1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Pogotowie informatyczne

Discussion in 'Cohones' started by Anonymous, Jul 16, 2014.

  1. Shajs

    Shajs UFC
    Middleweight

    Dołączył:
    Jun 4, 2011
    Komentarze:
    11,478
    Zdobyte Lajki:
    12,371
    Punkty:
    1,790
    Płeć:
    Male
  2. lugasek

    lugasek UFC
    Light Heavyweight

    Dołączył:
    Dec 11, 2010
    Komentarze:
    14,315
    Zdobyte Lajki:
    15,836
    Punkty:
    1,790
     
    Tony Maniana likes this.
  3. Bonus_BGC_UFCChamp

    Bonus_BGC_UFCChamp BAMMA
    Flyweight

    Dołączył:
    Mar 28, 2017
    Komentarze:
    712
    Zdobyte Lajki:
    642
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    Cześć dobrzy ludzie potrzebuje podpowiedzi i konfrontacji opinii dot. antywirusów.

    Poszukuje czegoś co jest dobrym antyvirem/firewallem (korzystałem z GDATA, Kaspersky, esetNOD, Norton) , ale za razem posiada opcje czyszczenia systemu, poprawiania rejestru i innych użytecznych stabilizujących komputer pierdół (coś jak CCleaner lub lepsze). Czy w ogóle powstało już coś takiego ? Jest coś co polecacie lub z czego korzystacie ? Może być płatne.

    Czy lepiej oddzielnie kupić/pożyczyć z internetu dobry antywir i cleaner i zaniechać poszukiwania ?
     
  4. Shajs

    Shajs UFC
    Middleweight

    Dołączył:
    Jun 4, 2011
    Komentarze:
    11,478
    Zdobyte Lajki:
    12,371
    Punkty:
    1,790
    Płeć:
    Male
    O kurwa, musiałem być wypity jak to pisałem. Iiyama ma 24 5 i większego bym nie chciał.
     
  5. crt14

    crt14 Bellator
    Featherweight

    Dołączył:
    Oct 10, 2015
    Komentarze:
    4,040
    Zdobyte Lajki:
    4,316
    Punkty:
    490
    Płeć:
    Male
    Avast + Comodo Firewall + Malwarebytes
    CCleaner / Wise Care 365
     
  6. bart123

    bart123 PRIDE FC
    Welterweight

    Dołączył:
    Apr 17, 2015
    Komentarze:
    6,630
    Zdobyte Lajki:
    6,010
    Punkty:
    490
    Płeć:
    Male
    Dlatego znakomitym rozwiązaniem dla gier są zakrzywione monitory. Ja też mam 24" i większego bym nie chciał w takim zwykłym designie. Brałbym 27 i większe, ale tylko zakrzywione. Czasem Szafę oglądam i on korzysta z monitora(TV?) co ma chyba 42" i siedzi mega blisko niego. Nie wiem jak on to ogarnia, ale dla mnie nie do pomyślenia.
     
  7. Bonus_BGC_UFCChamp

    Bonus_BGC_UFCChamp BAMMA
    Flyweight

    Dołączył:
    Mar 28, 2017
    Komentarze:
    712
    Zdobyte Lajki:
    642
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    Dzięki :redford:
     
  8. crt14

    crt14 Bellator
    Featherweight

    Dołączył:
    Oct 10, 2015
    Komentarze:
    4,040
    Zdobyte Lajki:
    4,316
    Punkty:
    490
    Płeć:
    Male
    Avast free sam używam jak i na wielu desktopach go sadzałem wiec mogę polecić. Czy jest najlepszy pewnie nie. Na pewno trzeba go dobrze ustawić. Uważam że dokręcony na maksa i przy rozsądnym używaniu daje rade.
    Wielu powie Avast? Blee, i załadują jakiegoś pirata Kasperskiego czy coś innego. Kasper szpieguje podobno dla ruskich, chyba już go zakazali w USA czy coś.
    Z darmowych niektórzy polecą 360TS czy jak mu tam, ale ja tego nie tykam bo jakoś nie kupuje że free i Chińczycy bez drugiego dna.

    Czy Comodo Firewall jest dobry? Dla mnie najlepszy firewall na desktopową windę jaki obecnie jest. Lecz i tutaj trzeba bardzo dobrze go ustawić i rozumieć co się robi.
    Malwarebytes free, nie widzę aż takiej potrzeby na aktywne osłony, mi osobiście styka systematyczne okresowe zapuszczenie z palca dla pewności.

    CCleaner był zawsze ok ale po ostatniej wtopie jakoś jestem mało pewny do niego. Wise Care 365 lub jego pojedyncze komponenty raczej ok nie słyszałem o problemach z nim.
    https://niebezpiecznik.pl/post/ccle...-milionow-uzytkownikow-ale-nie-wiadomo-po-co/

    Osobiście wyznaje zasadę brać dobre ale free. Jak cie stać możesz płacić. Na pewno jeśli chodzi o bezpieczeństwo nie tykam piraconego stuffu. Tak dla zasady.

    Ogólnie nie kupuj bajek i opowiadań o super duper płatnych antywirach które robią loda i parzą kawę. Po dziś dzień wszystko jest głownie oparte na sygnaturach, złapanie 0day napisanego przez kumatych mające po kilka ploadow przy pomocy heurystyki graniczy z szóstką w totka. Dobrym przykładem właśnie był CCl.

    W przeglądarkę tez warto wsadzić, noscript, umatrix, ublock origin. A w host file wpakować całą listę od https://github.com/StevenBlack/hosts
     
    Dzihados likes this.
  9. Bonus_BGC_UFCChamp

    Bonus_BGC_UFCChamp BAMMA
    Flyweight

    Dołączył:
    Mar 28, 2017
    Komentarze:
    712
    Zdobyte Lajki:
    642
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    No właśnie słyszałem sporo o aferze z CC ale chyba już to załatali nie ? Nie wiem czy chce im znowu zaufać, ale w sumie nie wyobrażam sobie, że komuś przydałyby się moje dane z kompa. Na koncie milionów nie ma a online jak nie pracuje to tylko cohones i porno :frankapprove:

    Korzystałem z GDATA (płatne) przez 2 lata i nie narzekam, ale chciałem zasięgnąć jakieś innej opinii. Jest to połączenie walla i antyvir, a ja nie jestem fanem instalowania kilku/kilkunastu programów odpowiedzialnych za ochrone, ponieważ zwyczajnie mulą kompa niezależnie jaki się ma sprzęt.
    Jeszcze przekminie, ale dziękuje za rozwinięcie. Jakoś mnie korci ten CC bo był zajebisty. W przeglądarce tylko Adblock Plus i jazda :no dawaj:

    PS. Słyszeliście o nowej aferze dot. Intela ? https://niebezpiecznik.pl/post/powa...h-intela-albo-kupisz-nowy-albo-zwolnisz-o-30/
    :damjan:
     
  10. marcinos

    marcinos M-1 Global
    Featherweight

    Dołączył:
    Dec 30, 2016
    Komentarze:
    3,621
    Zdobyte Lajki:
    3,329
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    ktos ma jakis pomysl co sie moglo stac, moj stacjonarny przestal dzialac po remoncie, nie zabezpieczylem go, remont byl gruntowny, w kurwe kurzu, rozebralem na czesci, wyczyscilem, ale i tak nie chce ruszyc, probowalem wszystko po kolei odpinac itp procek mogl siasc?grafika?
     
  11. Shajs

    Shajs UFC
    Middleweight

    Dołączył:
    Jun 4, 2011
    Komentarze:
    11,478
    Zdobyte Lajki:
    12,371
    Punkty:
    1,790
    Płeć:
    Male
    Jak nic się nie dzieje to zacznij od sprawdzenia zasilacza.
     
  12. marcinos

    marcinos M-1 Global
    Featherweight

    Dołączył:
    Dec 30, 2016
    Komentarze:
    3,621
    Zdobyte Lajki:
    3,329
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    dzieje sie, wlacza sie komp, ale nic nie piszczy, a jest taki odglos jakby wentylator siadal i sie wlaczal cos w stylu ze chodzi, cisza i znowu wchodzi na najwyzsze obroty, ale nic na ekranie sie nie pokazuje, tylko przechodzi w stan czuwania.
     
  13. bart123

    bart123 PRIDE FC
    Welterweight

    Dołączył:
    Apr 17, 2015
    Komentarze:
    6,630
    Zdobyte Lajki:
    6,010
    Punkty:
    490
    Płeć:
    Male
    I komp po tym dalej chodzi jakby w stanie czuwania tzn. coś tam miga/ świeci itp? Jak procka odepniesz do sprawdzenia to komp nie wstanie. Zasilacz sprawdza się odpinając wtyczkę 24x pin z płyty głównej i wpinając np. rozłożoną agrafkę w miejsce gdzie wychodzi zielony i czarny kabel. Jeśli cały czas działa regularnie to problemu raczej można szukać gdzie indziej. Ale jak będzie tak samo robił czyli zmieniał częstotliwość obrotów co jakiś czas to raczej może być nie do końca wyczyszczony bądź tak osiadł kurz, że się już do niczego nie nada. Płyta główna(styki) pewnie też dostały kurzem i też radzę ostrożnie jeszcze raz się przyjrzeć.
     
  14. marcinos

    marcinos M-1 Global
    Featherweight

    Dołączył:
    Dec 30, 2016
    Komentarze:
    3,621
    Zdobyte Lajki:
    3,329
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    tak, dziala jak w stanie czuwania, wiem o tym jak sie sprawdza zasilacz, zreszta mam w domu 3 inne, no w weekend znowu go rozloze na czesci, wiem, ze karta muzyczna nie dziala odkrylem to wlasnie, ale raczej nie powodowala by pozostalych problemow.
     
  15. bart123

    bart123 PRIDE FC
    Welterweight

    Dołączył:
    Apr 17, 2015
    Komentarze:
    6,630
    Zdobyte Lajki:
    6,010
    Punkty:
    490
    Płeć:
    Male
    To o co pytasz skoro wszystko wiesz?
     
  16. crt14

    crt14 Bellator
    Featherweight

    Dołączył:
    Oct 10, 2015
    Komentarze:
    4,040
    Zdobyte Lajki:
    4,316
    Punkty:
    490
    Płeć:
    Male
    CCl ma byc obecnie czysty. Ale kto to wie na 100%.
    Ludzie z Avasta od momentu jak kupili CCl zaczęli po całej tej akcji przenosić całe środowisko na swoje wew które mają na potrzeby Avasta i twierdzą że teraz będzie spoko.
    Ja na chwile obecną sobie zrobiłem przerwę od CCl tak dla zasady.

    Jak masz GDATA i ci odpowiada to nadal używaj.
    Ja osobiście nie trawie kombajnów i preferuje osobne dedykowane rozwiązania. Zresztą obecnie niemal każdy producent ma w swojej ofercie jakiś kombajn aka pakiet bezpieczeństwa. Pełno tego do wyboru do koloru. Nawet avast w płatnej wersji ma FW i program narzędziowy, takie czasy wymagań rynku...
    Mimo wszystko ja polecam Avast+Comodo Firewall jeśli chodzi o free. Nie zauważyłem żeby coś muliło czy było niestabilne.

    Co do ABP... używałem przez lata oj długie lata. Powiem tyle, przetestuj uBlock Origin. Dla mnie to spory krok na przód. Wydajność przy dużej ilości filtrów DUŻO lepsza niż ABP. Naprawdę polecam ci testnąć.

    A afera intela... to jak słynne aktualizacje od apple które spowalniają na siłę sprzęt byś kupił nowy. Pies ich by !@$%^&*
    ;)
     
  17. marcinos

    marcinos M-1 Global
    Featherweight

    Dołączył:
    Dec 30, 2016
    Komentarze:
    3,621
    Zdobyte Lajki:
    3,329
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    nie wiem wszystkiego ;) wiem jak sprawdzic zasilacz, wszystko co wiedzialem to sprawdzilem i nie dziala, wiec widocznie czegos nie wiem
     
  18. Bonus_BGC_UFCChamp

    Bonus_BGC_UFCChamp BAMMA
    Flyweight

    Dołączył:
    Mar 28, 2017
    Komentarze:
    712
    Zdobyte Lajki:
    642
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    uBlock Origin zainstalowany, przetestuje :redford: a z CC też poczekam


    Sprawdz sobie czy któraś z kości RAM się lekko nie wypieła. Jeśli nie to problem leży w płycie, procku lub dysku ale daj znać po weekendowych oględzinach :tiphatb:
     
  19. bart123

    bart123 PRIDE FC
    Welterweight

    Dołączył:
    Apr 17, 2015
    Komentarze:
    6,630
    Zdobyte Lajki:
    6,010
    Punkty:
    490
    Płeć:
    Male
    No to sprawdź zasilacz i przeczyść jeszcze raz kompa także w miejscu mocowań/slotów na płycie.
     
  20. marcinos

    marcinos M-1 Global
    Featherweight

    Dołączył:
    Dec 30, 2016
    Komentarze:
    3,621
    Zdobyte Lajki:
    3,329
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    no nie, bo wypialem i wpialem od nowa kosci ram, podejrzewam, ze mogla pasc po prostu plyta.
     

Share This Page