1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Kulinaria

Discussion in 'Suplementacja i Odżywianie' started by Tsubasa, Apr 4, 2014.

  1. torpedo

    torpedo Bellator
    Bantamweight

    Dołączył:
    Apr 25, 2010
    Komentarze:
    3,951
    Zdobyte Lajki:
    7,134
    Punkty:
    1,790
    Ja właśnie kupiłem w lidlu pakowane i zamiast zrobić od razu (kupiłem w czwartek), to dopiero teraz za to się biorę, a termin tatara do 23.02 :jimcarrey:
     
  2. panpan

    panpan EFC Africa
    Lightweight

    Dołączył:
    Apr 11, 2010
    Komentarze:
    2,823
    Zdobyte Lajki:
    4,595
    Punkty:
    1,790
    Pozwoliłem sobie przeniesc do Kulinaria. Zdradź swoje patenty na jajówe. Taki banał a na tyle sposobow mozna przygotować
     
  3. respect

    respect UFC
    Middleweight

    Dołączył:
    Apr 22, 2012
    Komentarze:
    13,956
    Zdobyte Lajki:
    21,765
    Punkty:
    1,190
    To jest w niej najlepsze. Można zrobić na samych jajkach, z boczusiem, na kiełbasie, ze szczypiorkiem, pomidorami, grzybami itd itd. Coś pięknego.
     
    panpan likes this.
  4. panpan

    panpan EFC Africa
    Lightweight

    Dołączył:
    Apr 11, 2010
    Komentarze:
    2,823
    Zdobyte Lajki:
    4,595
    Punkty:
    1,790
    Z dodatków mój top to posiekane jalapeno i czosnek ale jakby to połączyć jeszcze z boczkiem :putin:
     
  5. Drzewo

    Drzewo EFC Africa
    Lightweight
    Żółta Kartka

    Dołączył:
    Jul 19, 2017
    Komentarze:
    2,847
    Zdobyte Lajki:
    2,099
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    Ja jestem tutaj bardzo konserwatywny, bo jadłem chyba wszystkie wersje, ale one przez dodatki tracą urok prostoty, zagłusza to jej smak.
    Dobra, żeliwna patela, maseło, jajka, sól. Składniki oczywiście dobrej jakości.

    Temperatura nie może być za wysoka, żeby się jajka nie przypaliły. Za niska też nie, bo to nie potrawa wysokich lotów, tylko szybkie danie, bez cackania się. Po rozgrzaniu patelni, i zaraz po tym - maseła, wbijamy jajka bezpośrednio na patelę, solimy, czekamy, aż białko zacznie się ścinać, mieszamy raz. Powtarzamy, aż się całość zetnie, ale pozostaną fragmenty niedosmażone, niewiele, ok. 5-10% całości, zmniejszamy temperaturę, i mieszamy wszystko razem, by płynne fragmenty się zespoliły z całością, dając najlepszy ever efekt - widzimy fragmenty żółtek, fragmenty białek, całość jest lekko wilgotna dzięki zostawieniu części płynnej. Zdejmujemy, przekładamy na delikatnie ogrzane talerze, by nie zachodził już dalej proces krzepnięcia frakcji płynnej, ale by nie wystygła przed zakończeniem konsumpcji. Bo nie jemy jajecznicy z jednego jajeczka, tylko z kilku, kilkunastu, więc nie może wystygnąć, bo przestanie być wspaniałym doświadczeniem. Podajemy z bułką pszenną lub inną, posmarowaną masełem. Dodatki dajemy do bułeczki ewentualnie, ale lepiej olać, i rozkoszować się niczym niezmąconym doświadczeniem jajka.

    Pamiętamy, że jajko jest jedynym produktem o przyswajalności biologicznej przekraczającej liczbę 100. Ma przyswajalność na kosmicznym poziomie 115, gdzie większość produktów nie osiąga nawet 80, czy 90 punktów na tejże skali. Nie ma więc sensu osłabiać tej kosmicznej przyswajalności dodatkami, które osłabią wartość odżywczą posiłku. Masło i buła to już naprawdę osłabienie, więc po co zmniejszać to jeszcze bardziej? Można zrezygnować z buły, ofkoz...ale lepsza jest z bułeczką:jon:
    Wiem, banalne, zupełnie tak, jak banalna i niesamowita jednocześnie ma być właśnie jajecznica!
     
    billmurray and panpan like this.
  6. respect

    respect UFC
    Middleweight

    Dołączył:
    Apr 22, 2012
    Komentarze:
    13,956
    Zdobyte Lajki:
    21,765
    Punkty:
    1,190
    Oczywiście, że do tego pieczywo, kurewsko grubo posmarowane masłem :D
     
    Drzewo, panpan and szydzin like this.
  7. panpan

    panpan EFC Africa
    Lightweight

    Dołączył:
    Apr 11, 2010
    Komentarze:
    2,823
    Zdobyte Lajki:
    4,595
    Punkty:
    1,790
    No standardowy sposób na solidną jajowe, ale weź spróbuj sposobem który podrzucalem wczoraj. Zupełnie inna bajka.


    @respect @Drzewo Macie jeszcze jakieś patenty na ciekawe sniadania na ciepło?
     
  8. respect

    respect UFC
    Middleweight

    Dołączył:
    Apr 22, 2012
    Komentarze:
    13,956
    Zdobyte Lajki:
    21,765
    Punkty:
    1,190
    Gofry/tosty z boczkiem, jajkiem w koszulce/sadzonym, awokado i inne dodatki według uznania. Ja na ciepło zazwyczaj jem to, jajówę, omlety albo parówki czy tam jakieś frankfurterki.
     
    panpan likes this.
  9. Baton17

    Baton17 KSW
    Light Heavyweight

    Dołączył:
    Dec 14, 2013
    Komentarze:
    5,848
    Zdobyte Lajki:
    6,687
    Punkty:
    790
    Może nie jest to jakiś wyszukany pomysł ale ja bardzo lubię. Grzanki! Chleb + masło + szyneczka lub co kto lubi + ser i kiedyś w dzieciństwie był to ruski opiekacz taki z grzałką a teraz zastępuję piekarnikiem z funkcją grilla gdzie grzałka musi być do czerwoności rozgrzana. Wrzucam, czekam aż chlebek się zarumieni a ser rozpuści i również zarumieni, wyjmuję i wpierdalam. A zapomniałem na ser kładę jeszcze cebulę lub czosnek. Jest też taka wersja tylko, że zamiast chleba i szynki, ser z cebulą lub czosnkiem kładę na przekrojone wzdłuż parówki i to zapiekam:antonio:
     
    KalasznikowMac, panpan and Cactus like this.
  10. panpan

    panpan EFC Africa
    Lightweight

    Dołączył:
    Apr 11, 2010
    Komentarze:
    2,823
    Zdobyte Lajki:
    4,595
    Punkty:
    1,790
    [​IMG]



    U mnie ostatnio rządzi "szaszuka" ale po mojemu. Z boczkiem lub kielbasa, pomidory z puszki krojone odparować mocno, z przypraw kumin, pap wędzona ostra, czosnek, sól, pieprz, na górę jaja, dużo szczypiorku, przykryć serem i Zapiec na koniec chwilę wszystko pod przykryciem ŁOOOOO

    :antonio:
     
    respect and Baton17 like this.
  11. respect

    respect UFC
    Middleweight

    Dołączył:
    Apr 22, 2012
    Komentarze:
    13,956
    Zdobyte Lajki:
    21,765
    Punkty:
    1,190
    Przyznaję bez bicia, że nigdy nie robiłem. Muszę ogarnąć w końcu, ale chyba też taką wersję bez papryki.
     
  12. Drzewo

    Drzewo EFC Africa
    Lightweight
    Żółta Kartka

    Dołączył:
    Jul 19, 2017
    Komentarze:
    2,847
    Zdobyte Lajki:
    2,099
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    Zależy od momentu w cyklu treningowym, lub efektu, jaki chcę osiągnąć - albo białkowe, albo węglowodanowe.

    Białkowe:

    1. Jajka we wszelkiej postaci - po szkocku, po angielsku, po niemiecku, po florencku (czyli po angielsku na patelni ale z sosem beszamelowym i na tostach ze szpinakiem), po hiszpańsku (czyli szakszuka na tostach), po hindusku, po benedyktyńsku, twarożek z jajkiem, rybę wymieszaną z jajkiem,jajka wymieszane z innymi składnikami (np. awokado i ser pleśniowy), smocze jaja (Kuchnia Kwasiora rulez!) jajka na miękko, twardo i w każdej innej postaci, z koglem-moglem i jajecznicami w wersji paleo włącznie (np. turecki menemen, jeśli muszę się solidnie najeść, np.przed treningiem, długim dniem z dużą ilością pracy, albo wyprawami w góry) :P
    Nie lubię za to hiszpańskiej tortilla de patatas/tortilla espanola, we Włoszech zwane fritattą, czyli ichniego "omletu" z ziemniakami, nie wiem, dlaczego. Włoskie fritatty jakoś przełknę, ale nie lubię i już, mimo, że jajeczniczka z ziemniakami i jakąś surówką wchodzi spokojnie - tak mam, i nie pytać, dlaczego, bo sam nie wiem.

    2.A, chleb w jajku, a na nim co tam wymyślicie - składniki dodane po pierwszym obróceniu się przygrzeją pod przykryciem... Mmm...Ja uwielbiam wariant ze smażoną kiełbasą i serem żółtym, lub szynką i serem żółtym, plus pieczarki i pomidor...
    Mmm. Mało zdrowe, dlatego nie jem za często. Ale zajebiste...Cóż począć. Życie.

    3. Mięsa na ciepło - wszelkie, nie mam problemu opierdolić dania obiadowego na śniadanie, z różnych powodów. Jak jestem w cyklu treningowym, czy wyprawowym, taki posiłek trzyma długo i pozwala zrealizować wszystkie cele misji na terytorium wroga. Najwyżej ograniczam dodatki z węglowodanów złożonych, zastępując je prostymi, albo wykluczając.

    4. Warzywne z białkiem - leczo, zupa meksykańska i jej wariacje, i wiele innych.

    5. Ryby na ciepło (od zwykłego śledzika aż po podgrzaną wędzoną...). Cóż - wędzone nie powinny być podgrzewane, ale że muszę wszystko spróbować...Są zajebiste. Rzekłem.

    Węglowodanowe (z węgli prostych/zdrowych):

    3. Kasze na ciepło - nie mówię tu o pszenicznych, czy innych owsiankach, z uwagi na IG (chyba, że po treningu albo w jakichś innych fazach nasycenia węglami). Kasza gryczana zwykła lub biała (jak nie lubicie smaku prażonej), jaglana, amarantus czy inne z tych zdrowych, z mięchem, warzywami lub orzechami, ziarnami i miodem rozgrzewa i dobrze syci.

    4. Granole zrobione własnoręcznie ze zdrowych zbóż, miksowane z czym tam sobie wymyślicie. Na ciepło i zimno.

    5. Bircher musli ze zdrowych zbóż, j.w.

    6. Podpłomyki/flatbread z dodatkami wg uznania.

    7. Zapiekanki - te zapiekane w prodiżach i te klasyczne, fast-food'owe (przy czym najczęściej te fast-food'owe są chujowe, kiedyś to były zapiekanki...). Cóż, może kiedyś zdradzę sekret - na czym polega ideał zapiekanki. Bo nawet te w Krk ze słynnego okrąglaka są chujowe. Cóż. One są nawet chujowsze, niż gdzie indziej.

    8. Naleśniki, przy czym ich skład i nadzienie będą określać, czy powinny znależć się tutaj, czy w białkowych :)

    I w pizdu innych. Wasza wyobraznia ograniczeniem.

    Zakończę moim ulubionym Kwasiorem. I polecam wszystkie jego filmy, tylko zaopatrzcie się w jedzenie i picie, bo będzie ciężko. Wiem, powtarzam się. Cóż. Życie. I Kwasior.

     
    Last edited: Mar 14, 2018
    billmurray and respect like this.
  13. devgru

    devgru Oplot Challenge
    Featherweight

    Dołączył:
    Feb 19, 2018
    Komentarze:
    12
    Zdobyte Lajki:
    48
    Punkty:
    40
  14. Baton17

    Baton17 KSW
    Light Heavyweight

    Dołączył:
    Dec 14, 2013
    Komentarze:
    5,848
    Zdobyte Lajki:
    6,687
    Punkty:
    790
  15. devgru

    devgru Oplot Challenge
    Featherweight

    Dołączył:
    Feb 19, 2018
    Komentarze:
    12
    Zdobyte Lajki:
    48
    Punkty:
    40

    Będziesz na restrykcyjnej diecie to zrozumiesz
     
  16. Baton17

    Baton17 KSW
    Light Heavyweight

    Dołączył:
    Dec 14, 2013
    Komentarze:
    5,848
    Zdobyte Lajki:
    6,687
    Punkty:
    790
    Dieta nigdy, wole byc gruby, no chyba ze lekarz karze. Ale dlaczego nie normalna pizza tylko z czekolada?!
     
  17. devgru

    devgru Oplot Challenge
    Featherweight

    Dołączył:
    Feb 19, 2018
    Komentarze:
    12
    Zdobyte Lajki:
    48
    Punkty:
    40
    :fjedzia:
     
  18. Paris

    Paris Oplot Challenge
    Middleweight

    Dołączył:
    Feb 3, 2018
    Komentarze:
    82
    Zdobyte Lajki:
    100
    Punkty:
    40
    Płeć:
    Male
    a czemu by nie? Sprobuj, jak jest dobre ciasto to z nutellą dobra sprawa.
     
  19. respect

    respect UFC
    Middleweight

    Dołączył:
    Apr 22, 2012
    Komentarze:
    13,956
    Zdobyte Lajki:
    21,765
    Punkty:
    1,190
    Widocznie ja nie zrozumiałem pytania, nie widziałem, że kolega pytał o wszystkie śniadania jakie jedliśmy w życiu.
    :mamed:
     
    Drzewo, blam and Mojso like this.
  20. panpan

    panpan EFC Africa
    Lightweight

    Dołączył:
    Apr 11, 2010
    Komentarze:
    2,823
    Zdobyte Lajki:
    4,595
    Punkty:
    1,790
    Haha tak, trochę Drzewo poniosło ale szanuję mocno za takie posty. Prawdziwy pasjonat :applause:
     
    Drzewo and respect like this.

Share This Page