1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Kulinaria

Discussion in 'Suplementacja i Odżywianie' started by Tsubasa, Apr 4, 2014.

  1. panpan

    panpan Bellator
    Heavyweight

    Dołączył:
    Apr 11, 2010
    Komentarze:
    4,756
    Zdobyte Lajki:
    10,035
    Punkty:
    1,790
    Następnym razem sorawdze. W zamkniętym naczyniu na odrobinie wody powinno się udac

    Chce iść krok dalej :D krem czosnkowy połączyć z tym wszystkim co ląduje w grochowie. Kiełbasa, groch, boczek jakiś , ziemniaki :antonio: to nie może nie być doskonale
     
  2. respect

    respect UFC
    Heavyweight

    Dołączył:
    Apr 22, 2012
    Komentarze:
    17,874
    Zdobyte Lajki:
    36,958
    Punkty:
    3,790
    No spoko, moja babcia robiła coś podobnego. Taka właśnie kartoflanka na boczku i kiełbasie i do tego w chuuu czosnku.
     
  3. husarz

    husarz EFC Africa
    Lightweight

    Dołączył:
    Mar 14, 2014
    Komentarze:
    2,822
    Zdobyte Lajki:
    5,591
    Punkty:
    1,190
    Płeć:
    Male
    @respect @torpedo @Dzihados @panpan @lugasek @zoom robiliśta kiedy prażone? Macie/znacie jakieś sprawdzone przepisy?
    Mam kociołek 8 litra do zagospodarowania i odjebałbym jakąś pszną wersję tegoż dania na mrozie.
     
  4. respect

    respect UFC
    Heavyweight

    Dołączył:
    Apr 22, 2012
    Komentarze:
    17,874
    Zdobyte Lajki:
    36,958
    Punkty:
    3,790
    Ja robiłem zawsze z ojcem i on był głównodowodzącym. Zapytam go co wrzuca do kociołka i Ci dam znać bo nie pamietam dobrze. Na pewno kiełbasa, boczek, ziemniaki, marchewka, pietruszka, kapusta. To są takie pewniaczki.
     
    Dzihados and husarz like this.
  5. torpedo

    torpedo PRIDE FC
    Middleweight

    Dołączył:
    Apr 25, 2010
    Komentarze:
    6,888
    Zdobyte Lajki:
    15,491
    Punkty:
    1,790
    Dużo tego robiłem i na serio w różnych wersjach.
    Taka podstawowa, to:
    -kapusta (odkładasz nią spód i boki kociołka)
    -ziemniaki
    -kiełbasa pokrojona grubsze talarki
    -marchewka
    -cebula
    -czosnek
    Wszystko przykrywasz znowu kapustą.
    Dajesz na spód w kolejności od najdłużej produktu się gotującego.
    Około dwie godziny i gotowe.
    Możesz po godzinie sprawdzić jakie jest i ewentualnie wymieszać.

    Edit: zapomniałem o podstawowym składniku- boczek (doczytałem u @respect ). Serio warto i ze skórą ofc.
     
    Dzihados and husarz like this.
  6. husarz

    husarz EFC Africa
    Lightweight

    Dołączył:
    Mar 14, 2014
    Komentarze:
    2,822
    Zdobyte Lajki:
    5,591
    Punkty:
    1,190
    Płeć:
    Male
    @respect @torpedo Dzięki !
    I to normalnie na drewnie paliliście, na małym ogniu się dusiło? Sorry za trywialne pytanie, ale nie chcę odjebać rzepy tylko ojebać ze smakiem ;)

    @respect, to jak będziesz miał okazję pogadać z tatą to dej znać co i jak. Chętnie skorzystam z czyjegoś doświadczenia.
     
  7. Dzihados

    Dzihados UFC
    Middleweight
    Cohones MMARocks

    Dołączył:
    Oct 7, 2007
    Komentarze:
    12,602
    Zdobyte Lajki:
    12,232
    Punkty:
    2,790
    Płeć:
    Male
    Occupation:
    https://www.youtube.com/watch?v=ANPsHKpti48
    Miasto:
    Września to stolica, reszta okolica!
    Home Page:
    Heh, ja nawet nie znalem tej nazwy :) :) :) A widze ze to chodzi o cos takiego:

     
    torpedo and husarz like this.
  8. Baton17

    Baton17 UFC
    Bantamweight

    Dołączył:
    Dec 14, 2013
    Komentarze:
    8,386
    Zdobyte Lajki:
    12,231
    Punkty:
    1,190
    U mnie zawsze jeszcze byla papryka. Do tego przyprawy, i jakies grzyby tez dawali
     
    torpedo likes this.
  9. husarz

    husarz EFC Africa
    Lightweight

    Dołączył:
    Mar 14, 2014
    Komentarze:
    2,822
    Zdobyte Lajki:
    5,591
    Punkty:
    1,190
    Płeć:
    Male
    Dokładnie o to się rozchodzi. Ale ja raczej z papryki zrezygnuję, przynajmniej za pierwszym razem.
    A whisky już czeka ;)
    No i koniecznie chcę na mrozie to odpalić.
     
    Dzihados likes this.
  10. Dzihados

    Dzihados UFC
    Middleweight
    Cohones MMARocks

    Dołączył:
    Oct 7, 2007
    Komentarze:
    12,602
    Zdobyte Lajki:
    12,232
    Punkty:
    2,790
    Płeć:
    Male
    Occupation:
    https://www.youtube.com/watch?v=ANPsHKpti48
    Miasto:
    Września to stolica, reszta okolica!
    Home Page:
    Skad masz kociolek? Ponoc najlepsze te stare, wszystkie nowki to ponoc syf jakis? To prawda?
     
  11. husarz

    husarz EFC Africa
    Lightweight

    Dołączył:
    Mar 14, 2014
    Komentarze:
    2,822
    Zdobyte Lajki:
    5,591
    Punkty:
    1,190
    Płeć:
    Male
    Dostałem, więc nówka. Taki o: http://ujeb.se/X6ikg
    Z tego co słyszałem to ten się sprawdza całkiem nieźle, ale nie mam żadnego doświadczenia jeśli chodzi o kociołki, więc pojęcia nie mam jak się mają te nowe do tych starych. Pewnie zależy na jaki się trafi ;) Przetestuję i dam znać.
     
    Dzihados likes this.
  12. Dzihados

    Dzihados UFC
    Middleweight
    Cohones MMARocks

    Dołączył:
    Oct 7, 2007
    Komentarze:
    12,602
    Zdobyte Lajki:
    12,232
    Punkty:
    2,790
    Płeć:
    Male
    Occupation:
    https://www.youtube.com/watch?v=ANPsHKpti48
    Miasto:
    Września to stolica, reszta okolica!
    Home Page:
    No mi jeden kolo mówił, że teraz to już nie 100% żeliwo, że coś innego, że chemia, coś takiego. Pojęcia nie mam czy to prawda, czy nie.

    Testuj testuj, daj znać.
     
  13. torpedo

    torpedo PRIDE FC
    Middleweight

    Dołączył:
    Apr 25, 2010
    Komentarze:
    6,888
    Zdobyte Lajki:
    15,491
    Punkty:
    1,790
    Papryka i grzyby jak najbardziej.
    Nie ma rzeczy, której był tam nie wrzucił. Raz po bawarsku (żeberka kapusta kiszona piwo), raz bataty zamiast ziemniaków (nie polecam), raz wcześniej zamarynowane mięso kurczaka i do tego warzywa typu seler, pietruszka itd,
    Możliwości jest nieskończenie wiele i większość wyjdzie zajebiście (te bataty jedynie przebiły smak całego kociołka i za słodkie dla mnie to było).

    Edit: jeszcze mi się przypomniała ciekawa potrawa- bogracz. Wjebałem tam nawet kluski śląskie i wołowe.
     
    Last edited: Nov 29, 2018
    Baton17 likes this.
  14. respect

    respect UFC
    Heavyweight

    Dołączył:
    Apr 22, 2012
    Komentarze:
    17,874
    Zdobyte Lajki:
    36,958
    Punkty:
    3,790
    @panpan to mięso pod przykryciem robisz i od początku do końca na 110-120 stopni?
     
  15. panpan

    panpan Bellator
    Heavyweight

    Dołączył:
    Apr 11, 2010
    Komentarze:
    4,756
    Zdobyte Lajki:
    10,035
    Punkty:
    1,790
    Pod przykryciem caly czas. Kiedyś odkryłem na ost godzinę to z zewnatrz się wysuszyło. Ostatnim razem 120 4h 100 2h 2,5kg miesa
     
  16. respect

    respect UFC
    Heavyweight

    Dołączył:
    Apr 22, 2012
    Komentarze:
    17,874
    Zdobyte Lajki:
    36,958
    Punkty:
    3,790
    @husarz gadalem z ojcem i taka jego klasyczna wersja to: ziemniaki w plastry, kiełbasa, marchewka, boczek itd aż do samej góry. Jakieś przyprawy typu pieprz, sól, tymianek czy nawet pęczek kopru. Możesz tez dorzucić do tego jakieś grzyby czy cebulę. Brzegi wykładasz kapustą albo smarujesz smalcem.
    Inna wersja taka mocno mięsna to żeberka albo golonka, boczek, warzywa dowolne i wszystko zalewa bulionem albo ciemnym piwem. Na ogniu ok 50-60 minut.
     
    husarz likes this.
  17. respect

    respect UFC
    Heavyweight

    Dołączył:
    Apr 22, 2012
    Komentarze:
    17,874
    Zdobyte Lajki:
    36,958
    Punkty:
    3,790
    Ok, bo właśnie robię a wszedłem sobie z ciekawosci w przepisy w necie i pierwszy z brzegu jest, że bez przykrycia i pierwsza godzina na 180 stopni, ale jebać to skoro Ty robisz inaczej i polecasz.
     
  18. panpan

    panpan Bellator
    Heavyweight

    Dołączył:
    Apr 11, 2010
    Komentarze:
    4,756
    Zdobyte Lajki:
    10,035
    Punkty:
    1,790
    O to w tym wszystkich chodzi by piec dłużej w niskiej temperaturze żeby zachowac delikatność, wtedy się rozpadada przy dzieleniu/szarpaniu no i soczystość większą. W 180 też by się zrobiło w 1h30 pewnie ale straciło by to wszystko w/w.

    Idealnie pewnie by bylo zrobić 100*C 7-8h wtedy nie trzeba gryźć
     
    Last edited: Nov 29, 2018
  19. respect

    respect UFC
    Heavyweight

    Dołączył:
    Apr 22, 2012
    Komentarze:
    17,874
    Zdobyte Lajki:
    36,958
    Punkty:
    3,790
    Tak ja wiem przecież, ale chodzi mi o to, że przez pierwszą godzinę 180 stopni a później 5 godzin 110 stopni.
     
  20. panpan

    panpan Bellator
    Heavyweight

    Dołączył:
    Apr 11, 2010
    Komentarze:
    4,756
    Zdobyte Lajki:
    10,035
    Punkty:
    1,790
    Tak właśnie czytam ze zrozumieniem. Nigdy tak nie robiłem. Jeszcze jedna szkola to obsmażenie miesa z każdej strony na dużej temp i dopiero zamarynować i upiec
     
    torpedo likes this.

Share This Page