1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Browary i inne towary

Discussion in 'Cohones' started by Adib, Jul 12, 2012.

  1. Gienek

    Gienek KSW
    Light Heavyweight

    Dołączył:
    Jul 20, 2011
    Komentarze:
    5,747
    Zdobyte Lajki:
    4,398
    Punkty:
    1,190
    Płeć:
    Male
    Miasto:
    Warszawa
    Home Page:
    Zdecydowanie, po jednym piwie, czuje mocny niedosyt.
     
  2. Taran

    Taran KSW
    Heavyweight

    Dołączył:
    Sep 28, 2014
    Komentarze:
    6,019
    Zdobyte Lajki:
    1,069
    Punkty:
    290
    Płeć:
    Male
    [​IMG]

    Kraftwerk & Reden Zabobon

    Imperial Smoked India Brown Ale

    "Piwo aksamitne, delikatnie gęste z pełną budową. Wędzonka mocno zaznaczona w smaku, towarzyszy nam do końca butelki oraz jeszcze chwilę po. W smaku suszone owoce, wanilia oraz karmel podbite solidnym boczkiem."
     
  3. cRe

    cRe KSW
    Light Heavyweight

    Dołączył:
    Jul 12, 2012
    Komentarze:
    5,844
    Zdobyte Lajki:
    4,078
    Punkty:
    790
    Płeć:
    Male
    Miasto:
    Wrocław
    Ja pierdziele ale moje piwka super pachną przez rurki fermentacyjne. Nie mogę się doczekać jak smak.
    Musiałem przenieść fermentory do domu bo w piwnicy temperatura 8 stopni. Fermentacja mocno zwolniła. Dam się drożdżom trochę odbudować i jak mróz z okolic -10 odpuści a temperatura w piwnicy będzie znowu około 12 to zniosę sporwotem. Wit to pewnie do tego czasu będzie gotowy ale RIS to nieco poleży zwlaszcza, że jeszcze płatki dębowe będę do niego wrzucał.
     
    Taran likes this.
  4. Khebabib

    Khebabib ONE FC
    Bantamweight

    Dołączył:
    Jan 6, 2016
    Komentarze:
    2,287
    Zdobyte Lajki:
    1,969
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    Komes potrójnie złoty :lizoremotmaly2:. W kategorii piw do 5 zł plasuje się zaraz za(albo nawet na równi z) Jankesem. Pitok odlatuje.
     
  5. Taran

    Taran KSW
    Heavyweight

    Dołączył:
    Sep 28, 2014
    Komentarze:
    6,019
    Zdobyte Lajki:
    1,069
    Punkty:
    290
    Płeć:
    Male
    i nieźle kopie w łeb.
     
  6. Khebabib

    Khebabib ONE FC
    Bantamweight

    Dołączył:
    Jan 6, 2016
    Komentarze:
    2,287
    Zdobyte Lajki:
    1,969
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    Haha potwierdzam. Największym minusem (a może plusem?) jest to, że totalnie nie czuć tych 9%. Alko jest tak dobrze zakamuflowane, że można się dziabnąć szybciej niż zazwyczaj:lol:.
     
  7. Taran

    Taran KSW
    Heavyweight

    Dołączył:
    Sep 28, 2014
    Komentarze:
    6,019
    Zdobyte Lajki:
    1,069
    Punkty:
    290
    Płeć:
    Male
    poczwórnego Komesa piłeś kiedyś? Ten to ma chyba 10% alko.
     
  8. Khebabib

    Khebabib ONE FC
    Bantamweight

    Dołączył:
    Jan 6, 2016
    Komentarze:
    2,287
    Zdobyte Lajki:
    1,969
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    Nie, poczwórnego nie piłem. Z tym, że z tego co wiem, to poczwórny jest ciemnym piwem, a mój zachwyt nad potrójnym wynika z tego, że jest jasnym piwem. Alko imo jest genialnie zbalansowane. W granicach 5 zł nie piłem jasnego piwa z tak dobrze ułożonymi 9 procentami. :lol::lizoremotmaly2:
     
  9. cRe

    cRe KSW
    Light Heavyweight

    Dołączył:
    Jul 12, 2012
    Komentarze:
    5,844
    Zdobyte Lajki:
    4,078
    Punkty:
    790
    Płeć:
    Male
    Miasto:
    Wrocław
    Nie lubisz ciemnych piw czy raczej podziwiasz mocne jasne?
     
  10. Khebabib

    Khebabib ONE FC
    Bantamweight

    Dołączył:
    Jan 6, 2016
    Komentarze:
    2,287
    Zdobyte Lajki:
    1,969
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    Lubię ciemne piwa i podziwiam to konkretne mocne jasne ^^. Do tej pory wszystkie piwa "mocne jasne" jakie piłem, przytłaczały smakiem alko, a w tym konkretnym przypadku...po prostu go nie czuję. Jest to takie moje małe, osobiste odkrycie :P
     
    cRe likes this.
  11. cRe

    cRe KSW
    Light Heavyweight

    Dołączył:
    Jul 12, 2012
    Komentarze:
    5,844
    Zdobyte Lajki:
    4,078
    Punkty:
    790
    Płeć:
    Male
    Miasto:
    Wrocław
    Rozumiem. Dla mnie jak w piwie czuć alko to jest zdyskwalifikowane. Jakbym chciał się napić czegoś gdzie czuć to bym wybrał wódę albo whisky.
     
    Taran and Khebabib like this.
  12. Khebabib

    Khebabib ONE FC
    Bantamweight

    Dołączył:
    Jan 6, 2016
    Komentarze:
    2,287
    Zdobyte Lajki:
    1,969
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    Otóż to. Jedynie w porterach i risach moje wymagania są nieco niższe w kwestii wyczuwalności alko (ale też w granicach "rozsądku i smaku").
     
  13. cRe

    cRe KSW
    Light Heavyweight

    Dołączył:
    Jul 12, 2012
    Komentarze:
    5,844
    Zdobyte Lajki:
    4,078
    Punkty:
    790
    Płeć:
    Male
    Miasto:
    Wrocław
    Ja raz nie dopilnowałem temperatury fermentacji i w belgijskim dublu miałem taki spirytus, że nikt nie dał rady tego pić. Po dwóch latach w piwnicy jest lepiej i bardziej się kojarzy z winem. Trochę wypiliśmy ale i tak mam go jeszcze w piwnicy bo to nie jest nic przyjemnego. Teraz właśnie ostrożnie steruje temperaturą w fermentacji RISa bo się boję, że będzie to samo.
     
    Khebabib likes this.
  14. Khebabib

    Khebabib ONE FC
    Bantamweight

    Dołączył:
    Jan 6, 2016
    Komentarze:
    2,287
    Zdobyte Lajki:
    1,969
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    Podziwiam pasję. Ja jestem randomowym konsumentem i warzenie piwa to zabawa ponad moje siły i nerwy:lol:.
     
  15. cRe

    cRe KSW
    Light Heavyweight

    Dołączył:
    Jul 12, 2012
    Komentarze:
    5,844
    Zdobyte Lajki:
    4,078
    Punkty:
    790
    Płeć:
    Male
    Miasto:
    Wrocław
    Dla mnie łatwiej zrobić dobre piwo niż dobry rosół :p Trochę skila w gotowaniu i podstaw teoretycznych i każdy da radę bez problemu. A co do bycia konsumentem to ja też nie jestem ekspertem . Nie wszystkie wady rozpoznam w piwie. Cześć musi być na prawdę na konkretnym poziomie. Nie rozpoznaję miliona smaków itd. Parę głównych i tyle. A piwo robię po prostu żeby było dobre i za każdym razem inne niż poprzednie. Tak o dla zabawy (no i wychodzi taniej)
     
  16. Khebabib

    Khebabib ONE FC
    Bantamweight

    Dołączył:
    Jan 6, 2016
    Komentarze:
    2,287
    Zdobyte Lajki:
    1,969
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    :applause:

    Tylko co to znaczy być ekspertem? ^^ Jest masa ludzi którzy kreują się na koneserów kraftów i predysponują do miana "ekspertów". Wyczują niby w piwie 1000 różnych smaków, miarą jakości dla nich jest poziom udziwnienia...totalnie nie rozumiem tych wszystkich beer geeków. Sam lubię krafty, ale po co dorabiać do tego taką wydumaną pseudo filozofię. Dla przykładu wspomnę, że kupiłem sobie ostatnio kwas theta z pinty. Wszyscy pieją nad tym jakie to piwo nie jest w sztosie. O kurwa. Jakie to było gówno. Takiego syfu to ja nie piłem dawno. Może mam po prostu chamskie podniebienie, ale jeśli bycie ekspertem = bezmyślne powielanie ohów i ahów nawet nad największym gównem, to ja podziękuję. Wolę być chamem bez smaku.:lol:
     
    Taran likes this.
  17. cRe

    cRe KSW
    Light Heavyweight

    Dołączył:
    Jul 12, 2012
    Komentarze:
    5,844
    Zdobyte Lajki:
    4,078
    Punkty:
    790
    Płeć:
    Male
    Miasto:
    Wrocław
    Może zacznę od piwa pinty bo będzie krócej. Ja to zawsze porównuję np do jakiegoś niszowego sportu (lub takiego na którym się po prostu nie znam za dobrze). I powiedzmy jest curling i typ nawala tym żelazkiem po lodzie i dla mnie to tyle. Nic specjalnego a nawet powiem że chujnia. Dla kogoś kto siedzi w temacie i wie co można osiągnąć, jaką trzeba mieć technikę i skila może to być mega ekscytujące. Nie jest łatwo zrobić takie piwo jak to o którym mówisz, żeby miało takie walory.


    Dla mnie piwny ekspert to jest ktoś z mocno wyuczonym zmysłem smaku i zapachu tzn potrafi nazywać to co czuje. Wiekszosc ludzi tylko czuje ale nie łączy tego w głowie z jakimś konkretnym smakiem. Wypił bardzo dużo różnych piw świadomie je degustujac i ma porównanie. Do tego ma wiedzę na temat tworzenia piwa (technik, technologii, procesów chemicznych) i potrafi obiektywnie ocenić jego walory. Obiektywnie tzn w odniesieniu do opisu danego stylu. Osobiście może nie lubić jakiegoś (np mocno Chmielonego) ale jak dostanie AIPA do wypicia to doceni że ktoś był w stanie wyciągnąć wysoką goryczke i to jeszcze szlachetną.
    Do tego powinien mieć wiedzę na temat historii piwnej i potrafić osadzić gatunki piwa w kontekście kulturowym całego kraju/grupy społecznej. Dla mnie to jest piwny ekspert.
     
    KamKo likes this.
  18. Taran

    Taran KSW
    Heavyweight

    Dołączył:
    Sep 28, 2014
    Komentarze:
    6,019
    Zdobyte Lajki:
    1,069
    Punkty:
    290
    Płeć:
    Male
    Zgadzam sie w 100%
     
    KamKo and Khebabib like this.
  19. Taran

    Taran KSW
    Heavyweight

    Dołączył:
    Sep 28, 2014
    Komentarze:
    6,019
    Zdobyte Lajki:
    1,069
    Punkty:
    290
    Płeć:
    Male
    Czyli Kopyra lub znawcy z kanału Kororowe Szyszki.
     
    KamKo likes this.
  20. Khebabib

    Khebabib ONE FC
    Bantamweight

    Dołączył:
    Jan 6, 2016
    Komentarze:
    2,287
    Zdobyte Lajki:
    1,969
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    Nie twierdzę, że łatwo :) Doceniam poziom "przekombinowania" thety, bo sam jako laik potrafiłem wyczuć masę różnych smaków i aromatów, ale jak dla mnie to piwo było paskudne. Oczywiście to tylko kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje ;) Rzecz w tym, że prawdziwych ekspertów jest niewielu. Większość osób ze środowiska kraftowego jedyne co potrafi, to powielać zasłyszane recenzje. Co lepsi agenci doszukują się smaku "bułgarskiego torfu", "zapachu wędzonej podwawelskiej i spoconego zadu końskiego ", czy "smaku paloności spalonego kota". Imo nie trzeba mieć królewskiego podniebienia i Bóg wie jakich kompetencji by docenić bardzo dobre piwo. Problemem jest sytuacja gdy wyznacznikiem jakości piwa jest jego chujowość. Im bardziej udziwnione i chujowe, tym lepsze. Z ciekawości śledzę jedną z fejsbukowych grup dot. kraftów (kilka k członków) i to co się tam wyprawia, to materiał na film komediowy, a przynajmniej dobry kabaret. Co innego gdy ktoś tak jak Ty...zna się na piwie, bo sam je warzy i ciągle uczy się czegoś nowego. Szkoda, że takich ludzi wciąż jest mniej niż pokrzywionych pseudo beer geeków.
     
    KamKo likes this.

Share This Page