Tyson Fury przegrał z Oleksandrem Usykiem podczas gali bokserskiej, która odbyła się 18 maja w Riyadh w Arabii Saudyjskiej. Brytyjczyk uważa jednak, że wygrał ten pojedynek.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
- CO ZA WALKA! Oleksandr Usyk POKONAŁ Tysona Fury’ego niejednogłośną decyzją sędziów!
- Tomasz Adamek ZDEKLASOWAŁ Patryka Bandurskiego. "Góral" dał LEKCJĘ BOKSU "Bandurze"
- WIDEO: Najważniejsza akcja walki! Zadecydowała o wyniku pojedynku Tyson Fury vs Oleksandr Usyk!
- Znamy karty punktowe z walki Tyson Fury vs Oleksandr Usyk. Sprawdź, jak punktowali sędziowie
- Wierzę, że wygrałem tę walkę. Wydaje mi się, że wygrał kilka rund, ale ja wygrałem większość z nich - zaczął Tyson Fury chwilę po zakończeniu pojedynku.
35-latek wypowiedział także słowa, które z pewnością odbiją się szerokim echem. Fury zasugerował, że Usykowi mogła pomóc… wojna na Ukrainie.
- Wierzę, że obaj daliśmy dobrą walkę, najlepszą, jaką tylko mogliśmy. Wiesz, jego kraj jest w stanie wojny. Ludzie stają po stronie kraju w stanie wojny - powiedział Fury.
Dwóch sędziów punktowało na korzyść Oleksandra Usyka – Mike Fitzgerald wskazał 114-113, a Manuel Oliver Palomo 115-112. Tylko jeden sędzia punktował wygraną Tysona Fury’ego – Craig Metcalfe wskazał 114-113 na korzyść Brytyjczyka.
Tyson Fury (34-1-1, 24 KO) w zawodowym boksie poniósł pierwszą przegraną. W poprzedniej walce Brytyjczyk pokonał niejednogłośną decyzją sędziów Francisa Ngannou. Wcześniej 35-latek pokonywał między innymi Dereka Chisorę, Dilliana Whyte’a, Deontay’a Wildera czy Otto Wallina.
Oleksandr Usyk (22-0-0, 14 KO) to zawodnik niepokonany. 37-letni pięściarz w poprzedniej walce znokautował w dziewiątej rundzie Daniela Duboisa. Ukrainiec wcześniej wygrywał między innymi dwukrotnie z Anthonym Joshuą, Derekiem Chisorą, Tonym Bellew czy Muratem Gassievem.
Last edited: