Zakładam ten temat z myślą o wszystkich tych, którzy lubią bawić się w matchmakera. Zachęcam Was do puszczenia wodzy fantazji: podzielcie się swoimi wyobrażeniami o idealnej gali nie przejmując się zbytnio realiami, bądź też miejcie je na uwadze i wczujcie się np. w Joe Silve zestawiając kartę UFC. Na początek chciałbym Wam przedstawić moją wizję KSW FC 2. Miejsce: jakieś zachodniopomorskie zamczysko (nie znam warunków tych obiektów, ale może nadałby się Zamek Książąt Pomorskich bądź Pałac Maciejewo). O lokalizacji wspominam nie przypadkowo, gdyż kartę ustalę w oparciu o lokalnych fajterów (choć w przypadku gal spod szyldu Fight Club raczej nie ma to znaczenia • zawsze można przenieść realia na KSW Extra ;) ). 1. Mariusz Abramiuk (6-1) vs. Artur Sowiński (9-4) Obaj notowani w rankingu wagi lekkiej PL MMARocks • odpowiednio na ósmej i szóstej pozycji. Mario zwyciężył w (imho) polskiej walce poprzedniego roku (vs. Borys Mańkowski na IF2), a walki Kornika przeważnie są bardzo widowiskowe. Po tej dwójce oczekiwałbym dynamicznego i emocjonującego starcia, na które fani MMA nie powinni żałować 10PLN dla Ipli. 2. Daniel Omielańczuk (4-2-1) vs. Dmitry Zabolotny (9-3) Rosjanin z od rozbicia Doktora na pierwszym Fight Clubie zanotował cztery zwycięstwa i nie udało mu się skończyć tylko obitego Petkovicia. Jeżeli reprezentant Obwodu Kaliningradzkiego efektownie uporałby się z Omielańczukiem to można by upatrywać w nim kandydata do walki o pas KSW. Choć ja bym liczył na zwycięstwo Polaka :) 3. Michał Fijałka (7-2) vs. Grigor Aschugbabjan (6-5) Już wcześniej pisałem, że KSW powinno szukać alternatywy dla Błachowicza, a najlepszą opcją jest Sztanga, który zwyciężył turniej na KSW Eliminacje II. Forma w jakiej Fijałka pokazał się na niedawnym RingXF tylko umocniła mnie w tym przekonaniu. Dlaczego Ormianin trenujący w Austrii? Bo KSW kontraktowało go już dwukrotnie. 4. Daniel Dowda (5-4) vs. Michele Verginelli (13-8) Kociao to najmniejszy powód do dumy KSW Team, ale ja jestem jego wiernym fanem i wierzę, że lider szczecińskiego Top Teamu wyczerpał już swój limit nieszczęść. Włoch jest doświadczony i nie przegrał od ponad roku, ale to przeciwnik, którego Dowda zwyczajnie musi pokonać. 5. Antoni Chmielewski (21-7) vs. Jorge Patino (23-13-1) W tym miejscu zacytuję mój wcześniejszy post: W skrócie: poster boy mniejszych gal KSW kontra Ojciec Chrzestny szczecińskiego BJJ. Moim skromnym zdaniem to kolejny powód by rozbić skarbonkę w celu zakupienia transmisji. P.S. Oczywiście rekordy i miejsca rankingowe na stan dzisiejszy. Dziękuję za uwagę i czekam na Wasze "wypociny".
Ja bym chętnie zobaczył 16 osobowy turniej wagi cięzkiej na KSW z europejskimi zawodnikami których chyba dało by sie zakontraktowac w Polsce. A oto Takie coś udało mi sie skleić w myślach, starając sie uwzględnic jak najwieksza liczbe reprezentantów róznych państw, noi kilku polskich fajterów : 1.Damian Grabowski 13-1-0 POLSKA vs Grigor Aschugbabjan 6-5-0 ARMENIA 2.Toni Valtonen 23-11 FINLANDIA vs Gerald Turek 10-1-0 AUSTRIA 3.Aleksander Emelianenko 17-4-0 ROSJA vs Pavel Botka 7-9-1 SLOWACJA 4.Neil Wain 9-3-0 ANGLIA vs Blagoi Ivanov 3-0-0 BULGARIA 5.Guram Gugenishvili 11-0-0 UKRAINA vs Chaban Ka 4-1-0 FRANCJA 6.Stav Economou 11-1-1 CYPR vs Andreas Kraniotakes 9-3-0 NIEMCY 7.Michal Kita 10-5-0 POLSKA vs Denis Stojnic 7-3-0 BOSNIA 8.Maro Perak 20-2-1 CHORWACJA vs Lukasz Jurkowski 15-9-0 POLSKA
Ja bym chętnie zobaczył: Błachowicz vs Palacio Górski vs Irokez lub Held Moks vs Saidov Nastula vs Grabowski Temat super :D
Górski - Held Szczerek - Vegh Bedorf - Kita Saidov - Moks Fijałka - Jurkowski Pudzian - Uszol Celiński - Omielańczuk
troche egzotyczne pojedynki aczkolwiek bardzo ciekawe: Górski vs Irokez/Held Nastula vs. Grabowski Mamed vs. Drwal Cain Velasquez vs. Alistair Overeem/Fedor :-) Anderson Silva vs. GSP/Jon Jones/Shogun/Jon Fitch Jon Fitch vs. GSP once again
Chciałbym Wam przedstawić moje pierwsze podejście do KSW 16. Do samej gali jeszcze tyle czasu, że zapewne nie raz będę prezentował moje • zachcianki • . Wybaczcie, ale w mojej rozpisce pominę Mariusz Pudzianowskiego. Mało mnie interesuje z kim się zmierzy ex-siłacz. Rozpiska powstała w oparciu o pierwsze wypowiedzi duetu L&K odnośnie tego, kogo możemy się spodziewać. Stąd też brak np. Chmielewskiego. Zaznaczam też, że nie oglądałem KSW 15 (zapewne niedługo obejrzę interesujące mnie walki) i nie wiem jak co niektórzy wypadli, ale o tym w odpowiednim miejscu. 71kg.: Michał Mankiewicz (5-1) vs. Danny van Bergen (10-8-3) Skoro Góral się wycofał to głupio byłoby nie wykonać telefonu do półfinalisty niedawnego turnieju KSW - Mety. Jego przeciwnik w zasadzie byłby mi obojętny, ale już kilkukrotnie pisałem, że podobałaby mi się walka o brąz turnieju wagi lekkiej. 66/68kg.: Artur Sowiński (10-4) vs. Thomas Hytten (9-7-1) Należę do tych, którzy uważają, że Kornik z powodzeniem mógłby zejść wagę niżej. Jeżeli nie od razu do piórkowej to może w ramach testu jakaś walka w catchweight? Jako przeciwnika proponowałbym podopiecznego Joachima Hansena. Wpadł mi do głowy bo niedawno znokautował weterana UFC i niedoszłego uczestnika turnieju wagi lekkiej KSW • Pera Eklunda. 105kg.: Karol Bedorf (6-2) vs. Dymitry Zabolotny (9-3) Nie widziałem walki z Lloretem, ale patrząc na punktację (runda w stosunku 10-8) był to jednostronny pojedynek. Mimo wszystko błędem byłoby nie wykorzystać Karola na kolejnej gali, skoro już wrócił do akcji. Jestem pewien, że w walce z Rosjaninem Coco byłby w stanie pokazać o wiele więcej niż w starciu z Hiszpanem. 77kg.: Aslambek Saidov (10-2) vs. Fabio "Negao" (11-5) Saidovowi proponuję zawodnika notowanego o kilka oczek wyżej w rankingu sherdoga. Mały, ale bezpieczny krok do przodu. 84kg.: Michał Materla (14-3) vs. James Zikic (20-7-2) Co tu pisać, to byłoby sensowne/logiczne starcie. Ze SzSz wynika, że Michał na piętnastce łatwo tracił wypracowane pozycje, a w komentarzach skrytykowano jego stójkę. Sam zainteresowany twierdzi, że w tym aspekcie zwyczajnie był ostrożny. I ja w to wierzę. Myślę, że czas najwyższy by w końcu Polak skopał ten brytolski zad ;) Open: Marcin Różalski (1-0) vs. Paweł Słowiński (0-0) Co się odwlecze to nie uciecze. Tyle w tym temacie. 71kg.: Maciej Jewtuszko (8-1) vs. Sergey Golyaev (17-10) Chyba każdy oczekiwałby Maćka na tej gali. Pomyślałem o Rosjaninie bo choć obecnie ma złą passę to wciąż może pochwalić się (kontrowersyjnym) zwycięstwem nad Gomim. 93kg.: Jan Błachowicz (12-3) vs. Aleksandar Radosavljevic (10-3) Nie chcę natychmiastowego rewanżu. Rodja to solidny Europejczyk i też powraca po porażce. IMHO odpowiednia walka przed ponownym starciem z Sokoudjou. 84kg.: Mamed Chalidow (22-4-2) vs. Matt Lindland (22-8) Podobnie jak Chalidow wolałbym Leitesa, ale Brazylijczyk ma już zaklepany występ i nie wierzę by chwilę po nim zdecydowałby się walczyć z Mamedem.
dlatego to się nazywa Fantasy matchmaking ;) ale fantazyjnie to by było jakby Maciek nie odpadł hehe na dniach pewnie podadzą oficjalne zwolnienia
btw wiem że to nie ma znaczenia ani nic, ale w 1 rundzie ostatnieiego ME UFC Shogun dostał nielegalne kolano a nikt nawet nie wspomniał;) to tak ku prawdzie ( O ile sie nie myle moga byc tylko 2 punkty oparcia a shogun podpierał się jedną reką. Zresztą wydaje mi się, że po tym próbował rozłozyć rece jakby mowiac "co jest" ale dostał bombę i musiał walczyć dalej. Nie mam pretensji ani nic nie żale sie tak tylko pisze bo warto zwrócić uwagę edit: nielegalnego kopa edit 2: zauwazylem, że w momencie wyprowadzenia kopnięcia shogun miał podparcie a w momencie dojścia ciosu już nie
Z tego co mówił Michał Mankiewicz chce on zejść do 66kg. Myślę, że alternatywą dla Zikica dla Materli jest Karl Amoussou. Edit: Aleksandar Radosavljevic ma walkę w kwietniu
ja tam orginalny nie będę i na KSW chciałbym zobaczyć walkę Yoel Romero Palacio - Rameau Thierry Sokoudjou o pas KSW