Kiedyś dużo grałem w FPSy, choć nie wiedziałem, że tak się nazywają. Wolfenstein 3D, Doom 1,2,3 czy Descent 1,2. Ale i tak zawsze najbardziej lubiłem strategiczne, czy to turowe czy czasu rzeczywistego, zaczynamy:
Dune 2
Moja pierwsza, doskonała miłość. Przyniesiona na dyskietkach 5,25, grana na 386SX25 z 20MB dyskiem twardym i kolorowym monitorem! Godziny grania, wypieki na twarzy, wymykanie sie babci, zeby tylko u wuja pograc. Kiedys to tego tytulu wroce :***
Scorch / Scorched Earth
Wiem, ze niektorzy sa zaskoczeni, ze widza gre na tej liscie. Czymze jednak nazwac ta doskonala turowke? Pierwszy 1-machine-multiplier :), rozbudowane zakupy - dostosowane do mapy, taktyka :)
Syndicate
Amiga 500, na tamte czasy superkomputer. Do dzis pamietam melodie i smutek gdy moje cyborgi ginely
Command & Conquer
Chwile pogralem, ale jakos mocno mnie nie wciagnelo. Jednak klasyk - umieszczam.
Polanie
Pamietam, ze bardzo chcialem grac, ale bylo duzo bledow. To chyba pierwszy i ostatni polski RTS (nie liczac kontynuacji) - dlatego umieszczam.
Warcraft 1: Orcs and Humans
To moja kolejna miłość. Pierwszy naprawdę przyjazny dla gracza RTS, niesamowity klimat.
Warcraft 2: Reign of Chaos
Studia, piękny czas. Flaszka dla admina i wieczorne łupanie w pracowni komputerowej po LANie :)
Warcraft 3: The frozen throne
Gdyby nie ta gra, moze szybciej napisal bym magisterke :) Piekna grafika, obszerny swiat, dobry single player i multiplayer. Sa ludzie ktorzy nawet dzis graja jeszcze w ta gre:
Dark Colony
Klimat obcego, ciemna grafika, obce rasy. Nie przeszedlem kampani, nie pamietam dlaczego, kto wie, cracki w tamtch czasach bywaly zawodne :)
Starcraft 1
Szok, ta grafika, ta mechanika gry, ten swiat. Historia, ktora trzeba doswiadczyc, dotrzec do jej samego konca. Godziny gry przeciwko komputerom i ludziom.
Starcraft 2: Wings of liberty
Starcraft 2: Heart of the swarm
Starcraft 2: Legacy of the void
Moja obecna milosc, dozgonna. Tylko ciii, zeby zona nie slyszala :)
Oto moj ulubiony terran:
Na dzis koniec, ale w notatniku:
North & South, cannon fodder
UFO: Enemy Unknown
X-Com: Terror from the Deep
Heroes of Might and Magic
Panzer General
Behind Enemy Lines
Civilisation? Transport Tycoon? Sim City?
Powermonger, Populus II.
Dota2
Heroes of the Storm
W co wy gracie? Nicki na battlenet? :)
Dune 2

Moja pierwsza, doskonała miłość. Przyniesiona na dyskietkach 5,25, grana na 386SX25 z 20MB dyskiem twardym i kolorowym monitorem! Godziny grania, wypieki na twarzy, wymykanie sie babci, zeby tylko u wuja pograc. Kiedys to tego tytulu wroce :***
Scorch / Scorched Earth

Wiem, ze niektorzy sa zaskoczeni, ze widza gre na tej liscie. Czymze jednak nazwac ta doskonala turowke? Pierwszy 1-machine-multiplier :), rozbudowane zakupy - dostosowane do mapy, taktyka :)
Syndicate
Amiga 500, na tamte czasy superkomputer. Do dzis pamietam melodie i smutek gdy moje cyborgi ginely

Command & Conquer

Chwile pogralem, ale jakos mocno mnie nie wciagnelo. Jednak klasyk - umieszczam.
Polanie

Pamietam, ze bardzo chcialem grac, ale bylo duzo bledow. To chyba pierwszy i ostatni polski RTS (nie liczac kontynuacji) - dlatego umieszczam.
Warcraft 1: Orcs and Humans

To moja kolejna miłość. Pierwszy naprawdę przyjazny dla gracza RTS, niesamowity klimat.
Warcraft 2: Reign of Chaos

Studia, piękny czas. Flaszka dla admina i wieczorne łupanie w pracowni komputerowej po LANie :)
Warcraft 3: The frozen throne

Gdyby nie ta gra, moze szybciej napisal bym magisterke :) Piekna grafika, obszerny swiat, dobry single player i multiplayer. Sa ludzie ktorzy nawet dzis graja jeszcze w ta gre:
Dark Colony

Klimat obcego, ciemna grafika, obce rasy. Nie przeszedlem kampani, nie pamietam dlaczego, kto wie, cracki w tamtch czasach bywaly zawodne :)
Starcraft 1

Szok, ta grafika, ta mechanika gry, ten swiat. Historia, ktora trzeba doswiadczyc, dotrzec do jej samego konca. Godziny gry przeciwko komputerom i ludziom.
Starcraft 2: Wings of liberty
Starcraft 2: Heart of the swarm
Starcraft 2: Legacy of the void

Moja obecna milosc, dozgonna. Tylko ciii, zeby zona nie slyszala :)
Oto moj ulubiony terran:
Na dzis koniec, ale w notatniku:
North & South, cannon fodder
UFO: Enemy Unknown
X-Com: Terror from the Deep
Heroes of Might and Magic
Panzer General
Behind Enemy Lines
Civilisation? Transport Tycoon? Sim City?
Powermonger, Populus II.
Dota2
Heroes of the Storm
W co wy gracie? Nicki na battlenet? :)
Last edited: