1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Kulinaria

Discussion in 'Suplementacja i Odżywianie' started by Tsubasa, Apr 4, 2014.

  1. Fresh

    Fresh UFC
    Lightweight

    Dołączył:
    Jul 19, 2012
    Komentarze:
    9,223
    Zdobyte Lajki:
    4,534
    Punkty:
    1,190
    Już niedługo w Krakowie :0

    keto.jpg
     
    TYTUS and panpan like this.
  2. panpan

    panpan Legacy FC
    Featherweight

    Dołączył:
    Apr 11, 2010
    Komentarze:
    1,901
    Zdobyte Lajki:
    2,051
    Punkty:
    1,790
    Pizdę też tam będzie można ogolić?
     
    Scurvol, szydzin, Shoocker and 2 others like this.
  3. Hang

    Hang WSOF
    Featherweight

    Dołączył:
    Feb 5, 2010
    Komentarze:
    3,161
    Zdobyte Lajki:
    459
    Punkty:
    1,790
    Jak ładnie poprosisz to Cię pewno ogolą.
     
  4. husarz

    husarz Maximum FC
    Welterweight

    Dołączył:
    Mar 14, 2014
    Komentarze:
    1,584
    Zdobyte Lajki:
    2,145
    Punkty:
    490
    Płeć:
    Male
    Temat umar, więc odświeżam zapytaniem. Gdzie zaopatrujecie się w mięso i jakie kupujecie na tatar wołowy? Tak, wiem że w sklepie i że surowe. Chodzi mi o to czy kupujecie w markecie, czy w masarni? Gotowe mielone, czy sami mielicie/siekacie? Udziec, ligawa, czy szynka?

    @lugasek @respect @ktokolwiek?
     
  5. panpan

    panpan Legacy FC
    Featherweight

    Dołączył:
    Apr 11, 2010
    Komentarze:
    1,901
    Zdobyte Lajki:
    2,051
    Punkty:
    1,790
    Kawał polędwicy wolowej najlepiej zmielony na świeżo u rzeźnika jak jest opcja

    W pijalniach wódki i piwa też podają smakowity tatar, nie interesi mnie z czego w tej konkretnej sytuacji :Duke3d:
     
    husarz likes this.
  6. husarz

    husarz Maximum FC
    Welterweight

    Dołączył:
    Mar 14, 2014
    Komentarze:
    1,584
    Zdobyte Lajki:
    2,145
    Punkty:
    490
    Płeć:
    Male
    W pijalniach to wiem. Bardziej mi o domowe klimaty chodziło. Muszę się za jakąś masarnią rozejrzeć chyba.
     
  7. Tomasz Hajto

    Tomasz Hajto Oplot Challenge
    Light Heavyweight

    Dołączył:
    Oct 20, 2017
    Komentarze:
    134
    Zdobyte Lajki:
    360
    Punkty:
    40
    Płeć:
    Male
    Polecam poszukac osiedlowego sklepu miesnego i kupic poledwice wolowa. Wykroic blony i posiekac samemu.
    Lepszej opcji nie znam.
     
    wolftime and husarz like this.
  8. respect

    respect UFC
    Middleweight

    Dołączył:
    Apr 22, 2012
    Komentarze:
    12,271
    Zdobyte Lajki:
    16,343
    Punkty:
    1,190
    Tak jak wyżej pisali koledzy z polędwicy i drobno siekany, nie mielony jest najlepszy. W Poznaniu kupowałem u sprawdzonego rzeźnika, we Wrocławiu jeszcze nie mam miejscówki. Przyznam też, że zdarza mi się kupić te paczkowane mięso na tatara z marketu, ale to zazwyczaj jak na spontanie złapie mnie ochota na tatarka.
     
    husarz likes this.
  9. Drzewo

    Drzewo Brutaal
    Featherweight

    Dołączył:
    Jul 19, 2017
    Komentarze:
    497
    Zdobyte Lajki:
    283
    Punkty:
    40
    Płeć:
    Male
    Wymień albo zmieszaj przecier pomidorowy z którymś z tych tutaj, zawsze warto je mieć w szafce kuchennej
    http://melissaprimogusto.pl/blog/kategoria_produktu/sosy/

    Chyba boloński był najbardziejszy, ale sprawdz, a poza tym to rzecz gustu. Arrabiata jest dość ostra (czasem potrafi się trafić ciut ostrzejsza), a ten do spaghetti ciut za kwaśny, ale to również moje zdanie. No i odrobina czosnku, startego żółtego sera, kapka oliwy na wierzch, i powinno wchodzić jeszcze bardziej, choć oliwa nie wszystkim tutaj pasuje.
     
  10. Drzewo

    Drzewo Brutaal
    Featherweight

    Dołączył:
    Jul 19, 2017
    Komentarze:
    497
    Zdobyte Lajki:
    283
    Punkty:
    40
    Płeć:
    Male
    Wymień kucharka na Kamis albo jakieś podobne (Kotanyi, ew. Prymat), najlepiej przyprawy do grilla, albo do karkówki. Będzie jeszcze lepsze.
     
  11. Drzewo

    Drzewo Brutaal
    Featherweight

    Dołączył:
    Jul 19, 2017
    Komentarze:
    497
    Zdobyte Lajki:
    283
    Punkty:
    40
    Płeć:
    Male
    Aha, Panie i Panowie, wrzucę mojego ulubionego Kucharza, który mi pasuje jak Makłowicz, a czasem nawet bardziej.


    Oto on, czyli Kwasior! Dlaczego - bo to zajebiście lubi i jest mocno nakręcony na to, co robi - polecam obejrzeć wszystko, bo tak przyjemnie się gościa słucha, i ogląda, że aż głowa mała, i dziwię się, że jest mało znany - a dowiecie się masy porządnych przepisów:

    - od patriotycznych, jak np. juki ułańskie,
    - przez zagraniczne, jak np. quesadilla z kurakiem czy prawdziwe amerykańskie burgery,
    - po historyczne, jak np. Śniadanie Króla Polski, Augusta II Mocnego, który był naprawdę mocny, skoro rozginał podkowy i wpierdalał takie śniadanie...Zobaczcie ten rozmach sami najlepiej :no dawaj:

    Aha, bez zagrychy i picia nie zaczynajcie oglądać nawet, bo ten gość potrafi opowiadać i gotować, a dodatkowo wizualnie jest też mocarnie!

    Ostrzegałem. Ale nauczycie się prawie stu przepisów, a gościa ogląda się tak dobrze, że czasem jak się napierdolę w nocy, to siedzę, obżeram się i patrzę, jak on dobrze gotuje. Podobno był w jakiejś edycji MasterChefa, ale nic o tym nie wiem bo nie oglądam, a oglądalność powinien mieć i tak większą, więc zapraszam na spektakl:

    https://www.youtube.com/user/KuchniaKwasiora/videos
     
  12. panpan

    panpan Legacy FC
    Featherweight

    Dołączył:
    Apr 11, 2010
    Komentarze:
    1,901
    Zdobyte Lajki:
    2,051
    Punkty:
    1,790
    Drzewo likes this.
  13. Drzewo

    Drzewo Brutaal
    Featherweight

    Dołączył:
    Jul 19, 2017
    Komentarze:
    497
    Zdobyte Lajki:
    283
    Punkty:
    40
    Płeć:
    Male
  14. wolftime

    wolftime BAMMA
    Light Heavyweight

    Dołączył:
    Feb 25, 2016
    Komentarze:
    1,011
    Zdobyte Lajki:
    560
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    kwasior jest kocurkiem,

    jako ze jestem fanatykiem jedzenia i gotowania, takze czesto ogladam. szkoda, ze jest tak malo popularny
     
    Drzewo likes this.
  15. respect

    respect UFC
    Middleweight

    Dołączył:
    Apr 22, 2012
    Komentarze:
    12,271
    Zdobyte Lajki:
    16,343
    Punkty:
    1,190
    Wrzucam też tutaj żeby nie zaginęło w HP.
     
  16. wolftime

    wolftime BAMMA
    Light Heavyweight

    Dołączył:
    Feb 25, 2016
    Komentarze:
    1,011
    Zdobyte Lajki:
    560
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    o chłopie, nie znałem tego a w czechach byłem wiele razy.
    Jako straszny fan sera, biore się za realizacje, tyle że użyje camemberta z racji tego że do czech mam całą Polske.
    Pozdro i dzieki za pomysl
     
    Drzewo and respect like this.
  17. ALRI

    ALRI Brutaal
    Lightweight

    Dołączył:
    Mar 15, 2014
    Komentarze:
    515
    Zdobyte Lajki:
    420
    Punkty:
    490
    Płeć:
    Male
    Miasto:
    Gold's Gym
    Ma ktoś jakiś fajny przepis na zupę krewetkową?
     
  18. respect

    respect UFC
    Middleweight

    Dołączył:
    Apr 22, 2012
    Komentarze:
    12,271
    Zdobyte Lajki:
    16,343
    Punkty:
    1,190
  19. Drzewo

    Drzewo Brutaal
    Featherweight

    Dołączył:
    Jul 19, 2017
    Komentarze:
    497
    Zdobyte Lajki:
    283
    Punkty:
    40
    Płeć:
    Male
    No, to przepis na Obatzdę. @respect (hehehe, somsiedzie :beer: )

    2/3 serów pleśniowych, im bardziej zróżnicowane, tym lepszy efekt końcowy;
    1/3 masła;
    Przyprawy i dodatki - piwo, ocet winny/balsamiczny, papryka słodka/pikantna, sól, pieprz, cebula, czasem czosnek, gozdziki, kminek, śmietana, serek śmietankowy. Kombinacje są różne, ja jadłem bez gozdzików, kminku, serka, i papryki pikantnej. (piwo ok. pół szklanki, octu dajemy łyżkę, dwie - warto w momencie dodawania octu mieć już utarte wszystkie składniki, tak, by było wiadomo, czy ilość octu pasuje - nie może być go za dużo).

    Dajemy wszystko, i miąchamy/ucieramy, choć oryginalnie najpierw sery z octem. Potem reszta przypraw i dodatków, po około dwudziestu minutach ucierania. Tak, trochu aerobiku jest. Całość ucieramy kolejne dwadzieścia minut, od ilości zależy - małe ilości ok.20-30 minut, duże 40-60 minut. Lepiej od razu zrobić więcej, prawdopodobnie i tak zniknie wszystko - jak robiłem to po raz pierwszy w Bawarii, pod nadzorem tłuściutkiej gospodyni, to zrobiłem prawie dwa kilogramy, i zjadłem sam, choć ludzi na przyjęciu było sporo. Ja byłem szybszy.

    Robiłem z camemberta, brie, i roqueforta (1/3 : 1/3 : 1/3). Był jakiś dodatek romadura i innych, ale niewielki.

    Pycha. Do tego kawałek bagietki, i skrzynka piwa, jasnego, oczywiście. I dobra ekipa :)

    https://en.wikipedia.org/wiki/Obatzda
    [​IMG]
     
    Last edited: Jan 18, 2018 at 8:42 PM
    TYTUS and torpedo like this.

Share This Page