Madman
Bellator Welterweight

Chciałem zapytać jakiegoś zorientowanego w temacie człowieka, jak wygląda rynek PPV w Stanach Zjednoczonych, czy można nabyć transmisję niezależnie od sprzedawcy usług telewizyjnych z którym ma się umowę - czy każdy duży operator telewizji kablowej/cyfrowej oferuje dostęp do transmisji?
No i chyba UFC samo produkuje swoje transmisje i jako niezależny producent zwraca się do poszczególnych dostawców usług telewizyjnych z zapytaniem czy za % z wpływów (przykładowo) chcą zająć się dystrybucją PPV dla nich.
Przekładając to na polski rynek, chyba Cyfrowy Polsat miernie na tym wyszedł przy okazji gali numer 20, która była dostępna u większości dużych platform, bo (jak się domyślam) jako producent dla KSW, musiał zainwestować, narobić się - a był de facto jednym z wielu dystrybutorów, naturalnie za fakt produkcji tego kontentu pewnie zarobił więcej i nie stał na równi z firmami które jedynie pośredniczyły w dystrybucji ale i tak chyba taki układ im się nie spodobał, skoro obecnie PPV nie może wykupić abonent NC+, co z pewnością byłoby możliwe gdyby KSW samo realizowałoby takie produkcje...
Z tym, że pojawia się tutaj pewien problem... Bowiem gdyby KSW przestało korzystać z usług i pomocy Polsatu na rzecz własnych produkcji, włodarze przedsiębiorstwa medialnego z Wrocławia mogliby poczuć się obrażeni i odtrąceni, w wyniku czego utrudniony byłby dostęp do widzów Polsatu...
Chcę też zapytać jak jest z transmisjami PPV z gal bokserskich, bo czy jest tak że jakiś operator ma dostęp tylko do SHO PPV i kanałow Showtime, a konkurencyjny tylko do HBO PPV i HBO Sports i Amerykanin musi kupić de facto dwa dekodery żeby oglądać zarówno bokserów ktorzy podpisali umowę z Showtime, jak i tych związanych z HBO???
Może realnym byłoby rozdzielenie praw telewizyjnych od dystrybucji PPV w Polsce?
Bo skoro UFC mogło mieć równocześnie deal z Versus od NBC Universal oraz ze Spike od Viacomu a przy tym robić własne PPV to u nich nie jest to powiązane, a przynajmniej nie było bo może FOX teraz robi PPV dla UFC - nie wiem.
Wtedy KSW w przyszłości mogłoby robić duże gale w Polsce na kilkunastotysięcznych obiektach w PPV dostępnym dla wszystkich dużych sieci kablowych i wszystkich platform cyfrowych, mając jako potencjalnych nabywców PPV nie tylko 2 miliony abonentów Cyfrowego Polsatu ale blisko 5 mln 'satelitarnych' i możliwe że drugie tyle kablówek (co do których nie mam danych).
Dodatkowo mniejsze gale na 4-6 tysięcznych halach w mniejszych miastach Polski z transmisją na sportowych kanałach. I dopiero tu miejsce na współpracę z konkretną telewizją np. Polsat Sport News dostępny w DVB-T.
Oraz eventy podobnej wielkości tyle że za granicą - i tu lokalni bohaterowie i deal z zagranicznymi stacjami TV np. Eurosport (który od czasu Strikeforce w ogóle nie ma MMA, które było niemal stałym elementem stacji, więc może by się skusili) albo też stacje których w Polsce nie ma, wtedy Polacy gale mieliby na KSW TV.