1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Kulinaria

Discussion in 'Suplementacja i Odżywianie' started by Tsubasa, Apr 4, 2014.

  1. Jebuch

    Jebuch Shark Fights
    Middleweight

    Dołączył:
    Feb 25, 2015
    Komentarze:
    1,268
    Zdobyte Lajki:
    2,846
    Punkty:
    1,190
    Płeć:
    Male
    Miasto:
    jelenia góra
    Ja pierdole,Andrzeju...
    Od gołąbków do homara.
    Co dalej,kawior z bieługi? :frankapprove:

    W całości ten homar?
    Żywy/Świeży/mrożony???
     
  2. andrzej_t.

    andrzej_t. UFC
    Middleweight

    Dołączył:
    Mar 6, 2016
    Komentarze:
    12,042
    Zdobyte Lajki:
    25,579
    Punkty:
    790
    Płeć:
    Male
    Hehe, ta Homar z Biedronki czy tam innego libla :lol:
    Cały, mrożony :lol:
     
  3. Jebuch

    Jebuch Shark Fights
    Middleweight

    Dołączył:
    Feb 25, 2015
    Komentarze:
    1,268
    Zdobyte Lajki:
    2,846
    Punkty:
    1,190
    Płeć:
    Male
    Miasto:
    jelenia góra
    Ok.
    Powiem ci jak ja robię. Możesz tak spróbować i najwyżej powiesz że chujowe.
    Rozmrożonego homara wrzuć do wrzątku i gotuj 20minut.
    Potem wrzuć go do wody z lodem(mięso łatwiej potem wyjdzie)
    Nie będę rozpisywać jak rozebrać homara bo to po prostu trzeba zobaczyć. Na YT jest pewnie kilka filmików.
    Staraj się tylko zachować korpus który potem przekroisz na pół-tak żeby stworzyć dwie a'la miseczki. wypelnisz go potem z powrotem.
    Mięso homara rozdrobnij według uznania(tylko nie zrób papki jak na kotlety,bo będą pierdolić że zrobiłeś mielone z homara po sanocku)
    Przygotuj masełko ziołowe.
    Ja mieszam masło,trochę czosnku,koperek, pietruszkę ,sól pieprz. Wymieszaj razem i napełnił Skorupki.
    Wstawiasz do pieca rozgrzanego na 180 stopni i zapiekasz 6min.
    Ja podaję to z salsą:
    2 krążki Ananasa (najlepiej świeży) podsmaż na patelni żeby się zrumienil. Jak wystygnie,posiekaj bardzo drobno. Dodaj sporo liści kolendry, odrobina sosu rybnego do smaku(jak nie masz to sojowy), sok z limonki i trochę papryczki chilli-wedle uznania.

    Mi w chuj odpowiada takie połączenie,balans smaków na wyjatkowym poziomie.

    Ps.
    Nie wyrzucaj skorupy z homara,fajna zupkę da się zrobić ;D
     
    Przemek, torpedo and andrzej_t. like this.
  4. Pat Bateman

    Pat Bateman UFC
    Middleweight

    Dołączył:
    Aug 29, 2010
    Komentarze:
    12,241
    Zdobyte Lajki:
    13,576
    Punkty:
    1,790
    Płeć:
    Male
    Home Page:
  5. majkelo89

    majkelo89 Moderator Cohones

    Dołączył:
    Feb 22, 2014
    Komentarze:
    12,811
    Zdobyte Lajki:
    35,009
    Punkty:
    3,190
    Płeć:
    Male
    @Jebuch masz może przepis na jakieś sztos marynaty i glazury na grilla? Pod karkówkę, boczek, kurczaka. Nauczaj mnie senseju!
     
  6. Baton17

    Baton17 UFC
    Middleweight

    Dołączył:
    Dec 14, 2013
    Komentarze:
    10,086
    Zdobyte Lajki:
    15,840
    Punkty:
    1,190
    Andrzej no i dlaczego nie wrzucasz tych fotek homara? :awesome:
     
  7. respect

    respect Vale Tudo
    Open

    Dołączył:
    Apr 22, 2012
    Komentarze:
    20,755
    Zdobyte Lajki:
    48,948
    Punkty:
    3,790
    Kiedyś ze Skunem wrzucaliśmy tu zajebistą marynatę w orientalnym stylu. Trzeba odkopać przed sezonem.
     
  8. respect

    respect Vale Tudo
    Open

    Dołączył:
    Apr 22, 2012
    Komentarze:
    20,755
    Zdobyte Lajki:
    48,948
    Punkty:
    3,790
    Tak jak widać. Sos sojowy, ostrygowy, sweet chilli, Teriyaki, do tego czosnek i jest ogień.
     
    majkelo89 likes this.
  9. andrzej_t.

    andrzej_t. UFC
    Middleweight

    Dołączył:
    Mar 6, 2016
    Komentarze:
    12,042
    Zdobyte Lajki:
    25,579
    Punkty:
    790
    Płeć:
    Male
    Maniana :beczka:
     
    Baton17, Betonowy Krzychu and respect like this.
  10. respect

    respect Vale Tudo
    Open

    Dołączył:
    Apr 22, 2012
    Komentarze:
    20,755
    Zdobyte Lajki:
    48,948
    Punkty:
    3,790
    Marchewka może była chujowa.
    Ja dodaje trochę soku z cytryny, soli i cukru. Ale odrobinę, musisz próbować ba bieżąco. Możesz przed podaniem wstawić do lodówki na jakieś 30 minut.
    Możesz też zetrzeć jabłko, które na pewno puści sok. Inna wersja jest z odrobiną oliwy lub oleju.
    Jeszcze inna jest z chrzanem tak jak ktoś napisał na Cohones. Też dobra.
    Próbuj, która Ci przypasuje najbardziej.
    https://coonakombinuje.pl/sernik-z-polewa-z-bialej-czekolady-rozplywa-sie-w-ustach-doslownie/
     
    Siedem likes this.
  11. maniak19884

    maniak19884 BAMMA
    Welterweight

    Dołączył:
    Mar 13, 2011
    Komentarze:
    904
    Zdobyte Lajki:
    1,012
    Punkty:
    1,790
    Wrzuć mordo coś jeszcze.
    Troszkę za słodki ten ryż jak dla mnie, ale ogólnie w pyte wyszedł.
     
  12. respect

    respect Vale Tudo
    Open

    Dołączył:
    Apr 22, 2012
    Komentarze:
    20,755
    Zdobyte Lajki:
    48,948
    Punkty:
    3,790
    Ja robiłem tak, że do rondelka dałem łyżkę tego oleju co wydziela się z masła orzechowego. Może być łyżka zwykłego oleju, ale nie więcej.

    Do tego dorzuciłem łyżeczkę czerwonej pasty curry (jak nie masz to dodaj chociaż chilli w proszku), łyżeczkę mielonego imbiru, pół łyżeczki cynamonu i jakieś 2 łyżeczki sosu sojowego.

    Podsmażyłem dosłownie moment żeby się nie przypaliło.

    Zalałem mleczkiem kokosowym (250-300ml). Może być śmietanka taka w kartoniku 18% albo 30%.

    Dodałem 5-6 łyżek masła orzechowego

    1-2 łyżki soku z cytryny (limonka powinna być lepsza, ale nie miałem. Dosypałem trochę trawy cytrynowej w proszku, ale nie jest to konieczne)
    1-2 łyżeczki cukru lub miodu
    Sól, pieprz według uznania.

    Proporcje podałem +/- ponieważ ja zawsze daję wszystko „na oko” według wyczucia i dużo próbuję w trakcie przygotowywania. Mleczka/śmietankę trochę sobie zostaw gdyby sos wyszedł Ci za gęsty. Na następny dzień jakbyś go odgrzewał to wtedy też śmiało możesz dodać mleczko/śmietankę a nawet mleko żeby trochę rozrzedzić.
     
    panpan and pitir85 like this.
  13. respect

    respect Vale Tudo
    Open

    Dołączył:
    Apr 22, 2012
    Komentarze:
    20,755
    Zdobyte Lajki:
    48,948
    Punkty:
    3,790
    szplin and J-Son like this.
  14. panpan

    panpan KSW
    Light Heavyweight

    Dołączył:
    Apr 11, 2010
    Komentarze:
    5,779
    Zdobyte Lajki:
    13,218
    Punkty:
    2,790
  15. respect

    respect Vale Tudo
    Open

    Dołączył:
    Apr 22, 2012
    Komentarze:
    20,755
    Zdobyte Lajki:
    48,948
    Punkty:
    3,790
    Większość stosuję, polecam.
     
  16. Pat Bateman

    Pat Bateman UFC
    Middleweight

    Dołączył:
    Aug 29, 2010
    Komentarze:
    12,241
    Zdobyte Lajki:
    13,576
    Punkty:
    1,790
    Płeć:
    Male
    Home Page:
  17. Baton17

    Baton17 UFC
    Middleweight

    Dołączył:
    Dec 14, 2013
    Komentarze:
    10,086
    Zdobyte Lajki:
    15,840
    Punkty:
    1,190
    Ciasto robie tak:
    1/4 kostki drozdzy
    1 i 1/2 lyzeczki cukru
    5 lyzek oliwy z oliwek
    1 lyzka soli
    Ciepla woda
    (nie wliczalem tego co sypie na rozrobienie drozdzy)
    Swieze drozdze ok 1/4 kostki jakies 25g wkladam do szklanki, dodaje lyzeczke cukru i jakies 2 lyzeczki maki, zalewam woda ok 30-40 stopni (ciepla nie za zimna i nie wrzatek zeby drozdze ruszyly i ich nie zabic). Czekam az zaczna pracowac. Potem mieszam je z 3 i 3/4 szkanki maki (pewnie ok 250g albo moze i wiecej wychodzi, zreszta nie wazne ale nie cale opakowanie, max 3/4). Ja mieszam to robotem kuchennym ale tez mozna widelcem. Jak polaczy sie, to dodaje 1 i 1/2 lyzeczki cukru, lyzke plaska soli, 5 lyzek oliwy z oliwek, wode tez 30-40 stopni w zaleznosci ile potrzeba. Ciasto ma byc gietkie, miekkie i nie klejace sie do reki. Jak za duzo wody to dodajesz maki. Potem przykrywam czysta sciereczka i wrzucam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni zeby szybciej uroslo. Jak wyrosnie, wyjmuje z naczynia, nie ugniatam go zbytnio, formuje cos na wzor elipsy i dziele na ok 3 porcje. Przykrywam sciereczka. W tym czasie robie sos.
    Sos:
    Przecier pomidorowy (z kartonu jest rzadszy od tego w sloiku)
    Suszone oregano
    Czosnek granulowany
    Sol
    Czasami tymianek

    Te wszystkie skladniki podgrzewam w garnku zeby sie polaczyli i troszke woda odparowala. Tyle.

    Potem ciasto podzielone formuje w pizze. Robie kulke i od jej srodka ja rozplaszczam rozpychajac do zewnatrz. I tu jest caly myk zeby tego nie walkowac czy chuj wie co, tylko robic to nie na chama zeby nie wycisnac calego powietrza z ciasta.
    Potem nakladam sos. Trzeba uwazac zeby nie ciasto nie bylo za cienkie zeby sos go nie rozerwal. Potem sypie ser na nim klade skladniki jakie tam chce i posypuje wszystko oregano. Ja pieke pizze na kamieniu. Wiec wkladam go do piekarnika i rozgrzewam na maxa, u mnie to 250 stopni. Jak sie rozgrzeje to wkladam pizze. Piekarnik nagrzewam w trakcie robienia. Wyjmuje jak sie za rumieni. Smacznego!
    P. S. Ser to mieszanka mozzareli i np edama
     
    respect likes this.
  18. majkelo89

    majkelo89 Moderator Cohones

    Dołączył:
    Feb 22, 2014
    Komentarze:
    12,811
    Zdobyte Lajki:
    35,009
    Punkty:
    3,190
    Płeć:
    Male
    MMAkłowicz likes this.
  19. Shoocker

    Shoocker Lejdis Fajt Najt

    Dołączył:
    Sep 3, 2009
    Komentarze:
    9,320
    Zdobyte Lajki:
    9,986
    Punkty:
    2,790
    Płeć:
    Male
    Miasto:
    Podkarpackie

    Dzięki wyślę dziewczynie ;D
     
    Baton17 likes this.
  20. respect

    respect Vale Tudo
    Open

    Dołączył:
    Apr 22, 2012
    Komentarze:
    20,755
    Zdobyte Lajki:
    48,948
    Punkty:
    3,790
    Przyjacielu, mogę mieć do Ciebie prośbę? Wyjeb ten śmierdzący, chujowy czosnek granulowany i daj świeży. Pris.
    :lol:
     
    Baton17 and panpan like this.

Share This Page