1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Browary i inne towary

Discussion in 'Cohones' started by Adib, Jul 12, 2012.

  1. Baton17

    Baton17 KSW
    Heavyweight

    Dołączył:
    Dec 14, 2013
    Komentarze:
    5,950
    Zdobyte Lajki:
    6,906
    Punkty:
    790
    Teraz to nie wiem bo zuzylem i wyjebalem:lol: na razie sobie planuje przyszlosc i zastanawiam sie nad wyliczenuami i balansowaniem ekstraktami zeby zrobic konkretne blg i zalapac sie jakos na styl piwa.
     
  2. cRe

    cRe UFC
    Strawweight

    Dołączył:
    Jul 12, 2012
    Komentarze:
    7,602
    Zdobyte Lajki:
    8,249
    Punkty:
    1,190
    Płeć:
    Male
    Miasto:
    Wrocław
    No to na puszce albo będzie podana ilość cukru albo blg na x litrów także spokojnie wyliczysz bez najmniejszego problemu.
     
  3. Baton17

    Baton17 KSW
    Heavyweight

    Dołączył:
    Dec 14, 2013
    Komentarze:
    5,950
    Zdobyte Lajki:
    6,906
    Punkty:
    790
    Dzieki, a tak dla jasnosci z tych skladnikow co naposalem wyjdzie mi bitter?
     
  4. cRe

    cRe UFC
    Strawweight

    Dołączył:
    Jul 12, 2012
    Komentarze:
    7,602
    Zdobyte Lajki:
    8,249
    Punkty:
    1,190
    Płeć:
    Male
    Miasto:
    Wrocław
    Gdybym ja robił bittera to bym go zrobił na słodzie Pale Ale i dodał powiedzmy 0,5-1% zasypu wagowo jakiś słód crystal. Do tego chmiel EKG, target i wziąłbym drożdże FM10 z fermentuje mobile.

    Więc biorąc ekstrakty chmielowe musisz popatrzeć z jakich słodów jest zrobiony. Te które są z pilzneńskiego i wiedeńskiego bym skreślił i trzymał się brytyjskich składników. Więc najlepiej, żeby był to ekstrakt z Pale Ale i jakiegoś karmelowego. Potem musisz popatrzeć jaką barwe piwa da ten ekstrakt na danej wielkości warkę o danym ekstrakcie. W zależności od tych wartości to musisz manipulować ilością ekstraktów tak, aby EBC i blg zgadzało się ze stylem.

    Zawsze możesz kupić brewkit na bittera i ekstrakt z Pale Ale. Brewkit przygotować według przepisu i zamiast cukru dodać po prostu ten ekstrakt. Powinno być ok jeżeli dobrze obliczysz barwę i blg. :frankapprove:

    Potem jak ci wyjdzie to musisz ocenić smak wygląd itd i wtedy już recepturę skorygować o coś co Ci nie pasuje. Podczas następnego warzenia już coś udoskonalić. Możliwe, że pierwsze piwa będą z jakimiś wadami alemto też się wyeliminuje z czasem.

    Ja na ekstraktach warzyłem tylko na początku i mało więc nie mam aż takiego doświadczenia z tym jeżeli chodzi o jakieś niuanse. Pamiętam jak może pierwsze piwo robiłem właśnie z brewkitu to miałem podczas fermentacji kwas masłowy który było czuć poza fermentorem. Przeraziłem się wtedy ale jakoś się zredukował do swoich pochodnych i już pachniało owocami potem. :cmgkeepgoing:
     
  5. Baton17

    Baton17 KSW
    Heavyweight

    Dołączył:
    Dec 14, 2013
    Komentarze:
    5,950
    Zdobyte Lajki:
    6,906
    Punkty:
    790
    Tak jak pisalem mialem zamiar dax ekstrakt pale ale i ekstrakt bursztynowy, czyli dobrze myslalem z tego co piszesz. Do tego odpowiednie do bittera drozdze i angielskie chmiele. Mam nadzieje ze sie uda ale to jeszcze troche czasu minie zanim sie tym zajme:)
     
  6. cRe

    cRe UFC
    Strawweight

    Dołączył:
    Jul 12, 2012
    Komentarze:
    7,602
    Zdobyte Lajki:
    8,249
    Punkty:
    1,190
    Płeć:
    Male
    Miasto:
    Wrocław
    A jak idzie to piwo co już fermentuje?
     
  7. Baton17

    Baton17 KSW
    Heavyweight

    Dołączył:
    Dec 14, 2013
    Komentarze:
    5,950
    Zdobyte Lajki:
    6,906
    Punkty:
    790
    Ladnie, wstawilem je w niedziele. W poniedzialek ostro pracowalo. Wczoraj juz spowolnilo. W przepisie jest ze burzliwa 4-8 dni wiec planuje w niedziele pomiar blg i potem kolejne 2 w nastepnych dniach.
     
  8. cRe

    cRe UFC
    Strawweight

    Dołączył:
    Jul 12, 2012
    Komentarze:
    7,602
    Zdobyte Lajki:
    8,249
    Punkty:
    1,190
    Płeć:
    Male
    Miasto:
    Wrocław
    No to wszystko wygląda na to, że jest dobrze. Ja muszę pojechać zobaczyć jak moje. Może w weekend właśnie się wybiorę.
     
  9. Baton17

    Baton17 KSW
    Heavyweight

    Dołączył:
    Dec 14, 2013
    Komentarze:
    5,950
    Zdobyte Lajki:
    6,906
    Punkty:
    790
    Jakie teraz robisz?
     
  10. cRe

    cRe UFC
    Strawweight

    Dołączył:
    Jul 12, 2012
    Komentarze:
    7,602
    Zdobyte Lajki:
    8,249
    Punkty:
    1,190
    Płeć:
    Male
    Miasto:
    Wrocław
    Kwaśne z porzeczkami. Souer Fruit Ale
     
    respect likes this.
  11. Baton17

    Baton17 KSW
    Heavyweight

    Dołączył:
    Dec 14, 2013
    Komentarze:
    5,950
    Zdobyte Lajki:
    6,906
    Punkty:
    790
    :frankapprove:

    Wysyłałeś kiedyś jakieś na konkurs?
     
  12. cRe

    cRe UFC
    Strawweight

    Dołączył:
    Jul 12, 2012
    Komentarze:
    7,602
    Zdobyte Lajki:
    8,249
    Punkty:
    1,190
    Płeć:
    Male
    Miasto:
    Wrocław
    Nie, nigdy. Nawet nie jestem zrzeszony chociaż kilka razy już miałem.wplacsc wpisowe :p
     
  13. Baton17

    Baton17 KSW
    Heavyweight

    Dołączył:
    Dec 14, 2013
    Komentarze:
    5,950
    Zdobyte Lajki:
    6,906
    Punkty:
    790
    To kiedyś trzeba ten pierwszy raz;) Duża konkurencja, tzn jacyś profesjonalni wysyłają czy ludzie hobbystycznie robiący?
     
  14. cRe

    cRe UFC
    Strawweight

    Dołączył:
    Jul 12, 2012
    Komentarze:
    7,602
    Zdobyte Lajki:
    8,249
    Punkty:
    1,190
    Płeć:
    Male
    Miasto:
    Wrocław
    Wielu zawodowców wyszło z piwowarstwa domowego. Ogladnij sobie kilka filmów z kuźni piwowarów. Tam masz pokazane jak Ci ludzie opowiadają w jaki sposób robią piwa. To są w zasadzie profesjonaliści którzy robią to w domu zamiast w browarze. Tyle, że wiesz. Na konkursach liczy się mocno "dyspozycja dnia". Wiadomo można zrobić piwo BA, brett, smoked i wymrażanie. Piwo pozrywane papę z dachu i dostanie medal. Jednak jak robisz np zwykłego weizena i zrobisz go poprawnie to jak pojedzie świeży na konkurs to może spokojnie coś wygrać.

    Ludzie często na konkursy coś wysyłają po to, żeby dostać spowrotem metryczke z oceną sędziowska. Bywało tak, że wiedzieli o tym że piwo jest słabe ale wysyłali.
    Na dużych konkursach jest duża konkurencja ale są też takie mniejsze regionalne.
     
  15. Baton17

    Baton17 KSW
    Heavyweight

    Dołączył:
    Dec 14, 2013
    Komentarze:
    5,950
    Zdobyte Lajki:
    6,906
    Punkty:
    790
    To ciekawe. Sam bym tak chyba kiedyś zrobił, żeby zobaczyć jak wypada moje piwo w oczach profesjonalistów. Czy odeślą, że może być czy że chujnia z grzybnią i lać w rury:lol:
    Powiem ci, że tak myślę i obliczam i chyba osiągnąłem sukces i wymyśliłem tego bittera z ekstraktów, który łapie się w ramach stylu;) pierwszy sukces teoretyczny:D
     
    cRe likes this.
  16. cRe

    cRe UFC
    Strawweight

    Dołączył:
    Jul 12, 2012
    Komentarze:
    7,602
    Zdobyte Lajki:
    8,249
    Punkty:
    1,190
    Płeć:
    Male
    Miasto:
    Wrocław
    Zawsze lepiej dwa razy coś przemyśleć i zaplanować przed warzeniem niż potem wylewać :p Ja też przed tym jak coś robię to czytam sporo na ten temat i weryfikuję informacje. Ostatnio grzebałem w amerykańskiej części YT w celu ustalenia skuteczności czegoś takiego co się nazywa "bouncer filter". Już jestem po kontakcie z importerem i jakoś za tydzień ma być dostępne u mnie w mieście. Mam zamiar kupić dwa.

    Jeszcze jedna rzecz którą sobię sprawię to taka głowica na keg którą się nakręca na złączkę IN. Do niej wkłada się naboje z CO2 które tworzą ciśnienie wystarczające do wyszynku piwa z beczki. Jak testy pójdą pozytywnie to przy jakiejś słonecznej sobocie będę polewał piwo z beczki na grillu. :P
     
  17. Baton17

    Baton17 KSW
    Heavyweight

    Dołączył:
    Dec 14, 2013
    Komentarze:
    5,950
    Zdobyte Lajki:
    6,906
    Punkty:
    790
    @cRe a co sądzisz o chmieleniu tego bittera w ten sposób. 10g Challengera na początek na 60 min. Potem 20g w 30 min. Dalej w 45 Fuggle 10g i 20g w 55. IBu z tego wychodzi 27,3
    EDIT ekstrakty mam zamiar do tego dać pale ale i amber z gozdawy blg ok 12

    Największa moja rozterka to refermentacja. Kupiłem sobie dropsy do tego, masz może z nimi doświadczenie? Boję się w chuj, że narobię granatów:D
     
  18. Baton17

    Baton17 KSW
    Heavyweight

    Dołączył:
    Dec 14, 2013
    Komentarze:
    5,950
    Zdobyte Lajki:
    6,906
    Punkty:
    790
    To widzę, że u ciebie pełna profeska wchodzi;)
     
  19. cRe

    cRe UFC
    Strawweight

    Dołączył:
    Jul 12, 2012
    Komentarze:
    7,602
    Zdobyte Lajki:
    8,249
    Punkty:
    1,190
    Płeć:
    Male
    Miasto:
    Wrocław
    No powolutku powolutku sobie kompletuję sprzęt. Może kiedyś jakiś brewmaister wjedzie :p


    Co do chmielenia to wydaje się spoko. Lepiej zakładać, że wyjdzie ci nieco niższe IBU niż z kalkulatora. Powiedzmy 15% niższe.

    Jeżeli chodzi o dropsy to nigdy nie używałem ale akurat granaty to sprawa która może wyniknąć tylko z błędu piwowara.
    Po pierwsze może to być zakażenie bakteriami albo dzikimi drożdżami. Tego łatwo uniknąć zachowując odpowiednią higienę w browarze.

    Po drugie może to być niedofermentowanie piwa. Te dropsy pewnie odpowiadają jakiejś ilości cukru. Zakładam że jest to pewnie około 3g. Jeżeli dobrze przefermentujesz brzeczkę to po wrzuceniu dropsa nie ma chuja, żeby był granat.
     
  20. Baton17

    Baton17 KSW
    Heavyweight

    Dołączył:
    Dec 14, 2013
    Komentarze:
    5,950
    Zdobyte Lajki:
    6,906
    Punkty:
    790
    Zgadza się 1 drops to 3g. Czyli widzę, że może warto ibu podkręcić do 30 żeby ewentualny spadek tych 15% nie był niższy niż w stylu. A co sądzisz o tych ekstraktach które planuje wrzucić?
     

Share This Page