Dla mnie to ktoś odpłynął już totalnie w fantazji:
Obrona Powszechna miałaby za zadanie odstraszać przeciwnika od agresji zbrojnej z uwagi na masowość, prowadzić działania nieregularne na obszarze odpowiedzialności poszczególnych jednostek po rozbiciu wojsk operacyjnych
Sorry, ale chyba jedynie w takim przypadku takie organizacje mogłyby kogokolwiek ostraszyć ;)
Sformowanie OP wiązałoby się z ustanowieniem szeregu regulacji prawnych, w tym zmiany ustawy o powszechnym obowiązku obrony. Postuluje się również ustalenie stosunków pomiędzy Skarbem Państwa a przedsiębiorstwami włączonymi w mobilizacyjny system Obrony Powszechnej, a także zwolnienie żołnierzy formacji z obowiązku zasadniczej służby wojskowej i mobilizacji do wojsk operacyjnych.
To już w ogóle odfrunięcie, goście chcą się najzwyczajniej zwolnić z powszechnego obowiązku obrony i w razie "W" nie być mobilizowani tylko czekać aż się zdziesiątkuje regularne wojsko a dopiero oni by "wchodzili" podczas gdy wartość bojowa jest bliska zeru.
Dla mnie to prędzej by po prostu uciekli, wykorzystując fakt, że są zwolnieni z powszechnego obowiązku obrony.
W ogóle jak czytam o tych różnych organizacjach proobronnych to tak jakbym miał do czynienia z dorosłymi harcerzami, którzy sie zastanawiają co mają dalej robić bo trochę wstyd biegać w wywiniętych skarpetach w dorosłym życiu i z niespełnionymi żołnierzami grasującymi z plastikowymi karabinami.
Zdecydowanie więcej doświadczenia można wyciągnąć chodząc prywatnie na strzelnicę lub na szkolenia.
Podobnie jak czytam o "powszechnym dostępie do broni" to w większości mam do czynienia z ludźmi, którzy nie złożyli ani razu wniosku ale domagają się "uproszczenia" przepisów, podczas gdy mamy jedną z lepszych ustaw w Europie. Nie wiem też które konkretnie z wymagań stoi na przeszkodzie tym ludziom.
A co do "Federacji Organizacji Obronnych" to myślę, że to fikcyjny twór wynikający z rozrostu tych wszystkich organizacji, stowarzyszeń itp. i miał bardziej na celu zrobić rozeznanie jaki to ma rozmiar niż realną współpracę. Biorąc pod uwagę zwłaszcza to, że obecnie gen. Pacek poszedł w odstawkę :D Znajomi byli na tym kongresie i generalnie jakby ich nie było to też byłoby dobrze ;)