Marcin Held

ScoTT

KSW
Welterweight

Marcin Held (ur. 18 stycznia 1992, Tychy) – polski zawodnik MMA. Jest posiadaczem czarnego pasa w brazylijskim jiu-jitsu. Obecnie związany z organizacją Bellator.

Kariera MMA
Zawodową karierę w MMA rozpoczął w 2008 roku, pokonując przez dźwignię łokciową Mateusza Piórkowskiego podczas gali Abak Moto na katowickim Muchowcu. W 2009 roku Held stoczył sześć walk pokonując kolejno 3 maja Artura Sowińskiego, 23 maja 2009 Mariusza Pioskowika, 21 listopada 2009 na Shooto Poland Rafała Lasotę oraz w grudniu tego roku zwyciężając turniej wagi lekkiej federacji MMA Challengers. W trzech starciach turniejowych pokonywał kolejno Ireneusza Milę, Mariusza Abramiuka i Borysa Mańkowskiego. Tym samym Held został mistrzem MMA Challengers w wadze lekkiej.

W 2011 roku podpisał kontrakt z ówcześnie trzecią największą organizacją na świecie, Bellator, a jeszcze w tym samym roku w debiucie, wystartował w turnieju wagi lekkiej, odpadając w ćwierćfinale w pojedynku z przyszłym tryumfatorem tegoż turnieju Amerykaninem Michaelem Chandlerem. W 2013 doszedł do finału kolejnego turnieju w kategorii do 70 kg ulegając w nim na punkty Amerykaninowi Dave'owi Jansenowi. 26 września 2014 roku, w swoim trzecim już podejściu zwyciężył w całym turnieju wagi lekkiej pokonując w finale Brazylijczyka Patricka Freire przez jednogłośną decyzję sędziów, inkasując przy tym czek w wysokości 100,000 $ oraz otrzymując prawo walki o pas międzynarodowy mistrza Bellatora.

Osiągnięcia w MMA
  • 2014: Bellator MMA – 1. miejsce w turnieju wagi lekkiej
  • 2013: Bellator MMA – finalista turnieju wagi lekkiej
  • 2011: Bellator MMA – ćwierćfinał turnieju wagi lekkiej
  • 2009: MMA Challengers – 1. miejsce w turnieju wagi lekkiej

Bellator Profile

Sherdog Profile

Facebook

Twitter

Last edited:

The real deal

Shark Fights
Welterweight
Ładnie zrobiona ,,laurka,, dla Heldzika ;) . Fajne gify i w ogóle wszystko spoko wygląda . Mam nadzieje , że będziesz wrzucał jakieś świeże fotki z treningów i newsy .

ScoTT

KSW
Welterweight
Ładnie zrobiona ,,laurka,, dla Heldzika ;) . Fajne gify i w ogóle wszystko spoko wygląda . Mam nadzieje , że będziesz wrzucał jakieś świeże fotki z treningów i newsy .
Będę wrzucał. Myśle, że jeszcze nie jedna osoba się znajdzie która będzie wrzucała.

halibut

UFC
Middleweight
O, aż dziwne, że dopiero teraz temat o Marcinie. Trocję szkoda, że tak cicho o Bellatorze w Polsce. Nie wiecie jak z ich pozycją na rynku amerykańskim? Chodzi mi o świadomość, statystyki, widownie.

Masta

Vale Tudo
Open
Dla mnie od dawna Nr 1:)
ExhaustedElegantIberianemeraldlizard.gif

dizel77

UFC
Middleweight
Nie trzeba tematu nawet za bardzo zakładać, bo każdy tu jest jego fanem i wszystko o nim wie. Chyba najbardziej lubiany zawodnik MMA w Polsce.

Luke

ONE FC
Super Heavyweight
Wiadomo coś o następnej walce Marcina? Jakaś wstępna data chociaż jest?

Z tego co Marcin mówił w wywiadach wynika, że walczyć ma ponoć na tej samej gali co Brooks i Jansen, czyli 10-ego kwietnia. Przeciwnik nie jest jeszcze znany, ale pewnie niedługo ogłoszą z kim zawalczy.
Istnieje też szansa na to, że będzie bił się z Brooksem o pas, jeżeli Jansen wypadnie.

Masta

Vale Tudo
Open
To jakie Marcin robi postępy z walki na walkę, zaskakując progresem na różnych poziomach i stając się w 100% przekrojowych zawodnikiem mma jest niesamowite. W każdej kolejnej walce pokazuje coś nowego, a w ostatniej walce wyglądał jak morderca i widać że nieprzeciętnie się rozwija. Brak słów na pochwały, takich mistrzów ten sport potrzebuje, sportowy poziom i klasowa osobowość poza klatką, mam nadzieję że zrealizuje swoje cele w 100%.

ByjhtklCIAAOa8q.png:large

Sedno

Legacy FC
Lightweight
Chciałbym aby Marcin zasilił szeregi UFC.
Bellator zawsze na propsie, ale jednak to nie to samo, co największa organizacja na świecie.

ScoTT

KSW
Welterweight
Ostatni tydzień przygotowań. Za tydzień wylatuję do Kalifornii a 10 kwietnia już walka. Przygotowywałem się w Polsce i miałem bardzo dobrą ekipę do treningów min z Ankos Zapasy Poznań Gracie Barra Łódź i Warszawy. A wszystko pod okiem mojego trenera z Bastion Tychy & Katowice Gracie Barra Team Draculino, Sławka Szamoty.
Pozdrawiam Emotikon smile

The last week of preparation. In the next week I fly to California and 10th April will be the fight. I was prepared in Poland with guys from Poznan, Lodz and Warsaw. Everything under eye of my coach from Bastion Tychy gym.

DAAS Group - www.daasgroup.pl
RWBSklep - www.kuptelefon.net
MANTO Polska / mantoshop.pl - www.mantoshop.pl
luksusowezegarki24.pl - www.luksusowezegarki24.pl
Invictus Bros - www.invictusbros.com

10458497_697371210373884_6691356679549887387_n.jpg
11081476_697371227040549_5072934158905163322_n.jpg
11069609_697371230373882_5536809734193533085_n.jpg

Masta

Vale Tudo
Open
Marcin to jest gość, mimo że to on daje nam frajdę i emocje z oglądania jego rewelacyjnych występów to za każdym razem dziękuje kibicom za wstawanie w nocy na oglądanie jego walki. Miłe to jest.
Skandowanie "Polska! Polska!" po wygranej też piękna sprawa:)

VaeVictis

UFC
Light Heavyweight
Z komentarza rozumiem bardzo niewiele, ale sama ekspresja komentujacego sprawia, ze przyjemnie to ogladac :)
Przy okazji, w ulubionym rankingu cohones czyli fightmatrix, Marcin po pokonaniu Sarnavkiego zajmuje 17 miejsce.

Masta

Vale Tudo
Open
Jeden z najlepszych wywiadów i najwspanialej przeprowadzonych jakie słyszałem.
Zgadzam się, przemiły prowadzący z klasą. To co mówi jako zatwardziały fan boksu, że Marcin jest jedynym zawodnikiem mma, którego walki ogląda dobrze ukazuje jak Held jest wyjątkowym przedstawicielem tego sportu:)