Mike Tyson i Floyd Mayweather Jr. spotkają się na początku 2026 roku w pokazowej walce bokserskich legend. Tyson to były mistrz wagi ciężkiej, a Mayweather zdobył tytuły w pięciu kategoriach wagowych.
Mike Tyson, który w przyszłym roku skończy 60 lat, powróci na ring po zeszłorocznym występie w którym przegrał przez decyzję z Jake'iem Paulem. "Żelazny Mike" zmierzy się z niepokonanym 48-letnim Floydem Mayweatherem.
"Kiedy telewizja CSI zwróciła się do mnie z propozycją wejścia na ring z Floydem Mayweatherem, pomyślałem: "Nie ma mowy, żeby to się stało" – powiedział Tyson w komunikacie prasowym ogłaszającym walkę. "Ale Floyd się zgodził".
"Ta walka jest czymś, czego ani świat, ani ja nigdy nie sądziliśmy, że może się wydarzyć. Jednak boks wkroczył w nową erę nieprzewidywalności – a ta walka jest tak nieprzewidywalna, jak to tylko możliwe" – dodał Tyson. "Nadal nie mogę uwierzyć, że Floyd naprawdę chce to zrobić. Będzie to złe dla jego zdrowia, ale on chce to zrobić, więc umowa została podpisana i walka się odbędzie!"
48-letni Mayweather zakończył karierę w 2017 roku z niepokonanym rekordem (50-0, 27 KO) po pokonaniu debiutującego w boksie mistrza UFC, Conora McGregora. Od tego czasu stoczył osiem pokazowych walk, z których ostatnia odbyła się w sierpniu 2024 roku w Meksyku przeciwko Johnowi Gotti III.
59-letni Tyson ostatni raz walczył w profesjonalnym pojedynku z influencerem, który został bokserem, Jake'iem Paulem, na stadionie Dallas Cowboys w Teksasie w listopadzie. 28-letni Paul pokonał jednogłośną decyzją sędziów Tysona, który w ośmiu rundach zadał zaledwie 18 ciosów. Tyson, jedna z największych gwiazd sportu w czasach swojej świetności, wyglądał jak cień boksera, który ostatni raz walczył zawodowo w 2005 roku. Porażka z Jake Paulem została dopisana do jego zawodowego rekordu, obniżając go do 50-7, 44 KO.
Create an account or log in to Instagram - Share what you're into with the people who get you.
www.instagram.com