Grillujemy

Anonymous

NoLife FC
Kupiłem sobie grilla. O takie cuś:
e6cac85a42caa816b213abfced17

http://allegro.pl/grill-elektryczny-tefal-gc-3050-rozkladany-2000w-i6791489476.html

Zakładam nowy temat, by nie zgubić wątku w Kulinariach zbiorczych.

Wiadomo, można posolić i popieprzyć... (@Moooniaa ) filet z kury, tudzież schab, ale można też jakieś marynowane mięcho zrobić.
Pierwsze - umiem , innych rzeczy nie próbowałem.

Steków wołowych nigdy nie jadłem i w sumie nie robiłem.

W tym wątku chciałbym zebrać jakieś ciekawe i sprawdzone przez Was potrawy z grilla (raczej elektryka, choć w sumie pewnie na wunglu jeszcze smaczniejsze) .

Jakies sposoby przyprawiania/marynowania mięcha, ryb, kuraków, itp.

Z góry dziękuję. Najlepszych nagrodzę. YO
 

Anonymous

NoLife FC
Dobra, ale poważnie pytam.

@matszo @dobryskun @Edek2000 @grillmeni @inni

1) Co grilujecie?
2) jak marynujecie mięcho? Jakieś ciekawe przepisy

Przyprawiasz po upieczeniu.
Serio??
A co na stek wołowy wziąć? Bo nie znam się? Nie lubie chrzęści i innych takich, dlatego nieraz rzygać mi sie chce, jak jem karkówkę z grilla.
 

Anonymous

NoLife FC
Tak sobie myślę, że pewnie na grilla pójdą:
1) piersi kury
2) schab wieprzowy
3) polędwica wieprzowa
4) ryba (np. łosoś)
5) wołowina ( tu nie mam rozeznania w budowie krowy. Matszo wspomniał o antrykocie, a goć na YT mówił, że rostbef jest lepszy. )

Zawsze oczywiście mogę to posolić i popieprzyć i pewnie tak zrobie na początku, ale może macie jakieś ciekawe marynaty do tego ?
Nie wiem, niektórzy piwo dają, inni wino, jszczze czasem oliwa z oliwek, a jeszczze inni , cytrynę.
 

Anonymous

NoLife FC
Zwykła solanka najlepsza.

Ja także zazwyczaj solę i pieprzę mięcho (piersi, schab, polędwicę).
Skrzydła marynuję wykorzystując olej + gotowe przyprawy do kurczaka pikantnego.
Solanka to sumie to samo co posolenie, choć bałbym sie ,że słone gówno wyjdzie potem.
 

Baton17

UFC
Lightweight
Tak sobie myślę, że pewnie na grilla pójdą:
1) piersi kury
2) schab wieprzowy
3) polędwica wieprzowa
4) ryba (np. łosoś)
5) wołowina ( tu nie mam rozeznania w budowie krowy. Matszo wspomniał o antrykocie, a goć na YT mówił, że rostbef jest lepszy. )

Zawsze oczywiście mogę to posolić i popieprzyć i pewnie tak zrobie na początku, ale może macie jakieś ciekawe marynaty do tego ?
Nie wiem, niektórzy piwo dają, inni wino, jszczze czasem oliwa z oliwek, a jeszczze inni , cytrynę.
Jak można karkówy nie lubić:benny: z tych mięs co wymieniłeś to oprócz wołowiny to wszystko sucholce. Najlepsza karkówa. Ja marynuje tak, że przyprawy które lubię mieszam z odrobiną oliwy, żeby wyszła taka papka wilgotna, dużo daję czosnku. Potem nacieram tym mięso i odstawiam na kilka godzin do lodówki. Potem na grilla i gotowe. Do tego sałatka z surowego kalafiora z odrobiną majonezu i dużą ilością czosnku albo brokuł gotowany i rozgnieciony z czosnkiem wymieszany z fetą i majonezem/śmietaną i posypany uprażonymi płatkami migdałów:dobry:
EDIT z kury to lepsze są udka albo skrzydełka i marynuję analogicznie do karkówy, no i kaszanka
Soli bardziej równomiernie, jak się z proporcjami nie przesadzi to się nie przesoli :) Najlepsza do ryb.
w solance nie jak mówisz z dobrymi proporcjami się nie przesoli. Ja jak piekę np gęś to całą noc leży w solance i jest po upieczeniu idealna
EDIT kurwa już chyba 4 raz edytuję.. na grilla wrzucam jeszcze warzywa, zajebista jest dobrze wypieczona cukinia, bakłażan
 

Grubas

UFC
Middleweight
Takiego grilla( tzn cos w podobie) to moja zonka już od dawna używa. Ale oprócz piersi z kurczaka i ryby to nie robila chyba( chyba bo wpierdalam wszystko co zrobi i nie zwracam za bardzo uwagi co podaje:fjedzia:) ale najważniejsze ze zdrowo... Jak nie z grilla to z parownika- gowna nie jem:werdum:
 

Betonowy Krzychu

Bellator
Light Heavyweight
Tak sobie myślę, że pewnie na grilla pójdą:
1) piersi kury
2) schab wieprzowy
3) polędwica wieprzowa
4) ryba (np. łosoś)
5) wołowina ( tu nie mam rozeznania w budowie krowy. Matszo wspomniał o antrykocie, a goć na YT mówił, że rostbef jest lepszy. )

Zawsze oczywiście mogę to posolić i popieprzyć i pewnie tak zrobie na początku, ale może macie jakieś ciekawe marynaty do tego ?
Nie wiem, niektórzy piwo dają, inni wino, jszczze czasem oliwa z oliwek, a jeszczze inni , cytrynę.

Przepis od Skuna który wrzucił w kulinariach:
3 zabki czosnku, musztarde dijon, miod, tymianek, sol i ocet jablkowy miksujesz na papke.
Bierzesz drob, kroisz w male kawaleczki i wypierdalasz do smieci.
Wyciagasz karkowke krojona w 2 cm plastry i dokladnie nacierasz marynata. Zostawiasz na kilka godzin a najlepiej na noc.
Pakujesz w folie aluminiowa i pieczesz na grilu po 10 min z obu stron, wyjmujesz z folii i wrzucasz na ogien zeby ladnie spiec.
Jesz.

Drugi przepis też od Skuna ale do drobiu: mieszasz sos teriyaki, sojowy, sweet chili i ostrygowy. Proporcje sam dobierasz próbując i dodając składników w zależności od upodobań. Jak to z marynatą - najlepiej mięso nią obtoczone zostawić na noc i piec na drugi dzień.

Oprócz tego od siebie dodam fajny patent - wpierdolcie na grilla plasterki buraka o grubości około 1 cm i smażcie na ruszcie z obu stron po kilka minut - zajebiste!
 

Anonymous

NoLife FC
Zrobiłem dziś schab na grillu. Ale chyba za długo trzymałem( 7 minut) i jakaś podeszwa z lekka :jon:

Coś czuję, że za często grilla odpalać raczej nie będę....
A żonce zrobiłem pyszne schabowy,a sam takie gówno żrę
 
Last edited:
Top