Alconnaisseur
Brutaal Welterweight
Czy jest na forum ktoś, kto kolekcjonuje inne rzeczy niż kolejne miliony na koncie i Bentleye w garażu
?
Żeby zacząć temat, zacznę od swoich śmieci... to znaczy kolekcji. Na przestrzeni swojego życia zbierałem nieprzebrane ilości różnego barachła. Większości już się pozbyłem a sporo kolekcji, takich jak monety czy znaczki pocztowe, dalej ze sobą mam, ale od wielu lat nie rozwijam.
Zgodnie z moim nickiem, spora część moich aktualnych kolekcji kręci się wokół alkoholu
. Nie ukrywam, że zdarzy mi się wypić piwo, którego produkcją się bardzo interesuję a kiedyś przypadkiem trafiłem na wywiad z jakimś "kapslarzem", gdzie opowiadał on o swojej kolekcji i pomyślałem sobie, że to w sumie spoko pomysł.
Kolekcję kapsli zacząłem w 2019 i od tego czasu udało mi się zebrać 971 unikalnych kapsli. Podstawowa zasada jaką się kieruje to fakt, że muszą to być piwa, które wypiję sam. A że i wycieczki lubię, to większość kapsli pochodzi właśnie z takich wycieczek.
Niedługo miałem świętować 1 000 kapsli w kolekcji, ale wszedłem na redukcję, więc cały proces się nieco wydłuży
. Na długi weekend zamówiłem 30 bezalkoholowych piw, których do tej pory nie znałem, więc może jednak dobiję
.
Gdyby to kogoś interesowało to -> TUTAJ
Inną kolekcją, którą w sumie niedawno dopiero zacząłem, jest kolekcja alkoholi. Na razie wygląda niezbyt imponująco i składa się z 12 butelek, tylko żeby nikt nie pomyślał że tylko tyle butelek mam w domu
. Do kolekcji włączam głównie alkohole rocznikowe, i takie które wiem, że w najbliższej przyszłości nie zostaną "wysuszone".
Gdyby kogoś to interesowało to link do butelek:
alkoneser.pl
Oprócz tego, lubię kolekcjonować dokonania światowej popkultury w postaci filmów, książek i komiksów. Jeżeli chodzi o gry, to wypadłem z rynku totalnie.
Najwięcej miejsca zajmują oczywiście książki. Głównie idę w fantastykę i sci-fi.
Link do kolekcji książek - aktualnie 213:
cloud.collectorz.com
Nie są to wszystkie książki, ale nie chce mi się wrzucać do kolekcji przykładowo pełnej kolekcji książek o "Conanie" z lat 80'tych, które prawie się już rozpadają. Wszystkie książki są wydane raczej w ostatnich 20 latach.
Kolejna pozycja to komiksy i mangi. Wiem, że niektórzy mają do "chińskich bajek" różny stosunek, ale ja lubię
. Doszedłem do wniosku, że bardziej interesuje mnie historia a nie forma przekazu i polecam to każdemu.
Link do kolekcji komiksów - aktualnie 211:
cloud.collectorz.com
Również nie są to wszystkie, ale nie chce mi się wyciągać MEGA MARVELI i innych TM-SEMICów z protectorów. Może kiedyś to zrobię.
Ostatnia kolekcja, która niektórym wyda się "najdziwniejsza" Otóż, kolekcjonuję również filmy na blu-ray i 4k. Dlaczego? Bo lubię
. Inspiracją dla mnie był chyba kanał "Cinemassacre", który ma chorej wielkości kolekcję filmów na VHS i DVD. Ja tak ambitnie do sprawy nie podchodzę, ale lubię mieć filmy, które lubię na półce. W kolekcji są póki co same BLU-RAY i 4k, mam mnóstwo DVD, ale jakoś nie mam motywacji, żeby je powrzucać.
Link do kolekcji filmów - aktualnie 109:
cloud.collectorz.com
Jeżeli ktoś chciałby się podzielić swoimi śmieciami, to chętnie pooglądam :)

Żeby zacząć temat, zacznę od swoich śmieci... to znaczy kolekcji. Na przestrzeni swojego życia zbierałem nieprzebrane ilości różnego barachła. Większości już się pozbyłem a sporo kolekcji, takich jak monety czy znaczki pocztowe, dalej ze sobą mam, ale od wielu lat nie rozwijam.
Zgodnie z moim nickiem, spora część moich aktualnych kolekcji kręci się wokół alkoholu

Kolekcję kapsli zacząłem w 2019 i od tego czasu udało mi się zebrać 971 unikalnych kapsli. Podstawowa zasada jaką się kieruje to fakt, że muszą to być piwa, które wypiję sam. A że i wycieczki lubię, to większość kapsli pochodzi właśnie z takich wycieczek.
Niedługo miałem świętować 1 000 kapsli w kolekcji, ale wszedłem na redukcję, więc cały proces się nieco wydłuży

Gdyby to kogoś interesowało to -> TUTAJ
Inną kolekcją, którą w sumie niedawno dopiero zacząłem, jest kolekcja alkoholi. Na razie wygląda niezbyt imponująco i składa się z 12 butelek, tylko żeby nikt nie pomyślał że tylko tyle butelek mam w domu

Gdyby kogoś to interesowało to link do butelek:
Moja alkoholowa piwniczka | Alkoneser.pl
Przedstawiam mojÄ kolekcjÄ butelek Whisky i innych alkoholi. Jedynie zamkniÄte butelki, w oryginalnym opakowaniu.

Oprócz tego, lubię kolekcjonować dokonania światowej popkultury w postaci filmów, książek i komiksów. Jeżeli chodzi o gry, to wypadłem z rynku totalnie.
Najwięcej miejsca zajmują oczywiście książki. Głównie idę w fantastykę i sci-fi.
Link do kolekcji książek - aktualnie 213:

Coollector's books » CLZ Cloud for Books
Coollector's book collection on CLZ Cloud for Books

Nie są to wszystkie książki, ale nie chce mi się wrzucać do kolekcji przykładowo pełnej kolekcji książek o "Conanie" z lat 80'tych, które prawie się już rozpadają. Wszystkie książki są wydane raczej w ostatnich 20 latach.
Kolejna pozycja to komiksy i mangi. Wiem, że niektórzy mają do "chińskich bajek" różny stosunek, ale ja lubię

Link do kolekcji komiksów - aktualnie 211:

Coollector's comics » CLZ Cloud for Comics
Coollector's comic collection on CLZ Cloud for Comics

Również nie są to wszystkie, ale nie chce mi się wyciągać MEGA MARVELI i innych TM-SEMICów z protectorów. Może kiedyś to zrobię.
Ostatnia kolekcja, która niektórym wyda się "najdziwniejsza" Otóż, kolekcjonuję również filmy na blu-ray i 4k. Dlaczego? Bo lubię

Link do kolekcji filmów - aktualnie 109:

Coollector's movies » CLZ Cloud for Movies
Coollector's movie collection on CLZ Cloud for Movies

Jeżeli ktoś chciałby się podzielić swoimi śmieciami, to chętnie pooglądam :)