Gry strategiczne

Dzihados

UFC
Middleweight
Cohones
MMARocks
Kiedyś dużo grałem w FPSy, choć nie wiedziałem, że tak się nazywają. Wolfenstein 3D, Doom 1,2,3 czy Descent 1,2. Ale i tak zawsze najbardziej lubiłem strategiczne, czy to turowe czy czasu rzeczywistego, zaczynamy:

Dune 2
d2tm_v044_1024x768.jpg

Harkonnen.jpg

Moja pierwsza, doskonała miłość. Przyniesiona na dyskietkach 5,25, grana na 386SX25 z 20MB dyskiem twardym i kolorowym monitorem! Godziny grania, wypieki na twarzy, wymykanie sie babci, zeby tylko u wuja pograc. Kiedys to tego tytulu wroce :***

Scorch / Scorched Earth
blogentry-155219-0-45313400-1334069444.jpg

Wiem, ze niektorzy sa zaskoczeni, ze widza gre na tej liscie. Czymze jednak nazwac ta doskonala turowke? Pierwszy 1-machine-multiplier :), rozbudowane zakupy - dostosowane do mapy, taktyka :)

Syndicate
Amiga 500, na tamte czasy superkomputer. Do dzis pamietam melodie i smutek gdy moje cyborgi ginely
maxresdefault.jpg

maxresdefault.jpg

Command & Conquer
7ry3A.png

Chwile pogralem, ale jakos mocno mnie nie wciagnelo. Jednak klasyk - umieszczam.

Polanie
maxresdefault.jpg

Pamietam, ze bardzo chcialem grac, ale bylo duzo bledow. To chyba pierwszy i ostatni polski RTS (nie liczac kontynuacji) - dlatego umieszczam.

Warcraft 1: Orcs and Humans
maxresdefault.jpg

maxresdefault.jpg

To moja kolejna miłość. Pierwszy naprawdę przyjazny dla gracza RTS, niesamowity klimat.

Warcraft 2: Reign of Chaos
warcraft-2-2013-02-28-at-11-31-14-am.png

thanh-nien-game-offline-10-tua-game-dinh-xung-dang-duoc-lam-moi-do-hoa-07.jpg

Studia, piękny czas. Flaszka dla admina i wieczorne łupanie w pracowni komputerowej po LANie :)

Warcraft 3: The frozen throne
warcraft_iii-_reign_of_chaos_1.2.4a-311917-1260263746.jpeg

ss007.jpg

Gdyby nie ta gra, moze szybciej napisal bym magisterke :) Piekna grafika, obszerny swiat, dobry single player i multiplayer. Sa ludzie ktorzy nawet dzis graja jeszcze w ta gre:

Dark Colony
maxresdefault.jpg

screenshot_pc_dark_colony001.jpg

Klimat obcego, ciemna grafika, obce rasy. Nie przeszedlem kampani, nie pamietam dlaczego, kto wie, cracki w tamtch czasach bywaly zawodne :)

Starcraft 1
maxresdefault.jpg

maxresdefault.jpg

Szok, ta grafika, ta mechanika gry, ten swiat. Historia, ktora trzeba doswiadczyc, dotrzec do jej samego konca. Godziny gry przeciwko komputerom i ludziom.

Starcraft 2: Wings of liberty
Starcraft 2: Heart of the swarm
Starcraft 2: Legacy of the void
20150221112957.jpg

kerrigan_wide.jpg

latest

Moja obecna milosc, dozgonna. Tylko ciii, zeby zona nie slyszala :)
Oto moj ulubiony terran:

Na dzis koniec, ale w notatniku:

North & South, cannon fodder
UFO: Enemy Unknown
X-Com: Terror from the Deep
Heroes of Might and Magic
Panzer General
Behind Enemy Lines
Civilisation? Transport Tycoon? Sim City?
Powermonger, Populus II.
Dota2
Heroes of the Storm

W co wy gracie? Nicki na battlenet? :)

Last edited:

Fresh

UFC
Featherweight
Pierwsza na comodore moja turówka to North & South

North_-_South_-_1989_-_Infogrames.jpg

Moja pierwsza gra strategiczna na PC to warlords, typowa turówka, po lekacjach przychodzilismy do mnie do domu i garlismy godzinami:
Warlords.png

dla relaksu szybkie partyjki w scorcha

Scorched_Earth_title_screen.png

poźniej przyszła epoka strategii w czasie rzeczywistym i warcraft, wraz z dostepem do Internetu poznalem magie grania z zywym przeciwniekiem. Potyczki z czlowiekiem to bylo cos, te spektakularne wygrane nad ludzimi grajacyni tylko w single pleyera i mieli sie za mistrza swiata bo wygrywali z komputerem na poziomie HARD :)

starcraft brood war na zawsze w mym sercu !!!

Shajs

UFC
Middleweight
Najwięcej czasu spędziłem przy heroes of might&magic 3. Dla mnie gra kultowa.
Dobrze wspominam jeszcze :
- red alert 2
- earth 2140
- hearts of iron 2
- cywilizacja v

skunx

KSW
Heavyweight
Warcraft2 albo Kozacy to moje typy tylko szkoda że na nowym w sensie normalnym laptopie to już mi nie chce pójść.

Betonowy Krzychu

M-1 Global
Lightweight
heroes3zamek.jpg

I tyle w temacie, gimby nie zrozumiejo.....

Czwórka jeszcze była naprawdę niezła, chociaż mocno w niej namieszali. Ale odkąd przeszli na grafikę 3d to seria straciła 80 % swojej magii. Nie kumam tego upartego przechodzenia na grafikę 3d. Marzy mi się, żeby wrócili do grafiki rysunkowej.

maniak19884

Brutaal
Super Heavyweight
Większość tytułów kojarzę. Boli, że ostatnio żadnych dobrych strategii nie było :sad:

Panie @Dzihados Regin of chaos to 3 część Warcrafta, Frozen Throne to dodatek. Milion godzin przy tym spędziłem.
Ciekawostka 1, ponoć ma coś ruszyć w sprawie WC4
Ciekawostka 2, w 2016 wychodzi film Warcraft
Ciekawostka 3, w najnowszym dodatku do WoWa można zagrać w końcu Łowcą Demonów, pojawia się też Płonący Legion.
Spostrzeżenie 1, kampania WC3 to jest kurwa mistrzostwo. Nigdy nie czytałem/oglądałem takiej książki/filmu/serialu, który tak by mnie "rozjebał".
EDIT. A w Age of Empires 2 tak się wkręciłem, że matka zabroniła mi grać. Przeszkadzało jej jak w nocy przez sen wysyłałem swoje słonie bojowe do ataku :)

Freeman

ONE FC
Light Heavyweight
heroes3zamek.jpg

I tyle w temacie, gimby nie zrozumiejo.....

Czwórka jeszcze była naprawdę niezła, chociaż mocno w niej namieszali. Ale odkąd przeszli na grafikę 3d to seria straciła 80 % swojej magii. Nie kumam tego upartego przechodzenia na grafikę 3d. Marzy mi się, żeby wrócili do grafiki rysunkowej.

dałbym Ci i 5 lajków
za dużo w strategie nie grałem, ale Red Alerta i inne C&C oraz Hirołsi 3 to wałkowałem dłuuuugo

Dzihados

UFC
Middleweight
Cohones
MMARocks
Panie @Dzihados Regin of chaos to 3 część Warcrafta, Frozen Throne to dodatek. Milion godzin przy tym spędziłem
Uwazny czytelnik! :) Pelna zgoda, moja pomylka :)

W WoWa to sie boje zagrac, bo jeszcze przemienilbym sie w no-life'a :)

Gdzie jest TROPICO
Nie wiem, nie znam sie, nie gralem :) Musze poczytac pozniej :)

earth 2140
W to tez gralem, ale krocitko

brood war
W Broodwara nie gralem niestety. Masz SC2? WOL/HOTS/LOTV?

W ogole ktos gra na battlenet w SC2? Mozna by kiedys przy piffku cos pyknac :) @Tar-Ellendil ?

Mam tez zainstalowanych Heroes of the storm, ale nie gralem. W dote gralem raz czy dwa. Tez moge zagrac, na poziomie obserwera :)

Ale sporo tytulow wymienionych przeze mnie nie wspomnianych jeszcze :) dobrze

Fresh

UFC
Featherweight

W ogole ktos gra na battlenet w SC2?
nie mam i nie chcę nawet zaczynać szukac, kupowac obwiam sie ze wim jak sie to moze skonczyc w moim przypdaku, 16h sesje w starcrafta zdazaly sie zbyt czesto. na czescie udało mi sie od tego uwolnic dzieki szybkim meczykom w Q3 rocket arena : 1-2h strzelanki i moglem odejsc od kompa :)

Dzihados

UFC
Middleweight
Cohones
MMARocks
a to ja tak gram w sc2, pelen casual :) teraz ostatnio wiecej (raz na tydzien-dwa) bom w delegacjach.

mat

UFC
Light Heavyweight
jakby co to ja mam company of heroes z dwoma dodatkami wiec czasami online mozna pograc

Tar-Ellendil

Vale Tudo
Championship
Uwazny czytelnik! :) Pelna zgoda, moja pomylka :)

W WoWa to sie boje zagrac, bo jeszcze przemienilbym sie w no-life'a :)

Nie wiem, nie znam sie, nie gralem :) Musze poczytac pozniej :)

W to tez gralem, ale krocitko

W ogole ktos gra na battlenet w SC2? Mozna by kiedys przy piffku cos pyknac :) @Tar-Ellendil ?

Mam tez zainstalowanych Heroes of the storm, ale nie gralem. W dote gralem raz czy dwa. Tez moge zagrac, na poziomie obserwera :)

Ale sporo tytulow wymienionych przeze mnie nie wspomnianych jeszcze :) dobrze

Ostatnio grywam więcej w csa i heartstone (wbijam legend), ale w SC2 można pograć jak coś to zapraszać na battle net.

Dzihados

UFC
Middleweight
Cohones
MMARocks
A wlasnie, przeciez WCS dzisiaj.

WCS 2015 Global Finals - ro16 -19:00 - Cast by Zedd

Zedd najlepszy polski caster, potem dluuugo dlugo nic.

F. Georgiew

BAMMA
Welterweight
Chyba grałem we wszystko, co tu wymieniacie ;)

Teraz z racji korzystania z Macbooka, mogę grać w zasadzie tylko w Total Wary. Pokochałem wszystkie poza Napoleon: Total War, w którego nie grałem. Co ciekawe, pół życia czekałem na Warhammer: Total War, a jak go ogłosili, to straciłem na niego całą ochotę - chyba jestem za stary. I dużym zaskoczeniem (na plus) był dla mnie ostatni Attila: Total War, muszę powiedzieć, że parę fajnych wyzwań i klimat upadającego imperium jak nigdzie indziej.

A, jeszcze jedno. Gry Blizzarda mają zaj***ste kampanie single player, ale zawsze muszą je na koniec skopać jakimiś wielkimi jednostkami, które wyglądają tak samo w uniwersum SC i WC. W Starcraft to Xel'Naga, które czytając książeczkę dołączoną do SC1 w jakimś 1998 wyobrażałem sobie zupełnie inaczej, w Warcraft nie pamiętam, bo grałem dużo mniej i aż tak mnie nie porwał.

Tar-Ellendil

Vale Tudo
Championship
Rome I to moja ulubiona gra z wszystkich total warów. Dla mnie fana historii ta gra wymiatała na tamte czasy.

Grałem w praktycznie wszystko co tutaj pisaliście. Z nowszych strategii to tylko SC2 się ostał, ale jak dodatek nie wypali to będzie ciężka przyszłość.

Dzihados

UFC
Middleweight
Cohones
MMARocks
Z RTSow to wiadomo. Co myslicie o turowkach?
a ten nowy x-com? Ja jeszcze tu sie za turowki nie zabralem, tylko je z grubsza wymienilem w pierwszym wpisie.

https://xcom.com/

Pat Bateman

UFC
Light Heavyweight
Sporo godzin spedzilem grajac w AoE. Najsmieszniejsze, ze jak zaczynalem w to pogrywac u znajomych (swojego kompa dostalem dopiero po paru latach) to nie wiedzialem w ogole o co kaman :shy:
Czy wyszlo cos po A0E 3 ?

Hightower

Legacy FC
Bantamweight
Co prawda wielkim znawcą i koneserem strategii nie jestem, ale w kilka wymienionych tutaj pozycji grałem. XCOM Enemy Unknown strasznie mi się spodobało i przez dobrych parę dni tłukłem w to jak najęty. Spotkałem się z jakimiś opiniami, że w stosunku do pierwowzoru sprzed lat gra jest za mocno uproszczona, ale ja byłem bardzo zadowolony i większość recenzentów gier chyba też. Poniżej recka, która bardzo dobrze oddaje o co mi chodzi:

http://gry.wp.pl/recenzja/xcom-enemy-unknown-recenzja,5496,1.html

Zdecydowanie polecam wypróbować. Bardzo dobrze działa tutaj element, który wspomniałeś przy jednej ze swoich gier - kiedy tracisz jednego z dobrze wytrenowanych żołnierzy, to naprawdę jest szkoda (zwłaszcza jeśli grasz w trybie, w którym po prostu nie można wczytać starych save’ów). No i pamiętam też bardzo fajnie oddane poczucie zagrożenia, tego, że tak naprawdę nie do końca zna się przeciwnika i nie da się zrobić wszystkiego w 100% dobrze. Np. są misje do wykonania jednocześnie w 3 różnych miejscach na świecie, a zareagować możemy tylko w jednym. Rejony, które zostawimy na pastwę losu zaczynają coraz bardziej panikować, w pewnym momencie mogą się wycofać ze współpracy i finansowania organizacji XCOM.

Dzihados

UFC
Middleweight
Cohones
MMARocks
@Stary dobry x-com. Ja gralem w UFO: Enemy Unknown
attachment.php

maxresdefault.jpg

87870E05190630E049018904FD54B959977E49C2

X-COM: Terror from the deep
maxresdefault.jpg

xcom-2.png

maxresdefault.jpg

Nie wiem czy to wlasnie nie byla gra, w w ktora przegralem najwiecej godzin. Pamietam ta irytacje, jak przegrywalo sie misje, tracac ludzi, sprzet, a czesto "samolot".

Ech, to se newrati!

Minionek

EFC Africa
Lightweight
Settlersi 2 to była moja ulubiona gra na amige.
Potem długo byłem konsolowcem i na psx miałem red alert
Potem długi czas zagrywałem się na pc w warcraft 3 i Sim City 4
Z obecnych tylko 760h w civ5

Miszon

Grabarz
Ja opisze swoje ulubione strategie:
Total_War_logo.png

Seria Total War: Moim ulubionym był Medieval 2 i Shogun 2. Jakoś najbardziej mi pasowały i spędziłem przy nich najwięcej godzin, zwłaszcza przy Shogunie. Kocham klimaty związane z Japonią i średniowieczem w Europie, nie ważne czy to RPG czy strategia.
Ta muzyczka miażdży:
Chociaż i tak liczba godzin nie równa się temu, co spędziłem przy:

Disciples_2_cover.jpg

Disciples 2
Jakość a nie ilość! Świetne projekty jednostek, dobry system magii, świat w którym można się zakochać. Historia Nevendaaru wciąga od pierwszych chwil dzięki świetnie zaprojektowanym i niekiedy piekielnie trudnym misjom. Gdyby będę mógł, kupię znowu, by dalej za pomoca Hordy Nieumarłych najeżdżać kraj Elfów (swoją drogą, Elfy miały najtrudniejszą kampanię jak dla mnie)

20060411115935594.jpg

Spellforce - złot edycja
Chyba tylko ja w to grałem. Genialne połączenie RTS'a z RPG. Wciągnąłem się od pierwszych chwil dzięki pięknej muzyce, bardzo ciekawej historii (z kilkoma niezłymi zwrotami akcji, zwłaszcza w dodatku Cień Feniksa), oraz gęstym klimatem, które dla mnie miało wcześniej tylko Disciples i Heroes 3.
Tak jak z Disciples, gdy będę mógł, kupię znowu, by wciągnąć się w bardzo dobre fantasy.

A z takich oczywistych:
Heroes 3&4, Europa Universalis, Warcraft 3 wraz z dodatkiem i wiele innych. Dużo strategi grałem, bo kocham ten gatunek, na równi z RPG. Ale te wyżej najdłużej i najwięcej.