Witam. Myślicie że doczekamy sie kiedyś naszej dyscypliny na igrzyskach ????? A jesli już to jak rysowały by sie kadry poszczegolnych panstw ???? kto z naszych miałby szanse medalowe ?:D:D:D:D
wydaje mi sie że byłoby to mozliwe ale tylko wówczas gdyby ogólne zasady dotyczace walki i nie tylko zostały znormalizowane, tj ring czy klatka ilość i długosc poszcezgólnych rund stroje dozwolone oraz zakazane ciosy dźwignie itp itd
Niestety wątpie aby klasowi zawodnicy zgodzili się na występ na IO więc miałoby to rangę jak m.in. piłka nożna ( czyli brak większości gwiazd).
Pomijając zupełnie kwestię, czy taki sport tam pasuje, organizacyjnie MMA za bardzo przypomina boks i z tych samoych powodów co boksu zawodowego, na igrzyskach MMA nie będzie.
Ja bym chciał żeby na IO pojawił się jakiś submission fighting albo bjj. Jest boks, taekwondo z uderzanych, judo, zapasy z "wywracanych", a nie ma żadnego sportu walki typowo w parterze.
musiałoby to być mma z ochraniaczami, kaskami etc bo się nie da walczyć co dwa dni. marzy mi sie bjj. Tak w ogóle wie ktoś czy jest szansa na bjj w Brazylii ?? Bo chyba czytałem, że już dyscypliny są niestety zaklepane.
No jest teraz międzynarodowa federacja mma to niech lobbuje w MKOL. Wszyscy wiemy że poprzez pankracjon mma ma większe tradycje olimpijskie niż większość obecnych sportów. Btw ciekawe czy jacyś polscy olimpijscy zapaśnicy albo judocy myślą o karierze w mma?
BJJ w obecnej formie na olimpiadzie jest nierealne gdyz dla osob niezorientowanych w grze parterowej jest absolutnie nieczytelne. Po to wlasnie powstal grappling ktory przy odpowiedniej promocji moglby stac sie dyscyplina olimpijska
@highlander popieram w 100% bjj i grappling mają nikłe szanse na olimpiade. pierwszy jest zbyt zdominowany przez brazylie ,a chyba jeden z wymogów mowi,ze nie moze byc czegos takiego. drugi jest za bardzo podobny do zapasów i też jakies problemy są z tego powodu
grappling nie jest bardzo podobny do zapasow: przypomina o wiele bardziej bjj i sf. chyba ze znajdzie sie jakis zapasnik ktory potrafi narzucic swoj styl walki (vide Kamil Mitosek)
Bezsens totalny. A nawet jesli miałoby być, to wyglądałoby to identycznie jak z boksem czyli amatorskie zawody, więc pewnie bym tego nie oglądał.