Ale udało się w końcu, czy piszesz o jakiejś byłeś:D?
Na szczęście też lubi dobrą kuchnię i już się przylepiła na stałe;)
Jedliście kiedyś kanapki z pastrami? Mam straszną ochotę na takie typowo nowojorskie żarcie ale cena (30 zł) za dwie kanapeczki mnie trochę odrzuca od spróbowania czy warto:
O pastrami
Pastrima, pastramă, pastróme, PASTRAMI… Aby zrozumieć czym jest pastrami, musimy cofnąć się w czasie. Choć dzisiejsze znaczenie słowa
pastrami odnosi się w większości przypadków do ‘długo marynowanego i wędzonego mostka wołowego’, oryginalnie oznaczało najpewniej sposób przechowywania oraz konserwowania mięsa, z którego korzystali nasi przodkowie zanim wynaleziono lodówkę. W owych czasach to sól była kluczowym składnikiem zapewniającym bezpieczne przechowywanie mięsa przez dłuższy czas. Używano jej więc do zabezpieczania rozebranego mięsa wszelkiego rodzaju, od wołowiny, poprzez wieprzowinę, baraninę, po drób, czy ryby.
Słowo pastrami w języku angielskim najprawdopodobniej dotarło do Stanów Zjednoczonych wraz z falą Żydowskiej imigracji z terenów dzisiejszej Rumunii i Besarabii w drugiej połowie XIX wieku. Rumuńscy Żydzi przybyli do Nowego Jorku w tamtym czasie, robili pastrami z piersi gęsich, które były dość tanie. Mostek wołowy okazał się jednak tańszy i z czasem niedroga wołowina zastąpiła gęsinę w procesie przygotowywania pastrami. W 1887 roku, pewien Nowojorski rzeźnik, litewski imigrant, zaserwował pierwszą kanapkę pastrami w swojej rzeźni. Kanapka stała się tak popularna, iż przedsiębiorca zamienił rzeźnię w restauracje, aby sprzedawać sandwicze z pastrami.
To właśnie w Stanach Zjednoczonych pastrami jest wytwarzane w największych ilościach. Legendarne lokale, jak
Katz’s Delicatessen w Nowym Jorku, serwują największe i dla wielu kultowe już kanapki z pastrami, a wiele lokali sieciowych tworzy swoje własne wariacje kanapek i sprzedaje je z wielkim sukcesem. Ostatnimi czasy, widać jednak powolny powrót do tradycji. Aby obniżyć koszty, komercyjna produkcja pastrami nie jest zapewne do końca oparta na starych, oryginalnych przepisach, które zakładały długie marynowanie, odpowiedni zestaw przypraw i powstrzymywanie się od przyśpieszania procesu produkcyjnego. Dziś w USA rośnie liczba amatorów peklowania i wędzenia mostka wołowego według oryginalnych receptur, a wiele szanujących się delikatesów żydowskich ma w ofercie tradycyjne pastrami. My w swoich wysiłkach dążyliśmy do przygotowania pastrami według dostępnych nam tradycyjnych metod i choć nasz produkt powstaje w komercyjnym zakładzie produkcyjnym, jego wytwarzanie prowadzone jest w najbardziej konserwatywny z możliwych sposobów.