
Na wstępie pisałem że potrzebuje szybkiej i mądrej odpowiedzi. Skoro takiej mi nie udzielasz to po co wgl komentujesz.
Komentuję bo mogę. Każdy mądry człowiek powie ci: weź książkę do ręki, tudzież wpisz parę słów w google i użyj WŁASNEGO mózgu, bo do tego służy matura, żeby sprawdzić co ci zostało w głowie po kilku latach bimbania (jak sądzę) na lekcjach. edit : ale odpowiem, tak, bibliografia jest źle zredagowana, dziwię się, że nauczyciel nie powiedział wam jak się podaje przypisy bibliograficzne. Na pierwszy rzut oka widać, że u ciebie spis literatury podmiotu czymś się różni od lit. przedmiotu. Co do doboru to jest równie banalny jak temat, a czy słuszny to zalezy co masz zamiar powiedzieć, korzystajac z tych lektur.